Kirsten en Lars Verhalle gaan voor het maximaal haalbare in 2022.
Kirsten en Lars Verhalle gaan voor het maximaal haalbare in 2022. Familie Verhalle

Kirsten en Lars Verhalle dromen van de zwemtop

Overig

VEENENDAAL Hij zwom in het verleden bij VZC in Veenendaal en maakt nu zijn zwemmeters bij PSV in Eindhoven. Zij zwemt nog altijd bij VZC. Broer en zus Lars en Kirsten Verhalle willen de top van het zwemmen halen. Ze grossierden afgelopen december in medailles op het Nederlands Kampioenschap kortebaan zwemmen in het Hofbad in Den Haag. ,,De familie-medaillespiegel toonde liefst dertien ereplaatsen. Ja, dan mag je wel spreken van een succesvolle deelname”, lachen Kirsten en Lars Verhalle bescheiden. 

De 17-jarige Kirsten nam drie keer goud, drie keer zilver en eenmaal brons mee naar hun woonplaats Ede. Lars (19) behaalde op de diverse zwemonderdelen een plak minder. Maar was met driemaal goud, eenmaal zilver en twee keer brons niet minder tevreden. 

TALENT ,,Waar dat enthousiasme voor zwemmen vandaan komt? Onze ouders hebben vroeger wel gezwommen, maar nooit op een hoog niveau. Wel zijn beiden in de zwemwereld als trainer actief geweest. Wie de betere zwemmer van ons beiden is? Ze zal het zelf niet zeggen, maar ik denk Kirsten. Zij is jonger dan ik, maar heeft meer aanleg. Een in de zwemwereld gebruikt puntensysteem geeft haar een voorsprong op mij”, legt Lars uit. 

Kirsten doet er het zwijgen toe, maar glundert wel. ,,Laat ik het zo zeggen. Zowel Lars als ik geniet van de zwemsport. Allebei steken we er heel veel energie in. Waar het eindigt weet je nooit. Maar één ding weet ik zeker. Als de absolute top op termijn in de Nederlandse zwemwereld niet haalbaar is, kan niemand ons verwijten er niet alles aan te hebben gedaan.”

Harry Delno is een kanjer bij VZC. Hij heeft me echt op weg geholpen

HARD WERKEN Het duo traint elke dag in Eindhoven. ,,Daar zijn geweldige faciliteiten. Een topsportklimaat waar wij echt van profiteren. Met goede trainers en mogelijkheden om onszelf te ontwikkelen. Ik ben begonnen bij De Vrije Slag in Bennekom. Achteraf besef ik dat ik daar maar wat deed. Bij VZC Veenendaal ontmoette ik een trainer die mij liet beseffen wat je ervoor moet doen en laten. Harry Delno is een kanjer bij VZC. Hij heeft me echt op weg geholpen. Waarom ik nu bij PSV uitkom? Ik wilde topsport en studie combineren. Die mogelijkheden bood Eindhoven me. Ik studeer toegepaste natuurwetenschappen en kom bij PSV uit in competitieverband”, legt Lars Verhalle uit. 

Zus Kirsten, nog lid van VZC Veenendaal, zit in de vijfde klas van de havo. ,,Mijn zwemambities kan ik combineren met de studie. Zijn er wedstrijden, dan wordt de studie aangepast. Ik heb daar nog nooit een probleem mee gehad.” 

SPORT OP ÉÉN Wel bekennen beiden dat topsportzwemmen op de eerste plaats komt en de studie echt tweede is. ,,Maar tot op heden hebben we de studie en het zwemmen goed kunnen combineren”, vult het duo snel aan. Topsport vraagt in de praktijk heel veel. Het is om 06.00 uur trainen, daarna studeren en aansluitend weer trainen. ,,Natuurlijk heb je weleens een studiedag dat je na een zware training liever even zou rusten. Maar misschien heeft iedereen met een normale baan dat ook wel. Als ik naar mijn medailles en prestaties kijk dan vergeet je de momenten waarop je tegen je vrienden weleens ‘nee’ moet zeggen, gelijk”, aldus Kirsten. ,,Wij moeten als topsporters, want zo staan we gelukkig wel te boek, weleens een verjaardag overslaan. Een feestje is er niet bij”, aldus Lars.

Het was elke keer heel spannend als er weer een uitslag van de afgenomen testen kwam

CORONAPERIKELEN De topsport aanduiding betekent voor beide zwemmers dat zij ondanks de coronaperikelen toch mogen trainen en aan wedstrijden deelnemen. ,,Het laatste NK (in december, red.) waaraan wij deelnamen was volledig coronaproof. De aanpassingen waren noodzakelijk maar niet echt leuk. Geen publiek en dat had zeker invloed op de sfeer en de gezwommen tijden. Die waren wat minder snel dan misschien gebruikelijk. Maar heel spannend was elke keer weer de uitslag van de afgenomen testen. Of je nu wel of niet een coronatoegangsbewijs had, je moest een negatieve test kunnen overleggen. We hebben er alles aan gedaan om de regels na te leven. Maar op een moment dat een naam werd genoemd van een collega, die ondanks alle voorzorgen, toch positief was getest, bleef schokkend. De spanning dat jij het zou zijn bleef aanwezig”, leggen Lars en Kirsten uit. 

Omdat op wedstrijddagen om 17.00 uur het zwembad dicht ging, werden de serie- en finalesessies vervroegd. ,,Nu zijn zwemmers wel gewend aan improviseren en aanpassingen. Maar ingekorte pauzemomenten en series vanaf 07.30 uur, terwijl de finaleprogramma’s in de middag werden afgewerkt was best zwaar.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


De bescheiden Kirsten is volgens broer Lars het meest talentvol. - Foto: Familie Verhalle

Hard werken verslaat talent als het talent niet hard werkt

,,Dat zei een PSV-trainer tegen mij”, legt Lars Verhalle uit. ,,Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt. Je hebt in ons land een absolute top. Dan moet je denken aan coryfeeën bij de vrouwen als Ranomi Kromowidjojo of Femke Heemskerk en bij de mannen een Arno Kamminga en Ties Elzerman. Dat niveau hebben wij nog niet bereikt, maar in de groep daaronder behoren wij beiden tot de top tien”, oordeelt Lars Verhalle. 

EK IN ROME Een blik op de ranglijsten geeft aan dat Lars op de 200m wisselslag over 2020/2021 de vijfde tijd zwom. Kirsten zien we terug op een negende plaats bij de 800m vrije slag. ,,Dat benadrukt mijn eerdere opmerking, dat Kirsten gezien haar jonge leeftijd iets meer uitzicht heeft op een groot toernooi dan mij”, lacht Lars Verhalle. Hij wil op het EK 2023 in Rome vlammen. ,,Die vijfde plaats op de 200m wisselslag (2.03.11) moet zeker drie seconden sneller kunnen. Daar ga ik keihard aan werken”, zegt hij gedecideerd. ,,Dan gaan we toch samen naar het EK Rome, dat is ook mijn doel, hoewel dat misschien nog iets te vroeg komt”, vult Kirsten voorzichtig aan.

Bij PSV hebben beide zwemspecialisten het geluk goede trainers te hebben. ,,Ik train bij Geert Janssen, een topper. Hij heeft iemand geholpen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Japan. Daar leer ik echt heel van”, oordeelt Kirsten. ,,Dat is inderdaad een kanjer en ik trainde ook bij hem. Nu heb ik na de Veenendaler Harry Delno, het met Wesley Beck goed getroffen. Toptrainers zijn echt belangrijk. Maar je moet het wel zelf omzetten in daden”, zegt Lars Verhalle met een knipoog naar zijn verleden. 

Toptrainers zijn echt belangrijk. Maar je moet het wel zelf omzetten in daden

ESTAFETTE Zowel Kirsten als Lars komt naast de individuele wedstrijden ook uit in estafettes. Ook hier pakten zij met hun verenigingsgenoten nog de nodige medailles. Zo zwom Lars met PSV naar zilver op de 4x200m vrije slag estafette. Kirsten won met haar VZC-ploeg goud op de 4x200m vrije slag en brons op de 4x100m wisselslag. 

,,Dat is echt een andere discipline als individueel. Maak je individueel een foutje door te vroeg te starten kun je alleen jezelf aanspreken. Maar in ploegverband hebben ook anderen daar last van. Of je het elkaar verwijt? Nee, de teleurstelling is aanwezig, maar niemand doet zoiets expres. En in de topsport gaat het om fracties van seconden. Elke tienden kan het verschil zijn tussen vreugde of teleurstelling. Ook de plaats waarop je eindigt kan soms verschillend worden beoordeeld. Natuurlijk is een tweede of vierde plaats nooit leuk. Geen winst of geen medaille betekent dat. Maar als je individueels het maximale hebt gepresteerd, en je zeker weet nergens iets te hebben laten liggen of het maximale hebt gegeven, is er mee te leven. Maar vraag dat pas na een aantal bezinningsminuten. Gelijk na afloop reageer je meestal nog vanuit de adrenaline. Het realisme komt met de tijd”, vertelt Kirsten Verhalle.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Lars Verhalle wil op eigen kracht winnen, nooit door mindere tegenstand. - Foto: Familie Verhalle

CONCURRENTIE ,,Ik wil het liefste winnen door gewoon de beste te zijn. Nee, ik hoop nooit dat een collega zwemmer faalt. Zoals ik eerder al vertelde wil ik op 200m wisselslag een slag slaan. Mijn grootste concurrent is bijvoorbeeld mijn teamgenoot Thomas Jansen. We trainen samen, we eten samen, eigenlijk alles doen we samen. Maar zodra de wedstrijd er is, en het startschot klinkt, is hij mijn concurrent die ik wil verslaan. Of dat gaat lukken? Thomas verwacht van wel. Laatst oordeelde hij nog dat hij mij steeds beter ziet presteren, en als een echt ‘gevaar’ ziet”, lacht Lars Verhalle besluitend.

advertentie
advertentie
Meinko de Boer (12) tijdens zijn debuutwedstrijd in de eredivisie tegen Talent Team Papendal.
Veense volleyballer Meinko de Boer blij met debuut in eredivisie: 'Hier droom je van, dit debuut kon niet beter' 13 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 8 16 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 19 feb, 16:24
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 19 feb, 14:59
Afbeelding
VAV'er Bjorn Hulsebos knap zesde op NK atletiek in Apeldoorn 19 feb, 14:03
Afbeelding
Lars Molenaar gaat DOVO verlaten: 'Hij hoort ergens eerste keeper te zijn' 19 feb, 11:10
Afbeelding
De Merino's versterkt zich met oud-speler van DOVO 19 feb, 09:03