Cora Vermeer won de Jan van de Pol Bokaal.
Cora Vermeer won de Jan van de Pol Bokaal. Ted Walker Fotografie

Sportlid van verdienste Cora Vermeer: ‘Ik hecht aan het sociale contact’

Overig

VEENENDAAL Tijdens het Sportgala van Veenendaal was er speciale aandacht voor Cora Vermeer. Zij won de Jan van de Pol Bokaal en gaat vanaf heden door het leven als Sportlid van verdienste. De 64-jarige webmaster en ARBO-coördinator van de gemeente Scherpenzeel zet zich op vrijwillige basis al jarenlang in voor de amateursport in Veenendaal.

door Danny van der Linden

,,Ik was uitgenodigd om op het Sportgala iets te komen vertellen over vrijwilligerswerk”, begint Vermeer haar verhaal. ,,Ik had me goed voorbereid op mijn verhaal.” Toch liep de avond anders toen bleek dat Vermeer onder valse voorwendselen naar het gala gelokt was. ,,Een totale verrassing”, klinkt het. ,,Ik kreeg de Jan van de Pol Bokaal. Leuk, vooral omdat ik Jan van de Pol gekend heb. Ik vind het een hele eer.”

BESTUURSFUNCTIES Al tegen het einde van de jaren tachtig begon Vermeer als vrijwilliger in de sportwereld. ,,Ik was lid van Tennisvereniging Veenendaal-West en was als voorzitter van de Technische Commissie ook lid van het bestuur”, vertelt ze. ,,Ik vind sporten leuk en belangrijk en dan is het prettig als je kunt helpen om dat te faciliteren.”

Ik vind sporten leuk en belangrijk en dan is het prettig als je kunt helpen om dat te faciliteren

In 2003 kwam Vermeer in contact met Schaats- en Skeelerclub De Greb. ,,Ik kende de toenmalige voorzitter”, zegt de Veenendaalse. ,,Hij vroeg me of ik secretaris wilde worden. Dat deed ik met veel plezier, maar toen de voorzitter er mee stopte ben ik die functie gaan vervullen. Ik vond het een hele leuke tijd. Maar toen we een nieuwe baan kregen, was het soms ook best pittig. Al heb ik die periode ook als ontzettend leerzaam ervaren.” 

GERARD KEMKERS Bij De Greb maakte Vermeer ook kennis met het enthousiasme van schaatsliefhebbers zodra er ijs ligt. ,,Toen kregen we ook te maken met iets heel bijzonders. Op een dag kwam de bekende schaatser Bart Veldkamp binnenlopen. Hij sprak me aan en vroeg wie over de organisatie ging. Dat was ik”, vertelt Vermeer. Uiteindelijk bleek dat Gerard Kemkers, de toenmalige coach van de TVM-ploeg met Bart Veldkamp als hulptrainer, op zoek was naar een geschikte trainingslocatie. ,,Een dag later trainde die ploeg op onze skeelerbaan in Veenendaal. Dat zijn leuke dingen. Bart Veldkamp is een aardige man en Gerard Kemkers heeft een beetje mijn hart gestolen.”

220 VRIJWILLIGERS Uiteindelijk zwaait Vermeer in 2013 af als voorzitter van De Greb om zich meteen daarna in het volgende avontuur te storten. ,,Ik deed al aan de triatlon en toen men bij Triatlon Veenendaal op zoek was naar een vrijwilligerscoördinator heb ik me aangemeld.” 

Bart Veldkamp is een aardige man en Gerard Kemkers heeft een beetje mijn hart gestolen

Die functie bekleedt ze nu nog steeds. En met plezier. ,,Je bent eigenlijk het hele jaar bezig voor één dag”, klinkt het enthousiast. ,,Op die dag zijn er ongeveer 220 mensen nodig om alles in goede banen te leiden. Daarbij kun je denken aan mensen die de weg wijzen, die controle houden in de wisselzone, de tassen bewaken, zorgen voor koffie en bouillon en het fruit aan de finish. Net als leden van de jury, duikers, kanoërs en motorrijders.” 

AANDACHT Vermeer houdt van persoonlijk contact met de vrijwilligers. ,,Dat vind ik ontzettend belangrijk”, vertelt Vermeer (die overigens ook voorzitter is van Recreatie Lopers Veenendaal). ,,Het is ook fijn als je als vrijwilliger echt gezien wordt.” Al vroeg in het jaar stuurt Vermeer elke potentiële vrijwilliger een uitnodiging. ,,Daar reageren dan veel mensen op, maar mensen die niet reageren bel ik zelf even op. In sommige gevallen hebben mensen er niet meer aan gedacht om te reageren. Ook kan het gebeuren dat mensen hele goede redenen hebben om niet mee te kunnen doen. Dit kunnen vervelende redenen zijn of juiste hele leuke. Dat schrijf ik dan op zodat ik niet vergeet wat er speelt. Vaak zie je dan dat mensen een jaar later weer van de partij zijn.” 

Als er na de uitnodiging en belronde van Vermeer nog een tekort aan vrijwilligers is, gaat de vrijwilligerscoördinator een stap verder. Ze plaatst oproepen in de krant en op sociale media. ,,Daar reageren vaak ook weer mensen op. En anders ga ik onze vrijwilligers vragen om uit te zien naar anderen in hun omgeving.”

SOCIAAL ,,Ik hecht aan het sociale contact met de vrijwilligers”, vertelt Vermeer. ,,We organiseren ook altijd een vrijwilligersavond. Daarbij zorgen we ook altijd voor een activiteit die in het teken staat van kennismaken. Ik denk dat het goed is als je vrijwilligers elkaar beter leren kennen. Zo zorg je voor meer betrokkenheid en krijg je een enthousiaste groep mensen.” 

Het is fijn als je als vrijwilliger echt gezien wordt

Aan stoppen denkt Vermeer nog niet. ,,Ik heb gezegd dat ik blijf werken tot mijn 67e omdat ik het prettig vindt om nuttige dingen te doen. Bovendien vind ik het ontzettend leuk werk. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik geluk heb met het feit dat ik de energie heb om dit naast mijn werk nog te doen. Soms wordt het wel erg laat, maar ik krijg er energie van.” 

BEREIDHEID Vermeer heeft wel het idee dat de bereidheid tot vrijwilligerswerk minder groot is dan vroeger. ,,Dat is soms ook best logisch”, vindt ze. ,,Als je werkt en een gezin hebt kost dat veel tijd. Zelf kijk ik weinig televisie, dus ik maak de keuze om die tijd te besteden aan vrijwilligerswerk. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Al het werk dat Cora Vermeer in haar leven deed voor de sport in Veenendaal leidde er dus toe dat ze deze prijs won. Juryvoorzitter Koen van Manen zei dan ook: ,,Cora Vermeer is de drijvende kracht achter heel veel vrijwilligerswerk en het is daarom dat zij de Jan van de Pol Bokaal dit jaar verdient.” Vermeer was blij verrast met de erkenning, maar benadrukt nogmaals: ,,Heel bijzonder, die erkenning. Maar dat was niet de reden om het te doen. Je doet het in eerste instantie, omdat je het leuk en belangrijk vindt om iets te doen voor de sport.”

Kijk hier om de uitreiking van de Jan van de Pol Bokaal en de volledige uitzending van het Sportgala Veenendaal terug te kijken.

advertentie
advertentie
Afbeelding
GVVV-speler Quincy Veenhof kan niet wachten om te beginnen 3 uur geleden
Afbeelding
Invalster Holkenborg zwemt met estafetteploeg naar vijfde plaats 6 uur geleden
Afbeelding
DOVO en GVVV loten thuiswedstrijd in kwalificatie KNVB Beker 8 uur geleden
Afbeelding
Van de Zandschulp verliest in Cincinnati van nummer 1 Medvedev 9 uur geleden
Afbeelding
Competitie-indelingen voor vrouwen VRC en Merino’s bekend gisteren
Afbeelding
Yannick Zeeman ziet gemotiveerd DOVO: ‘Maar we moeten ook realistisch zijn’ 16 aug, 10:30
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 33 16 aug, 07:00