Afbeelding
Google Streetview

Onderzoek naar klimaatadaptieve parkeerplaatsen bij Veense sportvelden

Overig

VEENENDAAL Een overkapping met zonnepanelen bij parkeerterreinen van sportvelden. Dit is één van de mogelijkheden die is onderzocht in een QuickScan naar creatieve invullingen van deze parkeerplaatsen. De raad had een motie van Lokaal Veenendaal, VVD en ChristenUnie aangenomen te laten onderzoeken om naast woningbouw ook te kijken naar klimaatadaptatie en de energietransitie.

Het college heeft nu de resultaten gedeeld in een raadsinformatiebrief om te zien of de beperkt gebruikte parkeerplaatsen bij de sportvelden tevens op een andere wijze in te richten zijn. Eerder was al een suggestie gemaakt om bij parkeerterreinen in Veenendaal een overkapping met sedum of zonnepanelen te onderzoeken. 

Het college heeft onder andere laten kijken naar de sportparken Spitsbergen, Panhuis en De Groene Velden. Het plaatsen van een laadinfrastructuur is niet verder onderzocht, omdat een parkeerplek dan alleen wordt omgevormd tot een laadplek. Wel is het plaatsen van zonnepanelen, vasthouden van regenwater en tegengaan van hittestress in de quickscan meegenomen.

ZONNEPANELEN De huidige parkeerplaats bij de McDonalds heeft al een pilot business case om met solar carports energie op te wekken. Dit blijkt technisch niet ingewikkeld, maar financieel niet haalbaar. Met name door de hoge veiligheidseisen voor de draagconstructie van de zonnepanelen. Alleen door een combinatie te maken met elektrisch snelladen kan dit financieel haalbaar zijn. Maar daar lenen de parkeerplaatsen bij sportparken zich niet voor. 

Het college geeft de raad aan dat het hier wel mogelijk zou zijn om de clubhuizen van energie te voorzien. Echter zijn deze ‘overdekte’ parkeerterreinen dan een potentiële hangplek, waarbij de sociale veiligheid een aandachtspunt is. Ook wonen op deze locaties boven een parkeerplaats of in plaats van het omliggende groen ziet het college niet als een reële optie.

VERGROENEN Sportpark Spitsbergen is recent al uitgebreid en opgeknapt en is een goed voorbeeld van klimaatadaptatie. Het parkeerterrein is meer vergroend, er zijn bomen aangeplant en er zijn grasbetonstenen gebuikt. Deze laten het water door bij regen en verminderen de hittestress. Ook zijn ledlampen gebruikt en heeft de gemeente gekozen voor biobound stenen die minder CO2 uitstoot hebben en hergebruikt betonpuin. 

Deze maatregelen zijn tevens mogelijk op Sportpark Panhuis die op de planning staat voor een herinrichting in 2023. Op dit moment loopt nog een onderzoek of het doelmatig is hier tevens een ondergrondse waterberging te realiseren. Voor Sportpark De Groene Velden kan dit wanneer hier over een aantal jaar een herinrichting komt voor groot onderhoud of het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen.

advertentie
advertentie
ZVC Veenendaal verloor vrijdagavond bij Be'79 en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. (Hier op archieffoto tegen ZVV Ede)
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal loopt rood aan in Berkel-Enschot; 'We begonnen niet goed aan de wedstrijd' 4 uur geleden
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 18 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 23 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 19 apr, 12:45
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 apr, 10:10
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 19 apr, 08:32