Afbeelding
Triatlon Veenendaal

Prins Petfoods Triathlon Veenendaal gaat door: ‘Het kon lang alle kanten op gaan’

Overig

VEENENDAAL De 38e editie van de Prins Petfoods Triathlon Veenendaal gaat komende zaterdag 28 augustus door. Maar wel in een wat aangepaste vorm en zonder publiek. ,,Hoe vaak ik heb gedacht dat deze editie niet door kon gaan? In eerste instantie bijna elke dag”, zegt wedstrijdleider Rob Barel.

door Eip Janssen

,,Vorig jaar was al een teleurstelling dat wij één van de drie oudste en bekendste triatlons van ons land moesten overslaan. Naast Veenendaal hebben alleen Anna Paulowna en Almere zo’n lange triatlon geschiedenis. Laten we nooit vergeten dat bijna veertig jaar geleden Jan van de Pol en anderen de eerste start mogelijk maakten”, legt Barel uit. 

GROEN LICHT De triatleet beschouwt het als een eer om in de voetstappen van deze coryfeeën te stappen. ,,Vanwege het feit dat we een jaar noodgedwongen moesten overslaan, hebben de corona-ontwikkelingen ons als organisatie lang beheerst. Het bleef allemaal onzeker. De datum 28 augustus was bekend, maar op welke manier kon een voor iedereen veilige triatlon worden gehouden? Je merkt dat er zoveel instanties bij betrokken zijn, met regels waaraan je als organisatie moet voldoen. De twijfel sloeg daardoor weleens toe”, geeft Barel aan. ,,Het kon lang alle kanten op gaan. Maar ik ben blij dat de organisatie groen licht heeft gekregen. Zaterdag wordt voor de triatlonsport en onze Veenendaalse organisatie een topdag. Mede dankzij bijna 200 vrijwilligers en meer dan 800 deelnemers”, zegt Barel enthousiast.

Het kon lang alle kanten op gaan. Maar ik ben blij dat de organisatie groen licht heeft gekregenDe wedstrijdleider werd niet alleen door de coronaregels gehinderd, maar ook nog door een hoge concentratie van moeilijk te bestrijden blauwalgen in de surfvijver. ,,We moesten op zoek naar een alternatief, omdat ook de vijvers van de Grote Pekken blauwalg hebben”, gaat Barel verder. ,,We starten nu in de Grift, met een baan heen-en-weer. Daarna lopen de atleten naar het gebruikelijke wisselvak op het triatlonterrein en vervolgen ze de wedstrijd met wielrennen en hardlopen.” 

OBSTAKELS Hij legt uit dat het parcours lang van tevoren wordt uitgetekend. ,,Dan probeer je ook in te schatten waar obstakels zijn. Deze verplaatsing komt dus niet geheel onverwachts, maar vraagt wel om aanpassingen.” Tot echte problemen gaat het volgens Barel niet leiden. ,,Een enkele deelnemer met een handicap kan in de problemen komen. Op dit moment hebben we voor de meesten een oplossing gevonden. Mede omdat zij in tegenstelling tot de andere deelnemers een atletenbegeleider mogen meenemen. Ik geloof dat er twee of drie deelnemers wegens de verplaatsing naar De Grift zijn afgehaakt. De andere kant van de medaille is dat de aanmeldingen nog steeds mondjesmaat binnenkomen. Sommige triatleten hebben de kat uit de boom gekeken en melden zich alsnog aan. Daar gaan we zo soepel mogelijk mee om. Het maximumaantal deelnemers dat wij kunnen en willen plaatsen is duizend”, legt de wedstrijdleider uit.

KOESTEREN De organisatie bestaat uit zo’n 200 vrijwilligers die deze 38e Prins Petfoods Triathlon Veenendaal in goede banen moeten leiden. ,,Die vrijwilligers moet je koesteren. Binnen de club (VZC, red.) is het enthousiasme om behulpzaam te zijn groot. Het begint heel klein met een driemanschap dat gaat brainstormen. Zodra het raamwerk klaarstaat, begint het traject van vergunningen en dergelijken regelen. Een draaiboek, waarin wij zoveel mogelijk vastleggen wat op de dag nodig is, is de leidraad voor velen. Het is haast uniek hoe goed zo’n dag verloopt. Daar heb je niet alleen de deelnemers voor nodig, maar zeker ook al die vrijwilligers, waarvoor geen moeite te veel is”, oordeelt Barel.

GEEN PUBLIEK Op de vraag of alleen geteste of gevaccineerde sporters mogen meedoen, is Rob Barel duidelijk. ,,De gemeente Veenendaal ziet dit, zeker gezien de verschillende starttijden, als een zogenaamd doorloopevenement. Daarbij zijn de risico’s tot een minimum beperkt. Er behoeft niet getest te worden en er wordt ook geen QR-code gecontroleerd. Een zorg minder voor ons als organisatie. En ook de reden waarom er geen publiek aanwezig mag zijn. Wel geldt uiteraard de oproep aan de deelnemers om thuis te blijven wanneer zij zich niet lekker voelen.”

De prestatie van Jorik van Egdom heeft geleid tot enthousiasme. Hij is zeker een boegbeeldDe wedstrijdleider geeft daarbij nog aan dat de organisatie van de Prins Petfoods Triathlon Veenendaal voor zover te overzien alle gangbare voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. ,,Op het wedstrijdterrein moeten deelnemers en vrijwilligers voldoende afstand houden. Dat is weer anders als de sporters met elkaar zijn.”

De organisatie ging niet over één nacht ijs en keek ook of het mogelijk was de triatlon op een of andere manier te streamen. ,,Dat is bekeken maar de kosten zijn vrij hoog. Wel zullen we achteraf een video uitbrengen. Ook zullen vele fotografen de deelnemers op de gevoelige plaat vastleggen. Doel is dat achteraf zoveel mogelijk deelnemers zo vaak als mogelijk gevolgd kunnen worden.” 

POPULARITEIT ,,Ik merk bij de triatleten die de sport al lang koesteren de inschrijvingen niet zijn teruggelopen. Een incidentele triatleet heeft soms voor een andere sport gekozen. Die moeten weer wat meer worden geënthousiasmeerd. Natuurlijk heeft het succes van Jorik van Egdom en zijn team bij de Olympische Spelen de sport een ‘boost’ gegeven. Maar of dat een effect heeft op de inschrijvingen, heb ik nog niet kunnen vaststellen. Binnen de Veenendaalse sportwereld heeft zijn prestatie zeker geleid tot enthousiasme. Hij is zeker een boegbeeld.”

TROUW Waar een sportief evenement als de Veenendaalse triatlon zeker niet buiten kan, is sponsoring. ,,De sponsoren zijn ons trouw gebleven. Prins Petfoods is minimaal de komende drie edities onze hoofdsponsor. Zij zijn heel betrokken en proberen op alle gebied mee te denken. Dat wordt uiteraard gewaardeerd. Natuurlijk was er na de afgelaste editie van 2019 een aantal sponsoren die moeite had aan de verplichtingen te voldoen. In die gevallen is een oplossing gezocht. Maar het overgrote deel bleef ons trouw. Deze 38e editie laat zien dat bijna alle sponsoren weer zijn aangehaakt. Je ziet dat op het moment dat je voor elkaars coronagerelateerde problemen begrip toont, het weer goedkomt. Een win-win situatie. Door de vele sponsoren die ons een warm hart toedragen, kan het inschrijfgeld op een redelijk bedrag worden gehouden. Als ik kijk naar vergelijkbare triatlons, denk ik dat Veenendaal er gunstig uitsteekt. We zijn echt laagdrempelig en het inschrijfgeld kan bijna geen belemmering om deel te nemen betekenen”, gaat Rob Barel verder.

MEDEWERKING De omgeving waar de Veenendaalse triatlon wordt afgewerkt zal te maken krijgen met (verkeers-) belemmeringen of andere ongemakken. ,,Er heerst onder de betrokkenen grote medewerking en begrip. Ook hier geldt dat je elkaar ter wille moet zijn. Met een beetje goede wil kom je altijd tot een oplossing. Samen zetten we Veenendaal echt een dag op de kaart. Natuurlijk zal niet elke inwoner van Veenendaal het belang daarvan inzien. Maar over het algemeen ondervinden wij als organisatie echt alleen maar begrip en medewerking. Zo’n honderd omleidingsborden moeten alles in goede banen leiden. Ik hoop niet dat er ergens iets misgaat maar mocht dat wel zo zijn, dan kan men bij ons aan de bel trekken.”

Een EK of WK organiseren? Wat in het vat zit, verzuurt niet. Wie weet.UNIEK Barel denkt dat de Veenendaalse triatlon qua organisatie en aanpak echt uniek is in Nederland. ,,Er zijn niet alleen in Veenendaal maar eigenlijk in bijna het hele land weinig van dit soort grote triatlonevenementen. Ik denk dat een EK of WK organiseren hier zou kunnen. De organisatie staat als een huis. Maar tegelijkertijd beseffen wij dat aan een EK- of WK-triatlon andere (hogere) eisen worden gesteld. De kosten zijn navenant hoger. De idee laten we niet schieten, maar vooralsnog koesteren wij deze triatlon in deze vorm. Ook voor de deelnemers met een handicap is de Veenendaalse triatlon vrij uniek. Er zijn elders niet zoveel mogelijkheden als hier. Laten we onze traditie koesteren en voortzetten. En een EK of WK? Wat in het vat zit, verzuurt niet. Wie weet”, lacht Barel.

Bij een wedstrijd, en dus ook bij een triatlon, wil een enkeling de afgesproken regels nog wel eens ‘vergeten’. ,,Op een totaal van bijna duizend deelnemers wordt in Veenendaal misschien vijf tot tien keer een waarschuwing uitgedeeld. In veel gevallen kent men de regels niet en is er geen sprake van opzet. Voor zover ik weet, is er nog nooit iemand gediskwalificeerd. Of er doping wordt gebruikt in de triatlonsport? Bij mijn weten bijna nooit. Om de regels te controleren, zet de landelijke triatlonbond een aantal juryleden in. Dat doen wij niet zelf, om het zuiver te houden. Ik vergelijk het altijd met een snelheids- of alcoholcontrole. Je kunt tegen de lamp lopen of net ontsnappen. Ik weet dat de juryleden streng maar rechtvaardig zijn. Ook zij zijn er liever voor de sport dan voor de waarschuwing.”

TRIATLONWEER De wedstrijdleider heeft de weersverwachting aandachtig bekeken. ,,De mooiste temperatuur is tussen 20 en 22 graden. Dat is voor een triatlonatleet het best om te presteren. Boven de 25 graden wordt het lastig. Voor zover ik nu (woensdag, red.) kan zien, wordt het goed triatlonweer. Maar ook hier heeft de organisatie aan gedacht. Er zijn genoeg bevoorradingsposten om te warm weer te tackelen”, oordeelt Barel.

Wanneer kan de wedstrijdleider en zijn organisatie tevreden de Veenendaalse triatlon afsluiten? ,,Daar past eigenlijk maar een antwoord op. Zijn de deelnemers tevreden, dan heeft de organisatie het naar behoren gedaan. Er zullen altijd wel wat zaken zijn die voor verbetering vatbaar zijn. Maar laten we blij zijn dat de achtendertigste editie weer door mag gaan. Wie had dat maanden geleden durven dromen”, eindigt Rob Barel gedecideerd.  

Programma
Op 28 augustus vinden de wedstrijden over verschillende afstanden plaats. Het gaat om de Veenendaalse Scholieren Triathlon, Jeugd Triathlon, Olympic Distance, 1/4 recreatief, Estafette en HandicapNL, 1/8 recreatief Estafette & HandicapNL en 1/8 recreatief. Meer informatie, waaronder de starttijden, is ook te vinden op www.triathlonveenendaal.nl

advertentie
advertentie
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 1 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 3 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 5 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 15 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 21 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 23 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 18 apr, 10:30