Jorik van Egdom wist met een sterke eindsprint de vierde plaats veilig te stellen voor Nederland.
Jorik van Egdom wist met een sterke eindsprint de vierde plaats veilig te stellen voor Nederland. World Triathlon/Tommy Zafares

Triatleet Jorik van Egdom: ‘Onze prestatie op de Spelen is een boost voor onze sport’

Overig

VEENENDAAL ,,Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn deelname aan de Olympische Spelen in Japan. Een vierde plaats met de Nederlandse triatleten gemengde estafetteploeg lijkt teleurstellend maar is een prima prestatie”, opent Veenendaler Jorik van Egdom.

In een heel boeiende race eindigde de 26-jarige Veenendaalse trialeet met zijn teamgenoten Maya Kingma, Marco van der Stel en Rachel Klamer achter Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. Het verschil tussen brons en ‘net niet’ was 23 seconden.

,,Dat lijkt heel weinig, maar bedenk wel dat in onze sport elke seconde telt. De start was subliem met Maya Kingma in de kopgroep. Na Van der Stel en Klamer mocht ik het overnemen. De top drie was eigenlijk al te ver weg om nog een kans te maken. Met een sterke eindsprint wist ik de vierde plaats veilig te stellen voor Nederland”, kijkt Van Egdom terug.

De gemengde estafette was een nieuwe discipline op de Spelen. Twee mannen en twee vrouwen legden in estafettevorm een kleine triatlon af, bestaande uit 300 meter zwemmen, zeven kilometer fietsen en twee kilometer lopen. ,,Ik denk dat wij allemaal het maximale eruit hebben gehaald. Onze knappe prestatie is absoluut een ‘boost’ voor onze sport. Triatlon is een relatief kleine sport en ik hoop dat onze aansprekende prestaties zullen helpen de discipline te verbreden.”

Ik kijk echt met een goed gevoel terug op mijn eerste Olympische Spelen

GEDISCIPLINEERD ,,In Tokio werd elke dag getest. De Japanners kenden een strak gedisciplineerde aanpak waaraan wij moesten voldoen. Ik heb honderden keren extra mijn handen ontsmet, een extra mondkapje opgezet, enzovoort. Je moet ook een beetje geluk hebben in zo’n geval. Wat je zelf kunt voorkomen probeer je, maar niet alles is te voorkomen. Dat zag je bij een aantal collega’s waar ik echt mee te doen heb gehad. Het zal je maar gebeuren, na jaren van superharde inspanning om op je discipline zo goed mogelijk te presteren.”

Van Egdom zat niet op de alom bekende KLM861-vlucht van Amsterdam naar Tokio van 17 juli. ,,Maar ik heb wel meegeleefd met mijn collega-sporters die echt elke morgen opstonden met de vraag of zij wel of niet positief waren. Ik geef het je te doen. Over die vlucht gesproken en de support van Team NL: ik denk dat er voor de sporters veel - zo niet alles - is gedaan het ons naar de zin te maken. Mensen vergeten weleens in hun kritiek dat wij in Japan te gast waren. Een chef de mission heeft niet op alles invloed. Onze trainingsmogelijkheden waren behoorlijk goed geregeld”, zegt Van Egdom.

,,Waar een Nederlandse sporter wel aan moet wennen, is dat de Japanners er dan strakke regels aan verbinden. Wij mochten bijvoorbeeld van 7.00 tot 9.00 uur plaatselijke tijd trainen. Waag het niet om 1 minuut te laat binnen te zijn. Dat stelden de gastheren niet op prijs”, legt de triatleet uit. ,,Een ander mooi voorbeeld is dat wij bij het hardlopen vanaf onze locatie tijdens de training 2,5 kilometer rechtsaf of linksaf mochten gaan en dan weer terug. En geen centimeter verder. Waarom juist daar de grens lag? Geen idee. Maar daar moet je je ook niet meer druk over maken. Pas je gewoon aan en waardeer de wijze waarop de Japanners ons ondanks de coronabeperkingen van de Olympische Spelen 2020 hebben laten genieten.”

Artikel gaat verder onder de foto.


,,De laatste twee dagen heb ik nog in het olympisch dorp mogen verblijven. Die indrukken en ervaringen koester ik.” Jorik van Egdom

OMSTANDIGHEDEN De Veenendaler beschrijft de wedstrijdomstandigheden als behoorlijk zwaar. ,,De triatlon begon omdat het zo warm was al twee uur eerder dan oorspronkelijk gepland. Ik was de vierde en laatste vertegenwoordiger van het Nederlands team. Het was omstreeks dertig graden en er was een hoge luchtvochtigheid. Maar doordat we op tijd in Japan waren aangekomen en daardoor goed geacclimatiseerd waren geraakt, was het te doen.”

De Nederlandse triatleten verbleven na aankomst eerst in Tateyama, zo’n tachtig kilometer ten zuiden van Tokio, om te acclimatiseren. Klamer en Kingma vertrokken vrijdag naar het olympisch dorp in Tokio. Van der Stel en Van Egdom sloten zich op 29 juli aan bij de rest van het team. Uiteindelijk is er goed op de covid-19-omstandigheden ingespeeld. ,,Natuurlijk had dat invloed op een aantal prestaties. Ik denk dat dat voor elke topsporter die op de Spelen aanwezig was, opging. Wij hebben er als Nederlands team het beste van gemaakt: een recordaantal 36 medailles - een recordaantal - en een zevende plaats in het medailleklassement.”

Wij hebben er als Nederlands team het beste van gemaakt

EIGEN PRESTATIE Jorik van Egdom wilde zelf niet al te veel nadruk leggen op zijn voorbereiding die, op zijn zachtst gezegd, niet optimaal was. ,,Dat denk ik ook niet. Was ik volledig fit geweest, dan had ik zeker nog beter gepresteerd. Dan had ik misschien zelfs wel op de individuele triatlon mogen starten. Met ons team hadden we al snel aan de IOC-eisen voldaan. Maar de eisen die het NOC/NSF vooraf vaststelde, waren nog zwaarder. Maar gelukkig werden die ook gehaald”, glundert Van Egdom.

De Veenendaler werd in oktober vorig jaar doelbewust van zijn fiets gereden. Het duurde bijna vijf maanden voordat de triatleet weer echt in actie kon komen ter voorbereiding op de Olympische Spelen. ,,Ik was gevallen en er is een botje in mijn hand volledig afgebroken. De breuk was te klein om er een schroef in te zetten, maar ook te pijnlijk om door te gaan. Ik ging door het dak van de pijn als ik eraan zat. Met alle gevolgen van dien. Het duurde lang voor mijn oude vorm enigszins terug was. Maar ik wil daarover zeker niet zielig doen, want uiteindelijk heb ik de Olympische Spelen in Japan gehaald. Ik heb goed gepresteerd en kan terugkijken op een mooi debuut.”

KOESTEREN Het trainingskamp en de triatlonwedstrijden waren een uur of twee buiten Tokio. ,,De laatste twee dagen heb ik nog in het olympisch dorp mogen verblijven. Super, met al die topsporters. We hebben ook genoten van andere disciplines. Die indrukken en ervaringen koester ik. Eigenlijk net zoals de huldiging afgelopen dinsdag in Scheveningen. Daar waren niet alleen de medaillewinnaars uitgenodigd; alle Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen in Japan waren welkom. Ook dat was echt geweldig”, oordeelt Van Egdom.

Het tekent de topsporter dat hij zich bijna verontschuldigd omdat hij voorlopig de grote wedstrijden even overslaat. ,,Bij lokale races die ik leuk vind, zal ik zijn. Ik wil zo spoedig mogelijk weer zorgen echt op niveau terug te zijn. Maar eerst even uitrusten en genieten van de weken in het Japanse”, sluit Van Egdom af.

Door Eip Janssen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 18 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30