Tyrese Zichem na het NK. ,,Ik ben trots. Het harde werken is beloond."
Tyrese Zichem na het NK. ,,Ik ben trots. Het harde werken is beloond." Eigen foto Tyrese Zichem

Veenendaler Tyrese Zichem met drie records Nederlands kampioen powerliften

Overig

VEENENDAAL Tyrese Zichem uit Veenendaal zag vorige week zijn tomeloze inzet van de afgelopen jaren bekroond worden. Hij pakte de nationale titel powerliften in zijn klasse -66kg. En daarbij verbrak hij en passant drie records. En dat bleef in Veenendaal niet onopgemerkt. ,,Mijn telefoon ontplofte bijna, zoveel reacties kreeg ik. Het voelt aan de ene kant wat ongemakkelijk maar anderzijds ben ik ook best trots.”

door Eip Janssen

,,In mijn eerste officiële wedstrijd op 17 juli in Weert werd ik Nederlands kampioen powerliften bij de junioren (19/23-jarigen). Dat was al geweldig. Een lang gekoesterde droom kwam uit. In mijn klasse -66kg drie nationale records verbreken en op scherp zetten is de kers op de taart”, lacht de 20-jarige Tyrese Zichem breeduit.

DEBUUT EN RECORDS De jonge Veenendaler, werkzaam als gastheer bij Basic Fit Veenendaal, verraste vriend en vijand tijdens het nationaal kampioenschap in Weert. ,,Ik tilde in mijn drie onderdelen in totaal 515,5 kilogram. Ik woog op de dag van het nationaal kampioenschap 64,5 kilo. Bij de deadlift was mijn hoogste tilprestatie (225 kilo) drieënhalf keer mijn eigen gewicht. ‘180,5’ kilo squatten zegt mensen heel weinig, dus is het misschien aansprekender als ik zeg dat ik vier koelkasten heb opgetild. Mijn drie naaste concurrenten (Jordy Gaartman, Martijn Hendriks en Emiel Rens) bleven daar bijna 100 kilo of veel meer op achter”, zegt de nationaal kampioen trots.

OVERSTAP Zichem beseft dat niet iedereen zijn sport kent. ,,Powerlifting is een krachtsport die zich richt op drie belangrijke compound-oefeningen, waarbij de sporter zijn of haar maximale grens (one-rep-max) opzoekt met de juiste techniek. De onderdelen zijn: de squat, de benchpress en tot slot de deadlift. Ik ben een jaar of twee geleden met deze mooie sport begonnen. Waarom? De uitdaging die powerliften met zich meebrengt trok me wel. Ik voetbalde bij GVVV, maar merkte dat die sport mij niet het plezier bracht dat ik wilde. Natuurlijk is het gemakkelijk te zeggen dat het een goede keuze was te switchen. Met dit succes als nationaal kampioen in je klasse en nationale records is dat logisch. Maar ook als deze successen niet in één keer waren behaald had ik hetzelfde gezegd”, is Zichem eerlijk.

Het is misschien aansprekender als ik zeg dat ik vier koelkasten heb opgetild

MOTIVATIE Tyrese Zichem heeft de afgelopen jaren keihard getraind. ,,In de eerste plaats moet je er het nodige voor over hebben. Succes komt niet aanwaaien. Je moet er veel voor doen maar soms ook laten. Een feestje, gezellig uit eten met je familie of vrienden, naar een festival gaan zijn zaken die niet altijd in je schema passen. Je zult maar over je gewicht (66 kilo) heengaan op de dag van weging. Dat zou ik mijzelf nooit vergeven.” 

OPBOUW ,,In de tweede plaats heb ik een goede trainer in Ricky Frissen gevonden”, vervolgt de Veenendaler. ,,Hij is mijn stok achter de deur die een professionele aanpak kiest. Ricky helpt mij bij voedings- en trainingsschema’s. Hij heeft er ook mede voor gezorgd dat ik niet als een bezetene van start ben gegaan in het powerliften. De basistechnieken honderd procent kunnen uitvoeren helpt bij het opvoeren van het te tillen gewicht. Mijn coach heeft mij geleerd van zestig procent langzaam via de juiste technieken naar honderd procent te gaan. Ik leer nog steeds van hem.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Tyrese Zichem in actie op het NK powerliften. - Foto: Forward Designs

TROTS Vorige week maandag werd Tyrese Zichem door zijn collega’s en sporters bij Basic Fit verrast. ,,Ze verwelkomden me met veel enthousiasme. Ik was toch al verrast hoeveel mensen van mijn succes hadden gehoord. Honderden appjes en mijn telefoon ontplofte bijna. Later liep ik met mijn moeder in het centrum van Veenendaal. Ook daar werd ik aangesproken en gefeliciteerd. Ik had dat echt niet verwacht. Het voelt aan de ene kant wat ongemakkelijk maar anderzijds ben ik ook best trots. Mijn keiharde werken, ook in de door de coronamaatregelen niet gemakkelijke tijd, zijn beloond.”

Ik was verrast door de hoeveelheid reacties. Mijn telefoon ontplofte bijna

KLAAR ZIJN ,,In de eerste lockdown (2020) heb ik allerlei materialen aangeschaft om te kunnen blijven trainen”, blikt Zichem terug op vorig jaar. ,,De tuin van ons huis was omgetoverd tot mijn sportafdeling. De tweede lockdown periode (2021) ging het wat gemakkelijker. Ik mocht gebruik maken van de FitBody ruimte. Een persoon mocht binnen trainen en wij hebben als trainers daarvoor een schema gemaakt. Coronaproof en gezondheid stond daarbij voorop. Ik had altijd in mijn achterhoofd dat zo gauw er een nationaal kampioenschap mocht worden georganiseerd ik mijzelf of de coach nooit mocht teleurstellen. Nooit achteraf het idee hebben er te weinig aan te hebben gedaan”, gaat Veenendaler trots verder.

TOEKOMST Hij heeft zich alweer nieuwe doelen gesteld. ,,Ik wil volgend jaar op het nationaal kampioen mijn nieuwe records nog scherper stellen in de -66 kilo klasse. Het doel is de records zo omhoog te schroeven dat verbetering een hele klus gaat worden voor een opvolger. Ik hoop mij te plaatsen voor het EK of WK powerliften in het jaar 2022. Om dat te bereiken moet mij gewicht naar 530 kilo. Dus nog een kilo of vijftien te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat dat haalbaar is”, zegt Tyrese gedecideerd.

De ook parttime als personal coach bij FitBody (Veenendaal) werkzame Tyrese Zichem weet dat in de krachtsport het woord ‘doping’ met enige regelmaat valt. ,,Ja, ik geloof zeker dat er gebruikt wordt in de krachtsport, maar in welke sport gebeurt dat niet? Mocht mijn droom of beter gezegd voornemen om nog meer titels, nationale records of deelnames aan EK en WK powerliften niet op een normale manier haalbaar zijn vergaat mijn wereld niet. Maar uit de verboden pot snoepen zal mij niet gebeuren”, sluit hij tevreden af.

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 5 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 7 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 11 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 14 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 17 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 18 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23