Afbeelding
TeamNL

Jorik van Egdom met triatlonteam vierde op Olympische Spelen

Overig

VEENENDAAL (ANP) Veenendaler Jorik van Egdom is met de Nederlandse triatlonploeg tijdens de Olympische Spelen van Tokio als vierde geëindigd op de gemengde estafette. Groot-Brittannië veroverde het goud. Het zilver was voor de Verenigde Staten en Frankrijk moest genoegen nemen met brons.

Nederland moest 53 seconden toegeven op de winnende ploeg van Groot-Brittannië. Het kwartet van de Verenigde Staten finishte op 14 seconden van de winnaar. De achterstand van Frankrijk aan de finish bedroeg 23 seconden.

De gemengde estafette is een nieuwe discipline op de Spelen. Teams van twee mannen en vrouwen legden in estafettevorm een kleine triatlon van 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen af. De Nederlandse ploeg bestond uit Maya Kingma, Rachel Klamer, Jorik van Egdom en Marco van der Stel. Klamer eindigde eerder tijdens de Spelen al als vierde bij de individuele wedstrijd.

Kingma bezorgde de Nederlandse ploeg een vliegende start. Ze kwam als tweede uit het water en finishte slechts 2 seconden later dan de Duitse koploopster Laura Lindemann. Van der Stel handhaafde zich tijdens het zwemmen en fietsen in de kopgroep van vier, die verder bestond uit de ploegen van Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Na het lopen kwam hij als derde over de finish, achter de Brit Jonathan Brownlee en de Amerikaan Kevin McDowell.

Klamer hield Nederland op een vierde positie, maar kon niet voorkomen dat Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk verder uitliepen. Maar het lag dicht bij elkaar. Van Egdom dook als zevende het water in maar liet met een indrukwekkende eindsprint in de laatste meters knap zijn Belgische en Duitse concurrent achter zich en stelde een vierde plek veilig. ,,Als de anderen het zo goed doen, wil je niet verzaken. Ik moest en ik zou erbij blijven. Ik denk dat we als team heel trots mogen zijn”, aldus Van Egdom bij de NOS.

De winnende Britse ploeg bestond uit Jessica Learmonth, Jonathan Brownlee, Georgia Taylor-Brown en Alex Dyee.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 1 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 11 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 17 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 19 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 23 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 18 apr, 07:02
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 17 apr, 15:30