Afbeelding
NOC*NSF

Nationale Sportherdenking belicht gehandicaptensport

Overig

VEENENDAAL (ANP) De nationale sportherdenking is dinsdag weer gehouden bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. De ceremonie kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de lockdown in coronatijd, dit jaar was er een besloten herdenking met dertig mensen. Vijf kransen in de vorm van de olympische ringen werden na afloop bij het beeld van Prometheus gelegd om de sporters te herdenken die de oorlog niet overleefden.

Het comité Nationale Sportherdenking handhaafde wel het thema van 2020: de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. Bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is ook de gehandicaptensport ontstaan. Met behulp van sport en lichaamsbeweging werden zwaargewonde oorlogsslachtoffers begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij.

In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman een sportwedstrijd in Engeland voor oorlogsveteranen met rugletsel. Vier jaar later deden ook vier sporters uit Nederland mee aan deze wedstrijden en daarmee was de basis gelegd voor de Paralympische Spelen. Ruim 75 jaar later nemen de Invictus Games een vergelijkbare positie in, het internationale sportevenement voor militairen die met lichamelijke en geestelijke verwondingen uit een conflict zijn teruggekomen.

Sprekers bij de herdenking waren voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van sportkoepel NOC*NSF, de Amsterdamse wethouder van Sport Simone Kukenheim en oorlogsveteraan Marc van de Kuilen, die speelt in het Nederlands rolstoelbasketbalteam.

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 11 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 13 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 16 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 20 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23