Afbeelding
Pixabay

Sportraad pleit voor jaarlijks 1 miljard euro extra voor sport

Overig

VEENENDAAL (ANP) De Nederlandse Sportraad adviseert het nieuwe kabinet om jaarlijks bijna 1 miljard euro extra te investeren in sport. Dat geld is volgens de Sportraad nodig om meer professionals in de sport te krijgen en om de toegankelijkheid daarvan te vergroten. De raad onder leiding van voormalig KNVB-voorzitter Michael van Praag adviseerde de overheid eind vorig jaar om ‘sport en bewegen’ te gaan zien als een publieke voorziening en dat ook in een wet vast te leggen.

,,Sport en bewegen moet voor iedereen in Nederland mogelijk worden, juist ook voor die groepen die nu niet aan sport deelnemen en onvoldoende bewegen”, zegt Van Praag. ,,Daarvoor is een stelselwet nodig plus forse financiële maatregelen. De overheid moet nu de touwtjes in handen nemen. Sport en bewegen zijn geen hobby, maar een noodzaak voor een vitale en veerkrachtige bevolking.”

Volgens de Sportraad, waarin behalve Van Praag onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb, hoogleraar Erik Scherder en oud-voorzitter Bernard Wientjes van werkgeverskoepel VNO-NCW zitten, heeft de coronacrisis aangetoond dat de overheid moet werken aan een ‘toekomstbestendig’ sportstelsel. ,,Door de coronacrisis zijn mensen nóg minder gaan bewegen, met alle gevolgen van dien. En dat terwijl Nederland eigenlijk al in een beweegcrisis zat”, schrijft de raad. ,,Nooit eerder waren zoveel mensen te zwaar, nooit eerder bewogen we zo weinig als nu.”

Om heel Nederland in beweging te krijgen, denkt de Sportraad dat de overheid tot 2030 jaarlijks 970 miljoen euro extra moet investeren. De raad adviseert ook om daarvoor voor een periode van vijf tot tien jaar jaarlijks 570 miljoen vrij te maken voor investeringen in sportaccommodaties, de openbare ruimte en innovatie in de sport. De rijksoverheid zou hier 60 procent van betalen, de rest komt bij gemeentes (30 procent) en consumenten (10 procent) vandaan. Volgens de Sportraad gaan deze investeringen ervoor zorgen dat 4 miljoen extra mensen voldoende gaan bewegen en zo gezonder worden.

Het nieuw te vormen kabinet zou nog dit jaar een begin moeten maken met het opstellen van een zogeheten sportwet. Daarmee zou worden vastgelegd dat de overheid verplicht is om sport toegankelijk te maken voor de hele bevolking, met speciale aandacht voor jeugd en kwetsbare groepen. De Sportraad adviseert hiervoor een coördinerend bewindspersoon aan te wijzen.

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 13 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 15 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 19 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 22 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 19 apr, 08:32
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23