Classic Races 2018
Classic Races 2018 Hans van Walsem

Organisator Classic Demo Race: ‘Wij kunnen zorgen voor een goed en veilig evenement’

Overig

VEENENDAAL In een periode dat Nederland nog in een harde lockdown zit en er nog vrijwel niets kan, wordt in Veenendaal gewerkt aan de voorbereiding van de Classic Demo Race editie 2021. Het evenement moet plaatsvinden op zaterdag 14 augustus. ,,De kans is reëel aanwezig dat het allemaal door kan gaan.”

door Sander van Snippenberg

Aan het woord is Hans van Walsem, bestuurslid van de Stichting Klassieke Motorsport Veenendaal. Deze week is de stichting begonnen met de voorbereidingen voor het evenement. ,,Dat betekent dat we bekendheid aan het evenement gaan geven en dat we ons buigen over de diverse scenario’s waar mee te maken kunnen krijgen. Vergunningen aanvragen hoort normaal gesproken ook in deze fase, maar dat is nu nog niet nodig. Omdat toch alles momenteel plat ligt, kunnen we in april ook nog wel een vergunning aanvragen, heeft de gemeente ons laten weten.”

DEMONSTRATIEWEDSTRIJDEN De Classic Demo Race bestaat uit meerdere demonstratiewedstrijden, het gaat dus niet om het winnen. Er wordt gereden met motoren van vóór 1973 en die zijn voorzien van trommelremmen. In totaal zijn er zeven verschillende klasses waarin gereden wordt. Het evenement vindt plaats industrieterrein De Faktorij in Veenendaal. De organisatie is in handen van de Stichting Klassieke Motorsport Veenendaal in samenwerking met het Classic Racing Team. Het wordt dit jaar de 26e editie van de Classic Demo Race.

,,We zijn een enthousiaste groep met in totaal zo’n dertig vrijwilligers”, legt Van Walsem uit. ,,Dat is een trouwe groep vrijwilligers die overigens nog steeds groeit. Daarnaast hebben we een hechte groep sponsoren. We zijn dus niet een vereniging met leden.” Vorig jaar kon de Classic Demo Race niet doorgaan in verband met corona. ,,Dat was natuurlijk erg jammer, maar het heeft onze stichting verder niet geraakt. Die editie werd in een vroeg stadium afgelast, dus we hadden vooraf nog geen kosten gemaakt. Dus we zijn zowel qua vrijwilligersbestand als qua financiën helemaal gezond.”

Ons evenement is buiten en als het nodig is kunnen we ons terrein afsluiten

VOORDELEN Dat neemt natuurlijk niet weg, dat de stichting dit jaar graag weer de Classic Demo Race laat plaatsvinden. Ondanks de onzekere situatie van dit moment, wordt daar vol op ingezet. ,,Kijk, we hebben natuurlijk een paar voordelen”, zegt Van Walsem. ,,Ons evenement is buiten en mocht dat nodig zijn kunnen we het ook zonder publiek door laten gaan. Daarnaast kunnen we ons terrein afsluiten. We hebben veel contact met de gemeente en die heeft al aangegeven: stel, de coronasituatie is precies zoals die nu is, dan kan ons evenement doorgaan.”

Er zijn dus wel wat scenario’s denkbaar, bijvoorbeeld wel of geen publiek. Van Walsem: ,,Ja, het wordt óf wel publiek, óf geen publiek. Daarmee houd je het overzichtelijk en heb je vastigheid. Een beetje publiek met allerlei mitsen en maren is voor niemand duidelijk.”

GOED EN VEILIG Hoeveel mensen er op het evenement afkomen, is overigens sterk afhankelijk van het weer. ,,Als het slecht weer is, komen er misschien 500 mensen. Maar we hebben ook edities gehad met mooi weer en dan komt er gerust 1500 man”, legt Van Walsem uit. ,,Maar zelfs dan is er op het gebied van afstand houden nog heel veel mogelijk hoor. We hebben een circuit van twee kilometer lang. Daar kunnen we, ook met de anderhalve meter-regel, heel wat mensen veilig verdelen. Als de gemeente en de veiligheidsregio het toestaan, dan zorgen wij voor een goed en veilig evenement met publiek.”

Als we de Classic Demo Race dit jaar van de grond krijgen, dan komen zij graag hoor

BIJDRAGE De deelnemers betalen altijd een bijdrage voor hun deelname. Het liefst rijden zij natuurlijk voor publiek, maar mocht publiek niet toegestaan zijn, dan vraagt de organisatie de deelnemers wat extra bijdrage. Van Walsem: ,,Als er wel publiek komt, kunnen we onze onkosten wel dekken met het toegangsgeld dat zij betalen. Als er geen publiek bij mag zijn, maken we aan de ene kant minder kosten. Want sanitair en catering hoeft bijvoorbeeld niet geregeld worden. Maar andere dingen gaan wel gewoon door. Bijvoorbeeld de beveiliging, strobalen bij de bomen en palen zijn ook nodig als er geen publiek komt. Dus daar moeten de deelnemers dan aan bijdragen.”

Over belangstelling van deelnemers maakt Van Walsem zich desalniettemin niet druk. ,,We hebben elk jaar zo’n driehonderd rijders. Die komen uit alle windstreken, zowel uit Nederland als soms ook uit het buitenland. Als we de Classic Demo Race dit jaar van de grond krijgen, dan komen zij graag hoor.”

PROGRAMMA Het definitieve programma wordt later bekend. ,,Normaal hebben we op vrijdagavond altijd een 2-uurs race en op zaterdag de demonstratieritten. Als er geen publiek mag zijn dit jaar, vervalt waarschijnlijk de vrijdagavondrace en beperken we het tot één dag. Maar dat bekijken we later.”

Kijk hieronder voor een impressie van het evenement uit 2019. Bron video: Stichting Klassieke Motorsport Veenendaal.


advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 18 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30