Marjolein Delno in actie op een archieffoto.
Marjolein Delno in actie op een archieffoto. KJVO

VZC-zwemmers kunnen zich in december kwalificeren voor Olympische Spelen en EK

Overig

VEENENDAAL Het Open Nederlands Kampioenschap zwemmen op de lange baan werd deze week afgeblazen in verband met de coronamaatregelen en of het NJJK doorgaat en zo ja wanneer is nog maar de vraag. Maar is nog wel een topsport meet gepland en dus is er voor de Veenendaalse topzwemmers nog genoeg over om voor te zwemmen, legt zwemcoach Harry Delno van VZC uit. ,,Al is alles natuurlijk onder voorbehoud.”

door Sander van Snippenberg

De topsport meet staat gepland voor december en is bedoeld om de kwalificatie voor de Olympische- en Paralympische Spelen alsmede de EK wel door te laten gaan. Dit is voor meerdere VZC-zwemmers relevant, legt Delno uit. ,,De VZC-zwemmers die deel uitmaken van het HPC (de High Performance Centers in Eindhoven en Amsterdam) zullen aan die topsport meet mee gaan doen.” 

Marjolein Delno (HPC Eindhoven) kan zich dan proberen te plaatsen voor de uitgestelde Olympische Spelen van Tokyo in 2021. ,,Zij strijdt mee voor een plaats in de estafette 4x100M vrije slag. Misschien dat de KNZB ook besluit om de estafette 4x200M vrije slag een kwalificatiekans te geven. Dan doet Delno daar ook aan mee.”

Femke Spiering (HPC Eindhoven) en Silke Holkenborg (HPC Amsterdam) kunnen zich bij de topsport meet proberen te plaatsen voor het EK lange baan in Boedapest in mei 2021. Delno: ,,Omdat zij eerstejaars HPC zijn, hoeven zij niet aan de dezelfde richttijden te voldoen als de oudere zwemmers. Zij mogen op dat EK alleen uitkomen wanneer zij dus aan hun richttijden voldoen én er geen vier oudere zwemmers zijn die aan de snellere richttijden voldaan hebben. Op het EK mogen immers maar vier zwemmers per land per zwemnummer starten.”

Daarnaast maken Sander en Vincent Crooijmans als eerstejaars zwemmers ook deel uit van het HPC Eindhoven. ,,Zij trainen dagelijks met Olympisch kampioen Ferry Weertman. Op dit moment verblijven zij met het Open Water Team en voormalig VZC-trainer Thijs Hagelstein op Curaçao voor een Open Water trainingsstage. Zij zullen zich via die die topsport meet op de langere afstanden 800M en 1500M kunnen plaatsen voor het EJK Open Water.”

Van welke deelnemers de HPC-zwemmers gezelschap krijgen bij de topsport meet, is nog niet bekend. ,,Op dit moment is nog niet bekend of naast de HPC zwemmers ook andere zwemmers deel kunnen nemen aan die topsport meet”, legt Delno uit. ,,Ook in het buitenland worstelt men met het aanbieden van wedstrijden op enig niveau en ook daar moeten zwemmers zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen. Mogelijk dat er dus buitenlanders in Rotterdam mee gaan doen of dat Nederlandse zwemmers toch nog (beperkt) de mogelijkheid krijgen om mee te doen. We zullen het moeten afwachten.”

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 8 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 10 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 13 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 17 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 21 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23