Afbeelding
Privebezit Van Egmond

Van Egmond fotografeert Max Verstappen ondanks corona-beperkingen

Overig

VEENENDAAL Al jarenlang is Peter van Egmond een vast gezicht langs de Formule 1-baan, maar ook voor de fotograaf is het een rare tijd. Vier maanden geleden zat de inwoner van Veenendaal in Australië, toen het coronavirus voor het eerst roet in het eten gooide. De Grand Prix ging niet door en hij zat voor niets in het buitenland. Deze annulering zou het begin zijn van enkele bijzondere maanden. 

door Jeroen van der Veer

Net zoals veel andere ZZP'ers zat ook Van Egmond opeens werkloos thuis. De wedstrijden gingen niet door en daarom had hij niets om te fotograferen. ,,Maar ik heb mij niet verveeld hoor", aldus Van Egmond. ,,Mijn vrouw had haar been gebroken en het werkeloos thuis zijn had voor ons niet op een beter moment kunnen komen. Mocht / moest ik opeens al die huishoudelijke taken nu zelf doen."

DIA'S Toch vond de Formule 1-fotograaf wel de tijd om zo'n 80.000 dia's uit te zoeken. Een mega klus, die hij al ruim 20 jaar voor zich uit schoof. ,,Nu, na vier maanden, ben ik er nog steeds niet klaar mee. Maar ik heb alles nu op orde en denk dat ik er inmiddels zo'n 1000 heb ingescand. Heerlijk om al die oude beelden terug te zien; voor mij een mooie reis terug in de F1-tijd en een goede manier om niet alleen maar aan corona te denken."

BUITENBUBBEL De afgelopen vier maanden was de vraag wanneer Van Egmond weer langs het circuit mocht zitten om onder anderen Max Verstappen op de gevoelige plaat vast te leggen. ,,Een vreselijke tijd van onzekerheid, maar gelukkig voor mij met goede afloop. Ik kan nu zeggen dat ik superblij ben dat ik tot de kleine groep F1-fotografen behoor die weer aan het werk is."

Toch is veel anders, merkte ook de fotograaf. ,,Om te beginnen wordt bij aankomst op het circuit je temperatuur gemeten. Er zijn 10 fotografen (één voor ieder team) die in de binnenbubbel zitten; zij moeten bij het team blijven en mogen niet buiten de paddock werken. Ze mogen dus absoluut niet langs de baan fotograferen en ook niet aan de wandel gaan. Daarnaast zijn er twintig fotografen (waaronder ik) die in de buitenbubbel zitten. Deze fotografen mogen alleen langs de baan werken, dus alle plekken waar die andere tien niet mogen komen. Naast de twintig fotografen zijn er ook 20 journalisten toegelaten."

TESTEN EN MAATREGELEN Voordat Van Egmond naar Oostenrijk en Engeland vertrok om te fotograferen, heeft hij zich laten testen. Inmiddels is hij daaraan gewend, want op het circuit worden alle aanwezigen iedere vijf dagen getest en bij een positieve uitslag moet men logischerwijs vertrekken.

Met zo weinig mensen werken rondom het circuit heeft veel voordelen, ervaart Van Egmond. ,,Je komt langs de baan bijna niemand tegen die je voor de voeten loopt. We zijn in vijf groepen ingedeeld en iedere groep heeft zijn eigen busje die ons naar de fotolocaties rijdt. Mondkapjes zijn verplicht en mogen alleen worden afgedaan als je achter je bureau zit."

Kortom; het leven van persfotograaf Van Egmond is opeens erg veranderd, maar hij is trots nog altijd deel te mogen uitmaken van een select gezelschap dat langs het parcours zit. ,,Er zijn vanwege het coronavirus wat beperkingen, maar dat is niet anders. Ben ondanks al die beperkingen nog steeds blij dat ik er weer bij ben."

advertentie
advertentie
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: Van de Zandschulp onderuit in Madrid 4 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: SKF naar bekend terrein voor wedstrijd die moet leiden tot handhaving in eredivisie 9 uur geleden
Afbeelding
Groot verdriet bij GVVV om overlijden van Jan Spies 9 uur geleden
Alle gedecoreerden bij elkaar.
Lintje voor vrijwilligers uit de Veense sportwereld; in totaal 17 Koninklijke onderscheidingen in Veenendaal 11 uur geleden
Afbeelding
Ron van Stokkum ontvangt lintje: van pen en papier naar Koninklijke Onderscheiding 11 uur geleden
Nettie Croes loopt al meer dan vijftig jaar rond bij SKF. ,,De tijd is voorbij gevlogen!"
De Vrijwilliger: Nettie Croes is een halve eeuw SKF'er: 'Het is belangrijk om nieuwe leden goed te verwelkomen' 15 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 16 uur geleden