Initiatiefneemster Petra Postma: ,,We beginnen met trainingen en in de toekomst hopen we ook wedstrijden te kunnen spelen."
Initiatiefneemster Petra Postma: ,,We beginnen met trainingen en in de toekomst hopen we ook wedstrijden te kunnen spelen." @tedxmedia

SKF start met G-korfbal: ‘Sporten moet voor iedereen toegankelijk zijn’

Korfbal

VEENENDAAL De afgelopen maanden is er hard gewerkt door Marloes van Mil, Marlous Strelitski en Petra Postma om het nieuwe seizoen bij SKF te starten met een G-korfbal team. G-korfbal is korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking. De verstandelijke beperking houdt in dat zij een IQ van 75 of lager hebben en vaak diagnoses hebben als Syndroom van Down, ADHD of autisme. Volgens Petra zijn er veel mensen die niet de mogelijkheid hebben om mee te gaan in het reguliere korfbal. ,,Onze visie is dat sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn. Door te starten met G-korfbal proberen we op deze manier hier ook daadwerkelijk gehoor aan te geven’’, aldus de enthousiaste organisator.

door Job Boers

Petra is al zeven jaar actief bij SKF, in de afgelopen jaren is er regelmatig gesproken om G-korfbal op te zetten al nam nooit iemand het initiatief. Samen met mede-initiatiefnemers Marloes en Marlous is er een plan van aanpak gemaakt dat is voorgelegd aan het bestuur. ,,In het plan van aanpak hebben we de visie beschreven en uitgelegd waarom het zo belangrijk is om hiermee te beginnen. Doordat deze doelgroep een andere benadering nodig heeft, hebben we ook nagedacht op welke manier we voor continuïteit kunnen zorgen’’, aldus Petra.

SKF wilt ervoor zorgen dat plezier, het vergroten van sociale contacten en sporten centraal zal staan. Het is dan ook de bedoeling dat er gekeken wordt naar wat de sporters kunnen en waar ze in hun kracht staan. Daarnaast is het volgens Petra ook belangrijk om de SKF-jeugd kennis te laten maken met mensen met een beperking. ,,We geloven er echt in dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om te sporten en daardoor waren we ook erg gemotiveerd om het daadwerkelijk op te pakken. Om tot een goed plan van aanpak te komen hebben we veel informatie verzameld en we hebben verschillende deskundigen gesproken. Uiteindelijk hebben we alle opgedane kennis en informatie bij elkaar gebracht. Nee, we wilden niets aan het toeval overlaten’’, verteld Petra.

OPBOUWEN EN DOORPAKKEN Volgens Petra wordt er gestart met drie proeftrainingen om vanuit daar een team op te bouwen. ,,Het eerste jaar willen we bekijken of de spelers enthousiast zijn en vanuit daar kijken we verder. We beginnen met trainingen en in de toekomst hopen we ook wedstrijden te kunnen spelen’’, aldus Petra.

Korfbal wordt gespeeld met een team bestaande uit acht spelers; vier vrouwen en vier mannen op een groot veld. In twee regio’s in Nederland bestaan er officiële G-korfbal competities met de mogelijkheid om vier tegen vier op een klein veld te spelen of acht tegen acht op een groot veld. ,,Het is afhankelijk van de regio waar we onder komen te vallen. Het belangrijkste is om rustig te beginnen en om de spelers en speelsters wegwijs te maken in korfbal. We moeten goed monitoren of het voor beide partijen een goede match is omdat het uiteindelijk voor alle betrokkenen een fijne nieuwe ervaring moet worden.’’

Volgens Petra is het belangrijk dat het G-team zo goed mogelijk geïnformeerd en begeleid wordt. Er is dan ook een schema gemaakt waarbij er één trainer op vier sporters en een begeleider aanwezig zullen zijn bij de trainingen. Dat het leeft binnen SKF is te zien aan het aantal trainers en begeleiders dat zich heeft opgegeven. Momenteel zijn Famke de Jong, Annely Flier, Jelte de Jong, Astrid Cramer en Sanne van Mil de trainers. Het begeleidingsteam bestaat uit Marloes van Mil, Marlous Strelitski, Petra Postma en Tonya Camu.

Op de startdag van het seizoen, 3 september, komt DVO langs voor een demonstratiewedstrijd tegen mogelijke vrijwilligers of tegen de spelers die zich al hebben opgegeven. Daarnaast zal er op deze dag een warming up gedaan worden door LaVita, geven de selectiespelers een clinic en spelen alle teams een oefenwedstrijd.

De trainingsdag voor het G-korfbal is elke woensdag van 19.00 uur tot 20.00 uur waarbij er €12,55 contributie per maand gevraagd wordt. Meer informatie over de plannen van SKF is te vinden op de website of door te mailen naar gkorfbal@skfkorfbal.nl 

advertentie
advertentie
Afbeelding
GVVV-speler Quincy Veenhof kan niet wachten om te beginnen 2 uur geleden
Afbeelding
Invalster Holkenborg zwemt met estafetteploeg naar vijfde plaats 5 uur geleden
Afbeelding
DOVO en GVVV loten thuiswedstrijd in kwalificatie KNVB Beker 7 uur geleden
Afbeelding
Van de Zandschulp verliest in Cincinnati van nummer 1 Medvedev 8 uur geleden
Afbeelding
Competitie-indelingen voor vrouwen VRC en Merino’s bekend 23 uur geleden
Afbeelding
Yannick Zeeman ziet gemotiveerd DOVO: ‘Maar we moeten ook realistisch zijn’ 16 aug, 10:30
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 33 16 aug, 07:00