Afbeelding
Arjan Broekstra

Tintelingen, schokjes en pijn in armen en benen: zenuwaandoening betekent einde carrière Janine van Schie

Korfbal

VEENENDAAL Het hoofd wil nog heel graag, maar het lichaam kan niet meer. Een slopende zenuwaandoening, polyneuropathie genaamd, betekent het einde van de korfbalcarrière van Janine van Schie. Haar avontuur bij SKF bleef beperkt tot maar enkele wedstrijden.

door Arjan Broekstra

,,Een jaar geleden heb ik nu ongeveer de diagnose gekregen”, vertelt Van Schie. De ziekte zelf heeft ze waarschijnlijk al een stuk langer. Al sinds anderhalf jaar is ze vermoeid en slaapt ze erg veel: ,,Dat was de aanleiding om een slaaponderzoek doen, daar kwam onder andere uit dat ik 140 keer per uur schokjes in mijn benen ervaar. Ik had op dat moment ook al last van mijn benen, dat uitte zich toen voornamelijk in tintelingen. Nu is het nog een stuk heftiger geworden, zelfs het oppakken van een glas cola doet pijn.”

Polyneuropathie is een chronische aandoening die de zenuwen ver van het ruggenmerg aantast, de armen en benen dus. Voor Van Schie betekent de diagnose het begin van het einde van haar korfbalcarrière. Ze zegde het topkorfbal bij DVO vaarwel en deed een stapje terug naar Tiel’72. Al snel besefte ze dat ze toch meer uitdaging wilde: ,,Mijn lichaam had misschien de rust nodig, maar mijn hoofd kon de uitdaging toch niet laten liggen. Ik wilde gewoon het hoogst mogelijke eruit halen en dat lukte niet bij Tiel.” 

HOOGST MOGELIJKE Daarom koos Van Schie in februari 2021 ervoor om zich aan te sluiten bij SKF. De Veenendalers willen namelijk terug naar de top van de hoofdklasse en zagen in de oud-Korfbal League-speelster een waardevolle aanvulling. Met haar kwaliteit en ervaring moest Van Schie helpen SKF naar een hoger niveau te tillen. ,,Ik wilde het hoogst mogelijke eruit halen”, vertelt ze. Het werd niet wat ze ervan gehoopt had.

Van Schie kijkt dus met een dubbel gevoel terug op haar korte tijd bij de Veenendaalse korfbalclub: ,,De trainers kende ik al voordat ik bij SKF kwam en dat gaf me een goed gevoel. Ik had als tegenstander al een keer bij SKF gespeeld. Het was een heel lastige plek om een uitwedstrijd te spelen, omdat er zo’n goede sfeer in die hal hangt. Dan was het toch ook een domper om me in coronatijd bij de club te voegen, van die sfeer heb ik zelf als SKF-speelster dus helaas niet veel mee kunnen krijgen.”

MOEILIJK ,,Ik denk dat ik maar zes of zeven wedstrijden voor SKF heb gespeeld”, vervolgt Van Schie. Ze heeft te veel last van zenuwpijnen en wordt uiteindelijk gedwongen te stoppen met korfbal. ,,Wat ik in de toekomst ga doen weet ik nog niet, ik ben echt in een gat gevallen. Ik ben wel weer aan het zwemmen, dat gaat me goed af”, zegt Van Schie die ondanks alles het positieve blijft zien. Maar aan korfbal wil ze nog niet teveel denken. ,,Een trainerscarrière binnen het korfbal zit er voor mij zeker niet in. Ik vind het nu nog veel te moeilijk om terug te komen op de club, ik kan het niet aanzien om anderen te zien spelen en zelf aan de zijlijn te moeten staan. Ik wil wel graag gaan, maar pas als het een goed plekje heeft gekregen.”

Janine van Schie (26) begon als pupil met korfballen bij Activitas in Maurik. Ze speelde bij DVO in Bennekom zes jaar in de Korfbal League. Door de eerste gevolgen van haar ziekte vertrok ze daarna naar Tiel’72 om na een jaar de overstap te maken naar SKF in Veenendaal. Daar eindigt nu dus de carrière van Van Schie, die in het dagelijks leven als verpleegkundige in de geestelijke gehandicaptenzorg werkt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 48 2 uur geleden
Afbeelding
Johan Blad stopt als bestuurslid DOVO 16 uur geleden
Afbeelding
Lucas Goené loopt leerzame NK Cross: ‘Het was me een wedstrijdje wel’ 17 uur geleden
Afbeelding
Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 18 uur geleden
Afbeelding
Schoofs en Visscher komen elkaar niet tegen in finale Kyotec Open 19 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
The Dance Center behaalt mooie resultaten op tweede wedstrijd: ‘We zijn super trots’ 23 uur geleden