Eugene (Gino) Offerman laat de bal slippen, de slagman is save op het eerste honk.
Eugene (Gino) Offerman laat de bal slippen, de slagman is save op het eerste honk. @tedXmedia

Honkballers Blue Socks verliezen kampioenskraker en moeten genoegen nemen met tweede plek

Honkbal

VEENENDAAL In de laatste wedstrijd van het seizoen had het moeten gebeuren voor de honkballers van Blue Socks. Bij winst waren de Veenendalers kampioen, maar Blue Socks verloor vanmiddag op eigen veld van concurrent Gryphons 2: 7-9. ,,Het had beide kanten op kunnen vallen, jammer dat het niet de onze was”, spreekt Eugene Offerman het team na afloop toe.

door Arjan Broekstra

De wedstrijd van vandaag was al twee keer uitgesteld, maar ondanks de flinke regenbui van gisteravond was de derde keer scheepsrecht. De scheidsrechter zei nog: ,,Alle andere wedstrijden werden afgelast, dus ik dacht deze ook wel.” Dat was echter geen optie voor Blue Socks. ,,Het moest vandaag ook wel, volgende week is het weer prut en daarna is het november”, was de reactie uit de dug-out verwijzend naar de seizoensdeadline van 1 november.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Foto van het veld van vanochtend om 10.00 uur, drie uur voor aanvang van de wedstrijd. - Blue Socks

Dennis de Zwart begint als pitcher en na drie slagbeurten kunnen de Blue Socks alweer aan de zijlijn gaan staan. Hij gooit er twee uit en de laatste haalt het eerste honk niet eens. Hetzelfde gebeurt bij de Veenendalers: alleen Wester Raphaela lukt het om een honk aan te raken, de eerste inning is in een zucht voorbij.

WAKKER IN TWEEDE INNING

In de tweede inning is Raphaela weer betrokken bij één van de weinige acties: dit keer lukt het hem niet om een opspringende bal bij het tweede honk te vangen en moet Blue Socks een punt toekennen. De eerste goeie hit van Veenendaalse zijde komt van de knuppel van Hans van Donge, en het voelt alsof het thuisteam nu pas wakker wordt: luidkeels wordt hij vanaf de zijlijn aangemoedigd als hij het tweede honk bereikt. Na een foutje van Gryphons zijn het eerste en derde honk gevuld, maar een punt verzilveren lukt Blue Socks niet.

EERSTE PUNT BLUE SOCKS

De derde inning eindigt in 1-3 voor Gryphons, Angelo Thomas weet net voor het eind nog een punt te voorkomen door met een snelle beweging zijn tegenstander aan te tikken. Van Donge weet wat er anders moet: ,,We moeten gewoon beter slaan”, zegt hij laconiek. Dat lukt niet, maar toch komt Blue Socks met één puntje terug: Offerman slaat een bal zachtjes terug naar de catcher van Gryphons, maar hij weet een afstand van drie meter naar het eerste honk niet te overbruggen: Met een leep boogballetje gooit hij over de eerste honkman heen en dat geeft Thomas de kans om het eerste punt te scoren. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Angelo Thomas voorkomt een score van Gryphons. - @tedXmedia

INITIATIEF OVERGENOMEN

Blue Socks nemen het initiatief in de vierde inning over: met drie gemaakte punten komen ze op een 4-3 voorsprong (voornamelijk omdat er twee man geraakt worden door de catcher van de Utrechtse honkbalclub). Offerman slaat het laatste punt binnen door de bal met een stuit langs het tweede honk te slaan en de inning eindigt daar ook omdat Thomas door de catcher uitgetikt wordt.

VEEL PUNTEN OM DE OREN

De Zwart blijft pitchen tot het begin van de zesde inning wanneer het 5-3 staat. Offerman vervangt hem en krijgt maar liefst vier punten tegen. Diezelfde inning nog wordt hij vervangen door Jelle Bos, die met twee uit begint, maar ook nog twee punten tegen krijgt. Het staat bij aanvang van de laatste slagbeurt 5-9.

GELOOF NOG NIET WEG

Blue Socks steekt nog één keer de koppen bij elkaar: ,,Gewoon contact maken!”, wordt er gezegd. De spanning is voelbaar bij spelers en toeschouwers. Thomas begint aan slag en begint ook goed: Een bal diep in het achterveld brengt hem op het derde honk en hij zweept zijn teamgenoten op door zijn handen de lucht in te gooien: Blue Socks gelooft er nog in.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dennis de Zwart op de heuvel bij Blue Socks. - @tedXmedia

VOORBIJ

Zowel Thomas als Raphaela loopt over de thuisplaat en de hele dugout is opgestaan: ,,Ik kan er echt niet tegen dat ik nu niets kan doen”, zegt Wesley van Roekel tegen een teamgenoot. Peter Nab wordt uitgegooid en Niroch Mahmoed gaat met twee uit aan slag: ,,Niróooooch!” klinkt het vanaf de dugout.

De eerste twee slagen mist Mahmoed. ,,Je hebt er maar ééntje nodig!”, wordt’ie nog toegeroepen. Het mag niet baten. Ook de derde worp gaat over de thuisplaat en de handen van de spelers van Gryphons gaan omhoog. Het is voorbij.

GESCOORD DOOR FOUTEN

,,We waren geen team, hoe moeten we winnen zo?”, vraagt Thomas zich gefrustreerd af als ze samen afsluiten. Offerman verzacht de pijn: ,,Het eerste rondje is van mij straks, ik stuur de rekening wel naar Osrick (Anita, de coach die vandaag afwezig was red.)”, sluit hij af met een grapje.

,,We hebben eigenlijk alleen gescoord omdat zij fouten maakten, dat is waar het verkeerd ging vandaag”, aldus Offerman. Pitchers De Zwart en Bos zijn het met hem eens: ,,Als we beter hadden geslagen had het wel gekund”, concluderen ze.

TE WEINIG TIJD

Blue Socks eindigt de competitie als tweede. Als het seizoen nog wat langer had geduurd hadden ze nog kans gemaakt, aangezien ze twee wedstrijden minder hebben gespeeld dan de Gryphons. Helaas voor de Veenendalers is het te laat om die wedstrijden nog in te halen en sluiten ze het seizoen af met 12 keer winst, 2 gelijke spelen en 2 keer verlies.


De eindstand, met Blue Socks op de tweede plek. - KNBSB

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 17 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 22 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30