Dylan Groenewegen won vorig jaar voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal.
Dylan Groenewegen won vorig jaar voor de vierde keer Veenendaal-Veenendaal. @tedxmedia

Dylan Groenewegen is nog niet klaar in Veenendaal: ‘Ik ben er op gebrand om hier vaker te winnen’

Wielrennen Wielerronde Veenendaal-Veenendaal

VEENENDAAL Vier keer stond Dylan Groenewegen al op het hoogste podium bij Veenendaal-Veenendaal. Een prestatie die niemand hem tot nu toe nadeed. En als het aan het sprintkanon van Team Jayco AlUla ligt, is de overwinning van vorig jaar zeker niet zijn laatste. ,,Ik ben nog niet klaar in Veenendaal. Ik ben er op gebrand om hier nog vaker te winnen.”

door Sander van Snippenberg

De liefde van Groenewegen voor Veenendaal-Veenendaal is simpel te verklaren als je de geschiedenis bekijkt. De sprinter beleefde meerdere mijlpalen in deze wedstrijd. ,,Als 18-jarige jongen reed ik hier voor het eerst tegen de grote jongens. Dat was het jaar dat Theo Bos won, ik werd toen negende. Geweldig natuurlijk om je in één van de grootste wedstrijden van Nederland te kunnen meten met topsprinters. En in 2015 boekte ik hier mijn eerste overwinning bij de profs. Een voor mij heel belangrijk moment waar mijn opa, die inmiddels helaas is overleden, ook nog bij was. Die overwinning was de start van het winnen van vele mooie wedstrijden voor mij.” 

STERKE TREIN

Inmiddels is Groenewegen zelf één van de grote jongens van wie de rest wil winnen. ,,Dat maakt het wel wat lastiger, het geeft wat extra druk. Maar dat is niet erg”, lacht Groenewegen. Ploegen als Intermarché Circus Wanty (met Niccolo Bonifazio), Team Arkea (met Nacer Bouhanni) en Team DSM (met Sam Welsford) zullen er zaterdag veel voor over hebben om Groenewegen van de Veense troon te stoten. ,,Dat zijn sterke sprintersploegen inderdaad, we zullen genoeg tegenstand krijgen. Maar wij vertrouwen ook op onszelf. We hebben met onder anderen Elmar Reinders, Kelland O’Brien en Blake Quick een sterke trein die mij goed kan afzetten. Het is aan mij om het dan af te maken.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


,,We mogen echt blij zijn dat we zo’n wedstrijd in Nederland hebben en dat die er elk jaar weer is.” - Felix Op ‘t Eijnde

Het voorjaar stemt de 29-jarige Amsterdammer tevreden, vertelt hij vanuit het zonnige Spanje waar hij een trainingsstage heeft afgewerkt. De teller aan overwinningen staat op drie. ,,Dat hadden er wel wat meer mogen zijn, dat mag altijd, maar we zijn wel tevreden. Soms moet het ook een beetje jouw kant op vallen. Het voorjaar was goed, ik heb een goede trainingsstage gehad, die lijn wil ik graag doortrekken. Ik voel me goed in ieder geval en ben blij dat er weer meer wedstrijden aan gaan komen.” 

FAMILIE EN VRIENDEN

Groenewegen reed afgelopen week in Hongarije en de dag na Veenendaal-Veenendaal staat Rund um Köln op het programma. Het grote doel is vervolgens de Tour de France. ,,Daar wil ik scoren, daar gaat altijd als eerste een cirkel omheen in de jaarplanning. Dat zullen veel renners doen. Maar snel daarna gaat er ook altijd een cirkel om ‘Veenendaal’ in mijn agenda. Het is een prachtige wedstrijd en voor mij ook nog eens op een heel gunstig moment dit jaar, net na een rustperiode en een trainingsstage en dan is het fijn om de sprinttrein te testen en te kijken hoe de benen zijn. Dat dan de Giro d’Italia nu ook bezig is maakt mij niet uit. Je bekijkt altijd het programma en kiest dan wedstrijden waar je om de overwinning kan rijden. Veenendaal is zo’n wedstrijd. En omdat het in Nederland is kunnen veel familieleden en bekenden komen kijken en doen er ook veel vrienden mee bij andere teams, dat maakt het extra speciaal.”

Speciaal of niet, favoriet of niet, er moet wel gewoon gestreden worden voor de winst. Dat ondervond Groenewegen zelf vorig jaar ook. ,,We reden toen met de ploeg eigenlijk een heel slechte koers. Gelukkig wonnen we hem wel en daar gingen we voor, maar laten we proberen dit jaar de wedstrijd beter in handen te houden.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


,,Ik ben blij dat ik al vier keer de eerste was in Veenendaal. Als het aan mij ligt komen er nog wel een paar overwinningen bij. Daar gaan we vol voor.” - @tedxmedia

VEILIGHEID

Dat zal zijn in een wedstrijd die met 175 kilometer ruim 20 kilometer korter is dan vorig jaar en die bovendien is opgebouwd uit vijf rondes van 35 kilometer. Eerder al legde de organisatie van Veenendaal-Veenendaal uit dat dit beter is te organiseren en beter is te beveiligen. Groenewegen is het daar helemaal mee eens. ,,Er is veel om veiligheid te doen, er zijn in Nederland ook best veel obstakels. Er ligt dus veel druk bij organisaties om een veilige koers te maken. Ik denk daarom dat dit een goede stap is, je kunt in deze regio een mooie lus maken. Daar is de organisatie wel weer in geslaagd denk ik. Het is vervolgens aan ons als renners om er ook een mooie koers van te maken.”

BLIJ MEE ZIJN

Groenewegen kijkt uit naar zijn terugkeer in Veenendaal. ,,Het is altijd een mooie koers. Van dat niveau zijn er niet zo veel wedstrijden in Nederland. We mogen echt blij zijn dat we zo’n wedstrijd in Nederland hebben en dat die er elk jaar weer is. Ik kom er graag, dat is duidelijk. Een sprinter is er altijd op gebrand elke koers te winnen, dat is bij mij niet anders. Ik hoop dat ik dit jaar weer kan winnen: voor mezelf, voor de ploeg en voor het Nederlandse publiek. Ik ben blij dat ik al vier keer de eerste was in Veenendaal. Als het aan mij ligt komen er nog wel een paar overwinningen bij. Daar gaan we vol voor.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 17 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 22 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 gisteren
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30