Rik Meuleman (In het grijs), Nikita Artamonov (5) en Lucas van de Venis vieren punt VCV.
Rik Meuleman (In het grijs), Nikita Artamonov (5) en Lucas van de Venis vieren punt VCV. @tedxmedia

VCV-mannen pakken in spannend duel volle pond in belangrijk duel tegen Spaarnestad: ‘Blijven strijden tot het einde’

Volleybal

VEENENDAAL In een kolkende Sporthal West heeft VCV de belangrijke wedstrijd tegen Spaarnestad met 3-1 geworden. De Haarlemmers wonnen nog de eerste set na slordig spel van VCV, maar daarna nam de ploeg van Hans Mater in een spannend duel het heft in handen.

door Rick Praamstra

Na elk punt, of VCV deze nu verliest of wint, zet een dj-duo harde feestmuziek in. Het publiek gaat er soms wel en soms niet in mee, maar het werkt zeker aanstekelijk. Als het fluitje van de arbiter gaat voor de volgende service is het direct weer stil. Coach Hans Mater is er blij mee. ,,Het is soms supersaai bij verenigingen. Het feestteam brengt veel sfeer in en geeft de spelers extra schwung en ze spelen er beter door.”

SFEER

Libero Rik Meuleman heeft de sfeer nodig. Tijdens de wedstrijd pept hij tijdens het muziek het publiek op. ,,Hier houd ik van, daarvoor volleybal ik. Soms merk je het niet zo omdat je vol gefocust bent tijdens een duel, maar het helpt ons zeker wel.”

Goed spel is altijd vereist bij een competitiewedstrijd, maar vandaag misschien nog net wat belangrijker. Spaarnestad staat tiende, VCV negende en bij winst van de gasten hebben ze allebei 18 punten en bovendien heeft Spaarnestad nog een duel tegoed. Dan kan de sfeer en aanmoediging van het publiek net dat extraatje zijn dat de zege oplevert.

VCV begint prima en komt via een paar goede services, aanvallen en onrustig spel van Spaarnestad op een 12-7 voorsprong. Voor trainer Casper Groenhuizen van de Haarlemmers reden om een time-out te nemen en zijn mannen weer op scherp te zetten. Het helpt, want Spaarnestad komt langszij en neemt zelfs een voorsprong.

SERVICEDRUK

Meuleman zag dat VCV moeite kreeg met serveren. ,,Onze servicedruk viel weg en zij gingen goed passen, waardoor hun aanvallers ballen konden afmaken. Wij konden juist de aanvallers niet goed vinden. Passen en serveren maakt dat je wint of verliest.” Na de eerste set wordt er gehamerd op de service en het nakomen van de taken. Dat is niet zo makkelijk, zegt Meuleman. ,,Serveren is een mentaal spelletje en lastig uit te leggen. Iedereen kijkt naar jou; je moet goed serveren. Als je een te makkelijke service slaat, kan de tegenstander makkelijk het punt maken. Elke speler gaat weer anders met deze druk om.”

In de tweede set is er geen ruime voorsprong van VCV, maar blijven de Veense volleyballers telkens aan de goede kant van de score. Het aanvalsspel is op orde, maar kansen om verder uit te lopen laat VCV soms liggen door net verkeerde keuzes te maken. De set blijft spannend tot 21-21, waarna de ploeg uitloopt naar 24-21 door enkele goede bloks en uiteindelijk met 25-22 de set wint.

(Tekst gaat verder na foto)


Lars Oostrom juicht na punt voor VCV. - @tedxmedia

In de derde set schiet VCV uit de startblokken, maar net als in de eerste set komt Spaarnestad terug en pakt het een voorsprong. Vooral met de service van Jaro Stil die meerdere keren tijdens de wedstrijd speciaal voor de service het veld inkomt, hebben de mannen van Mater moeite. Op 21-21 zet Mater de time-out in om zijn ploeg te motiveren voor de laatste loodjes in set drie.

GENADEKLAP

Dat pakt goed uit. Op 22-22 pakt VCV drie mooie punten op een rij: diagonaal Wouter Renger smasht raak, Lucas van de Venis slaat hard in de blok van Spaarnestad die te machtig is voor de Haarlemmers en Evan Groenenberg maakt de set af door een winnende service te produceren. Het lijkt de genadeplek voor Spaarnestad en een mentale boost voor VCV, maar zo werkt het niet per se, meent Meuleman. ,,Dat kan zo zijn, maar dat is lang niet altijd. Iedereen moet goed voor de dag blijven komen en hier op voorbereid zijn.”

De Haarlemmers acteren in het begin van set vier wél alsof ze in de touwen hangen. VCV komt met maar liefst 14-6 voor. Meuleman: ,,Je zag dat ze in de vierde set op elkaar begonnen te zeuren en de coach ging wisselen. Dan weet je dat ze het lastig hebben. Halverwege de set dacht ik wel dat we ‘m binnen hadden.”

Dat blijkt echter toch niet zo te zijn. Spaarnestad vindt zijn tweede adem en komt stapje voor stapje terug tot 23-21. Mater wijt het aan de spanning die zijn ploeg in delen van de wedstrijd voelde. ,,We wisten dat dit een belangrijk duel zou worden. Dat zag je ook weer in de vierde set als de spanning weer helemaal terugkomt.”

HOOGTEPUNT

Aan het eind van de wedstrijd op 22-19 is er nog hét hoogtepunt van de avond. Alles wat volleybal een mooie sport maakt zit in een ellenlange rally: sprints om de bal te halen, een duik om de bal net nog te van de grond te wippen, bloks, harde smashes die weer gestuit worden. Spaarnestad pakt uiteindelijk de punt. ,,Zo, die was zwaar, we waren helemaal kapot”, haalt Meuleman de rally terug. ,,Die wil je graag spelen als volleyballer en natuurlijk winnen. Zulke rally’s winnen geeft energie.”

Uiteindelijk sleept VCV toch de zege uit het vuur via een smash en goede blok: 25-21. Meuleman voelt blijdschap én opluchting. ,,Het is vaak genoeg de andere kant opgevallen dit seizoen. We zijn blijven strijden tot het einde.”

(Tekst gaat verder na foto)


Rik Meuleman gaat tot het uiterste op bal nog te halen. - @tedxmedia

Door de zege pakt VCV drie punten, neemt het team zo afstand van Spaarnestad, en staat het steviger op de negende plaats - zes punten van de elfde plek die zorgt voor promotie-degradatiewedstrijden. Een andere concurrent, Compaen won van Zaanstad met 2-3, dus definitief veilig is VCV niet. Mater: ,,De komende weken treffen we met Donki Sjot, Rijswijk en Compaen drie ploegen die dichtbij ons staan. Het doel is die laatste drie duels te winnen.”

Setstanden: 21-25 25-22 25-22 25-21.

Rik Meuleman gaat tot het uiterste op bal nog te halen.
Lars Oostrom juicht na punt voor VCV.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 15 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28