Afbeelding
Teus Nieboer

ZVC en de weg naar de top: ‘Het is ongelooflijk, maar we willen altijd meer’

Voetbal

VEENENDAAL De zaalvoetballers van ZVC spelen komende vrijdag tegen Tigers Roermond weer een finale op weg naar de play offs voor promotie. Na het verlies tegen koploper ZVV Kroeven, afgelopen vrijdag, moet alles gewonnen worden om de periodetitel nog in de wacht te slepen, of over te nemen van aanstaand kampioen Kroeven. Dat zaalvoetbal leeft in Veenendaal bewijzen de volle tribunes iedere thuiswedstrijd in Sporthal West. We kijken met coach Hicham Saidi terug en vooruit.

Zaalvoetbal is ‘hot’ in Veenendaal. Hoe is het zo ontstaan?
Saidi: ,,Er was natuurlijk al een zaalvoetbalcultuur in Veenendaal. Stichting Zaalvoetbal Veenendaal heeft al sinds jaar en dag één van de grootste plaatselijke bedrijvencompetities. Daar voetbalden onze jongens ook toen we begonnen. In 2014 had een aantal jongens ook de behoefte om zich op landelijk niveau te meten. We zijn toen begonnen als Chabab, wat later FC de Heuvelrug geworden is. Dat ging wel goed en we bereikten de topklasse. Inmiddels waren er meer verenigingen in Veenendaal gekomen. Ook FCV en ZVC hadden het levenslicht gezien. Dat was niet optimaal, want we visten in elkaars vijver. Nadat de Heuvelrug eerst fuseerde met FCV, kwam in 2020 alles samen en gingen we verder onder de naam ZVC. Na twee coronajaren promoveerden we in ons eerste complete jaar naar de eerste divisie en daar laten we zien dat we in Veenendaal iets moois neergezet hebben.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


ZVC-trainer Hicham Saidi: ,,We hebben iets moois neergezet in Veenendaal.” - ZVC Veenendaal

Jullie speelden altijd in Sporthal Oost, maar zijn dit jaar overgegaan naar Sporthal West. Hoe is dat bevallen?
,,Geweldig! In de topklasse kwam er nog niet zoveel publiek en kon het nog wel in Oost, waar we met veel plezier gevoetbald hebben en nu nog onze bekerwedstrijden gespeeld hebben. Het tweede en onze vrouwen spelen daar trouwens nog steeds. Onze inschatting was echter dat we in de eerste divisie nog veel meer publiek zouden aantrekken. Dat is ook wel gebleken. De tribunes onder zitten helemaal vol. Als je een keer komt kijken en je bent sportminded, ben je verkocht. Het gaat zo snel en er is zo’n beleving. Ook het publiek zit hier kort op de wedstrijd, wat een geweldige sfeer creëert. We zijn Sportservice Veenendaal dus dankbaar voor deze medewerking om zo een avondje ZVC mogelijk te maken. Ook van tegenstanders en mensen van de KNVB krijgen we complimenten over de entourage. We moeten wel uitkijken dat onze sfeer niet tegen ons gaat werken. Prachtig als het publiek meeleeft en het veld opkomt, maar dat zou kunnen leiden tot maatregelen van de KNVB, dus daar moeten we nog iets voor bedenken. Maar voor vrijdag hopen we weer zo’n tribune vol te krijgen.”

Wat zijn jullie doelstellingen?
,,Onze doelstelling voor het seizoen was om in de eerste divisie te blijven, maar die kunnen we nu bijstellen naar bovenin meedraaien. Ook willen we er een echt avondje ZVC van maken met aanvallend voetbal en veel beleving. Het publiek moet op het puntje van de stoel zitten en ja… blijven zitten. Verder willen we wat groeien als vereniging. We hebben nu een tweede team en een vrouwenteam. Dat zijn zelfsturende teams. Als de organisatie wat groter groeit, zouden daar meer teams bij kunnen komen. Ook zijn we bezig met een jeugdteam, waar we nu alleen nog oefenwedstrijden en toernooien mee spelen. Voor de continuïteit is dat belangrijk. Twee jongens, Robbin Nieboer en Younes Bagdadi, zijn al aangesloten bij het eerste. Dat zijn toch Veenendaalse jongens en daar willen we het grootste deel van het eerste team mee vullen. Om te groeien zouden we dus nog wel wat mensen kunnen gebruiken. In allerlei functies. Verder hopen we samen met sponsor Hatchtech wat terug te doen voor de jeugd en het zaalvoetbal ook voor hen toegankelijk te maken.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Een volle tribune in Sporthal West. - Teus Nieboer

Hoe is het verloop van de competitie tot nu toe?
,,In één woord ongelooflijk. We begonnen goed met een winst in de beker en competitie en dat is lekker. Hierna kwamen drie gelijke spelen. Achteraf is dat jammer, maar op dat moment was ik niet ontevreden, behalve de 1-1 uit tegen Hekkensluiter Kawin. Dat was een stukje onderschatting. Hierna volgden de drie wedstrijden tegen de top drie, waarin we maar één punt haalden maar lieten zien dat we mee konden komen met dit niveau. Het geloof groeide en er volgde een mooie reeks. Een winst gevolgd door een ongelukkige nederlaag tegen JCK, waarna een serie van zeven overwinningen volgde, met natuurlijk als hoogtepunt de overwinning tegen ZVG Cagemax. Tussendoor hadden we ook nog in de beker tegen eredivisionist FC Marlene laten zien dat we een team zijn om rekening mee te houden en waren we dicht bij een stunt. Vorige week waren we dichtbij, maar we hebben nu nog alles in eigen hand voor de periode. Dat zou helemaal een geweldige afsluiting zijn van dit seizoen.”

We kunnen dus zeggen dat dit seizoen geslaagd is?
,,Dat zou je wel zeggen, al blijf je nu wel met een ‘wat als?’ zitten als we de play-offs niet halen. Wat geweldig zou dat zijn voor ons en ons publiek. Dit seizoen zijn er ook jongens aangehaakt die ons sterker maken in de breedte, hebben we een echt sfeerteam bij de thuiswedstrijden, gaat er al steeds meer publiek ook mee naar uitwedstrijden. Zijn we aan het werk met een nieuwe website en met een nieuw sponsorplan, zitten de tribunes vol en krijgen we steeds meer bekendheid in Veenendaal. Dus ja, het seizoen is geslaagd, maar we willen altijd meer.”

Komende vrijdag 24 maart speelt ZVC dus thuis tegen Tigers Roermond om 21.00 in Sporthal West. Hierna volgt er nog een thuiswedstrijd op 21 april. ,,En dan hopelijk in mei het toetje, de play-offs. Dit seizoen dus nog een paar mogelijkheden om het avondje ZVC te beleven.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Veenendaals succes voor Deos bij finale in Ede 6 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 24 apr, 15:17
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02