Henk van de Haar
Henk van de Haar Henk van de Haar

Henk van de Haar behaalt goud en timmert op meerdere vlakken aan de weg: ‘Je ziet je eigen kindje opgroeien’

Vechtsporten

VEENENDAAL Henk van de Haar van Sportschool van de Haar heeft zondag goud behaald op het Frans Odijk judotoernooi in Wijk bij Duurstede. Hij kwam uit in gewichtscategorie -81kg. Na een lange wedstrijdbreak kijkt hij tevreden terug op het toernooi die hij afsloot met vier winstpartijen.

door Job Boers

,,Het wedstrijdgevoel begon weer te kriebelen nadat mijn focus de afgelopen jaren lag op het trainen van wedstrijdsporters en mezelf te verbreden in de sport. Vorig weekend deden er 60 judoka’s mee aan het regionale Sinterklaas toernooi, daardoor wilde ik zelf weer aan een wedstrijd meedoen. Het is fijn dat ik het toernooi gewonnen heb’’, vertelt de judoka die samen met zijn broertje Rick van de Haar de sportschool runt.

PASSIE VOOR JUDO Van de Haar judoot al ruim 18 jaar en heeft de sportschool vier jaar geleden opgericht. Het begon met twee uurtjes lesgeven per week, tegenwoordig is er een tweede vestiging in Barneveld en hebben ze meer dan 230 leden. Het geeft de judoka veel voldoening. ,,Het is heel erg mooi dat we deze groei hebben doorgemaakt. Je ziet je eigen kindje opgroeien en dat motiveert enorm. Het helpt ook om elke dag met gemotiveerde jongeren bezig te zijn, dat doet wel wat met je.’’

Ze geven momenteel 12 uur per week judoles aan sporters in de verschillende leeftijdsgroepen. Van 5 jaar oud tot en met de volwassenen. Iedereen is welkom. Sara oriënteert zich op hiphop trainingen en hoopt hier volgend jaar ook een wedstrijdgroep in te starten. Ze hoopt zich dit jaar samen met haar team te plaatsen voor het WK hiphop. ,,Dat is haar passie en de judosport heeft in mijn leven veel betekend, het is fijn om iets terug te kunnen geven aan de sport’’, aldus de judoka die de winst van het 2016 districtskampioenschap Midden - Nederland in de -73kg gewichtsklasse benoemd als hoogtepunt van zijn judo carrière. 

De fanatieke sporter behaalde tevens op het Nederlandse Kampioenschap tweemaal de top vijf. Na een periode waarin hij elke maand een wedstrijd had, verlegde hij zijn focus op het geven van trainingen om jongeren een stukje mee te geven van zijn passie.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Henk van de Haar - Henk van de Haar

BLIJVEN ONTWIKKELEN Hij heeft zijn judoleraar A + B diploma behaald en zijn derde graad judo gehaald. Daarnaast heeft hij zich breder ontwikkeld door de blauwe band in Jiu-jitsu te behalen en verdiept hij zich in Braziliaanse Jiu-jitsu. Dat ontwikkeling centraal staat voor de 23-jarige atleet én sportschool eigenaar blijkt ook uit dat hij onder leiding van grootmeester Edgar Kruyning zich aan het verbeteren is in het Yoseikan Budo.

,,Ik heb de afgelopen jaren veel van de judosport geleerd, in wedstrijden moet je volgens bepaalde richtlijnen handelen. Het is leuk als je een wedstrijd wint maar hoe kan je zorgen voor een juiste balansverstoring? Dat is één van de zaken waar ik veel van heb opgestoken. Het helpt mij in het geven van trainingen maar ook in het inslijpen van mijn eigen technieken. Ja, ik heb veel mooie inzichten opgedaan.’’

KEURMERK Een belangrijk omslagpunt was het opbouwen van de sportschool, hij is van mening dat een judoleraar niet zonder papieren les kan geven. Sinds kort heeft hij als enige school in zowel Veenendaal als Barneveld het keurmerk van de Judo Bond Nederland ontvangen. Hij is er erg trots op, het betekent dat alle docenten opgeleid zijn, lesgeven op het gewenste niveau en de juiste protocollen volgen. ,,We zijn bezig met de ontwikkeling van jeugd en hun veiligheid staat voorop. Ja, we zijn er heel erg trots op. We zijn nog een ‘nieuwkomer’ en dan geeft dit een extra stimulans en bewijst dat we op de goede weg zitten.’’

KOMENDE PERIODE Van de Haar is blij met alle ontwikkelingen, zowel persoonlijk als met de sportschool. Hij heeft nog verschillende wensen voor de komende jaren. ,,We willen de judoka’s zo goed mogelijk voorbereiden op wedstrijden en daar successen behalen. Ik wil zelf ook weer meer wedstrijden judo’en. Ik train bij Sportschool van Doorn in Rhenen om de eerste dan in jiu-jitsu te halen. Het is heerlijk om zelf ook weer fanatiek te trainen, ik kom tot rust als ik op de mat sta. We zijn op de goede weg maar het kan nog veel mooier worden’’, besluit Henk van de Haar. 


Henk van de Haar - Henk van de Haar

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 11 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 17 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28