Rosa is gefocust
Rosa is gefocust Frans Pfaff

Sport en zwangerschap gaan hand in hand bij Rosa van Manen: ‘Sportief zijn geeft rust in het hoofd’

Vechtsporten

VEENENDAAL Rosa van Manen sport al jarenlang fanatiek en groeide op in een gezin waar bewegen en gezondheid centraal stond. Drie jaar geleden veranderden haar sportieve ambities. Ze kende een aantal mensen bij Gym Verhaar en het balletje ging rollen toen ze eigenaar Marcel Verhaar tegenkwam.

door Job Boers

Ze is niet meer weg te denken uit de gym, althans, ze is 35 weken zwanger en doet het sinds kort rustiger aan. ,,Sinds twee weken doe ik het iets rustiger aan waardoor ik sommige trainingen én oefeningen oversla. Marcel, Abood en het team houden het goed in de gaten, het is fijn dat ze zo betrokken zijn want ik wil soms nog té graag’’, vertelt de 31-jarige sportieve Rosa van Manen die normaliter ongeveer vijf keer per week traint maar ook periodes heeft gekend dat ze twee keer per dag trainde.

OUDSTE VRUCHT DER LENDEREN Als oudste kind van vader en muzikant Ralph (bekend van onder meer de grote hit Testify to Love) en moeder Ineke, groeide ze op in een liefdevolle en sportieve familie waar gezond eten en beweging centraal stond. ,,We zijn van huis uit altijd bezig geweest met een gezonde levensstijl. Ja, dat vonden én vinden we erg belangrijk. Ik heb in het verleden ook met mijn vader fanatiek gesport. Mijn partner Jeffrey kickbokst zelf ook veel, hij begrijpt daardoor mijn bewegingsdrang en voelt het goed aan als het rustiger aan moet’’, vertelt de Veenendaalse die na de geboorte van zoon Elliot (9 jaar) en dochter Lauren (7 jaar) al snel weer fanatiek aan het sporten was met haar vader.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Rosa met haar partner Jeffrey - Gym Verhaar

SPORTIEVE KINDEREN Ze hebben een goede band en dat komt terug in dezelfde sportgedachte. ,,Toen ik eenmaal de smaak te pakken had, werkte het sporten verslavend. Ik ben leergierig en wil er maximaal voor gaan. Meedoen is vaak niet voldoende. Ik wil resultaten zien en ik ben blij dat mijn vader er ook zo in staat. Ja, je moet het echt willen en plezier hebben in wat je doet.’’

Rosa ziet het sportplezier ook terug bij haar kinderen. Elliot heeft naast judo ook een tijdje gekickbokst en is nu gek van voetballen terwijl dochter Lauren veel danst en ook regelmatig meegaat naar Verhaar. ,,Het allerbelangrijkste is dat ze plezier hebben in wat ze doen! Toen de sportscholen dicht waren, hebben we thuis gesport. De sportmat wordt nu nog steeds thuis gebruikt, de kinderen vinden het heel leuk ja’’, vertelt Rosa lachend. 

ALLES KOMT SAMEN Rosa ging in de coronaperiode naast hardlopen en thuis trainen met Team Verhaar bij de skatebaan trainen om fit te blijven. ,,Ik had al snel het gevoel dat de sport mij lag en daarnaast vond ik de sfeer onderling heel erg fijn. Bij Verhaar komt alles samen, ik heb er echt mijn plekje gevonden’’, aldus de fanatiekeling die tot rust komt als ze intensief bezig is.

Dat Rosa aanleg heeft voor de sport kwam ook terug in haar eerste wedstrijd die ze won. Volgens de nuchtere Veenendaalse ‘smaakt het naar meer’. Ze beseft ook dat iedereen het op zijn eigen manier doet. ,,Sommige vriendinnen zeggen soms dat ze het fanatisme niet volhouden, ik moest het ook opbouwen. Niets gaat vanzelf goed, het heeft tijd nodig om beter te worden. Waar een wil is, is een weg en het minste wat je kan doen is het proberen!’’

(de tekst gaat onder de foto verder)


Rosa tijdens haar wedstrijd - Gym Verhaar

OMGAAN MET TEGENSLAGEN Ondanks dat het vaak voor de wind gaat bij Rosa, heeft zij ook uitdagende momenten gekend. Bij 18 weken zwangerschap is ze met spoed geopereerd vanwege een cyste op haar eierstok waardoor ze niet meer kon doen wat ze het liefste deed. ,,Daarvoor trainde ik twee keer per dag en natuurlijk zat ik er even doorheen, mede door mijn fitheid stond ik binnen no time weer op de mat. Ja dat stimuleerde enorm!’’

De (kick)bokster heeft ook andere blessures gehad waardoor ze nu beter met tegenslagen omgaat. ,,Het is voor mij ook frustrerend als ik niet kan sporten, maar dan bekijk ik wat ik nog wél kan en dat is bij wedstrijden en trainingen kijken om ervan te leren. Ik heb die mindset altijd gehad, van het idee om thuis te zitten word ik ook niet gelukkig. Tijdens mijn zwangerschap moet ik ook kijken wat nog wel kan. Natuurlijk wil ik met alles meedoen, maar ik kan nu beter doseren. Ik train nog vier keer per week, boksen lukt nog goed, trappen wordt zwaarder en sparren doe ik niet meer’’, vertelt Van Manen die vier keer per week iemand aan huis verpleegt. ,,Ik doe het al 6,5 jaar en ik wil zo laat mogelijk met verlof gaan.’’

GELUKSMOMENTJE Ze wil na haar bevalling zo snel mogelijk weer fanatiek trainen. ,,Ik kan niet weg blijven bij de gym, ik heb het er echt naar mijn zin. Ja, het is echt mijn geluksmomentje, ook toen ik in het begin van de zwangerschap moe en misselijk was. Voor elke zwangere vrouw is het anders en iedereen moet het op haar eigen intensiteit doen. Ik weet gewoon dat ik van helemaal niets doen, me niet beter ga voelen. Ik voel me beter na een training, ondanks dat ik ook sneller moe ben. Maar de dagen dat ik niet train ben ik nog vermoeider. Ik ga door tot het niet meer verantwoord is want ik wil wel een gezond kindje op aarde brengen’’, sluit de gemotiveerde moeder en kickbokster af die vanwege haar zwangerschap ook geen ijsbaden meer neemt.

Rosa van Manen
advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 10 minuten geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 5 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28