Timothy Petersen
Timothy Petersen KBN

Timothy Petersen geniet van zijn nieuwe leven: ‘Ik wil iets betekenen voor de huidige en toekomstige generatie sporters’

Vechtsporten

VEENENDAAL De Veenendaalse oud-karateka Timothy Petersen is terug in de topsport. Petersen is naast zijn baan bij de politie, als adviseur topsport verbonden aan de Karate-do Bond Nederland. ,,Ik wil iets terug doen voor de sport die mij zoveel heeft gegeven.”

door Job Boers

Vorig jaar nam hij tijdens het wereldkampioenschap karate in Dubai afscheid van zijn actieve carrière. Na twintig jaar in de top, heeft de oud-atleet een andere focus. ,,Met het bestuur, partners, coaches en bovenal de atleten moeten we samenwerken om de sport nog mooier te maken’’, aldus de Veenendaler.

(G)EEN RUSTJAAR Petersen vindt de topsportwereld de mooiste die er is maar mist zijn vorige leven niet. Het leven zonder de prestatiefocus is wel anders volgens de vader van twee kinderen. ,,Soms mis ik het echte stuk gaan tijdens trainingen, maar het heeft ook veel voordelen om nog ‘maar’ drie keer per week te sporten. Het is voldoende om de fitheid te onderhouden en ik ben heel erg blij dat ik nu veel tijd heb voor het gezin en mijn maatschappelijke carrière’’, vertelt Petersen. 

GESPREID BEDJE VOOR ATLETEN Petersen kreeg in zijn sportieve hoogtijdagen de ruimte bij de politie om zijn maatschappelijke carrière op te bouwen. Na het missen van de Olympische Spelen in Tokio zag hij zijn afscheid aan komen. Hij werd er niet onrustig van, al is dat niet voor alle atleten hetzelfde. ,,Ik ben blij dat ik tijdens mijn carrière al een goede basis heb kunnen leggen op werkgebied. Veel gestopte atleten worstelen met vragen zoals ‘wie ben ik eigenlijk’. Voor mij was dat niet het geval, al ben ik blij dat NOC*NSF actiever is met de begeleiding van atleten die bijna stoppen aangezien niet iedereen in een gespreid bedje terecht komt als ze klaar zijn met hun sportcarrière’’, geeft de voormalig medaillepakker aan.

AFWEGINGEN IN DE TOPSPORTWERELD De adviseur topsport denkt bij de bond met het bestuur en het topsport kader mee en adviseert over het topsportbeleid en topsportprogramma’s voor de komende jaren. Petersen is blij met zijn nieuwe rol. ,,Ik ben dankbaar voor de kans die de Karate-do bond me heeft geboden. Ik vind het erg interessant om te ervaren op welke manier er keuzes gemaakt worden aangezien atleten regelmatig denken dat bepaalde beslissingen niet altijd in hun voordeel werken’’, aldus de enige Nederlandse mannelijke karateka die bij de senioren drie Europese titels heeft veroverd.

Volgens Petersen kennen topsporters veel onzekerheden en is de buitenwereld zich daar niet van bewust. ,,De inkomstenbron van een topsporter is onder andere afhankelijk van de prestaties. Als je niet presteert dan ben je je topsportstatus kwijt en dat geeft mentale stress waardoor je focus anders komt te liggen’’, geeft Petersen eerlijk aan. 

Volgens hem ligt er voor overheidsorganisaties een mooie kans om bij te dragen aan de ambities van het NOC*NSF. In 2032 moet Nederland ‘het sportiefste land ter wereld’ zijn waarbij topsport wordt gezien als één van de pijlers om dit te realiseren.

BELANGRIJKE SLAG TE SLAAN Petersen heeft het gevoel dat hij een steentje kan bijdragen aan het topsportbeleid van de Karate-do bond Nederland. ,,Ik wil iets terug doen voor de sport die mij zoveel heeft gegeven. Als schakel tussen het bestuur, de bondscoaches én de atleten, stippelen we het meerjarig beleid uit. Een belangrijk vraagstuk is hoe we vanuit topsporters het beleid kunnen aanscherpen ter ondersteuning van de kwaliteit. Door de beperkte financiële mogelijkheden moeten we goed samenwerken met alle verenigingen. Ja, ik heb er veel zin in om iets te kunnen betekenen voor de huidige en toekomstige generaties sporters. Daarnaast zie ik dat onder andere NOC*NSF mooie stappen zet in het professionaliseren van de vechtsport.’’

NATIONAAL VECHTSPORTCENTRUM In Rotterdam wordt een Nationaal Vechtsportcentrum gebouwd waar topsporters vanuit verschillende vechtsporten, waaronder boksen, taekwondo, judo en karate kunnen trainen. Het centrum moet uiterlijk 2026 klaar zijn en is een samenwerking tussen zeven partijen en de zes betrokken sportbonden. Petersen is er enthousiast over. ,,Ik zie het als een positieve ontwikkeling om als vechtsporten bij te dragen aan zowel de top-10 ambitie in de topsport als de ambitie van Nederland om in 2032 het sportiefste land ter wereld te zijn. Door een betere samenwerking en het uitwisselen van expertises, wordt de gehele vechtsport in Nederland sterker’’, sluit Petersen af.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 6 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 13 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 15 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45