Tristan Olij
Tristan Olij Ironman Israel

VZC-triatleet Tristan Olij stijgt boven zichzelf uit op Ironman Israël: ‘Ik ben superblij met het resultaat’

Triatlon

VEENENDAAL VZC-triatleten Milan Brons en Tristan Olij hebben afgelopen vrijdag op de Ironman Israël een ongelofelijk en historisch resultaat neergezet. Met een negende plaats voor Olij en een tiende plaats voor Brons, bij een van de sterkste bezette Ironmans ooit, is Olij superblij met zijn prestatie. ,,Als je ziet wie ik achter me heb gelaten in mijn tweede hele triatlon, dan betekent dit veel goeds voor de toekomst’’, aldus de meer dan tevreden triatleet die met VZC landskampioen werd en aasde op een Hawaii-ticket bij de pro’s.

Bij de Ironman werd 3,8 km gezwommen, 180 km gefietst en een volledige marathon van 42,2 km hardgelopen. Olij zwom in de tweede groep en dat ging goed. ,,Ik heb vrij relaxed gezwommen, de laatste weken merkte ik dat het steeds beter ging en meer power had waardoor ik niet leeg was het laatste stuk.’’

PIJN MET FIETSEN Hij had door een langzame wissel geen lekkere start bij het fietsen en zijn ‘rondje’ van 180 km deed pijn, heel veel pijn. Zijn benen waren ‘goed’ en hij zag bij de laatste 40 kilometer veel mensen uit zijn groep vallen. ,,Tijdens de eerste 45 kilometer lag ik achterin en ik voelde me constant behoorlijk slecht. Na 45 kilometer kwamen Boris Stein en Sebastian Kienle erbij, twee serieuze mannen. Het werd alles of niets tot kilometer 100 om bij ze te blijven. Vanaf kilometer 70 had ik al onwijs last van mijn rug; ik zat bijna te janken op de fiets, zo zeer deed het. Deze winter moet ik dat echt zien op te lossen. Het laatste stuk had tegenwind en ik denk dat ik wel tien keer gestorven ben op de fiets. Uiteindelijk zat ik er niet zo heel veel achter in de tweede wisselzone. Ik dacht dat het verschil veel groter was. Ik was eigenlijk zo naar de kloten na het fietsen dat ik dacht dat het helemaal niets meer zou worden. Ik heb mijn tijd genomen met het wisselen en toen begon ik met lopen.’’

ALLES ERUIT LOPEN Het hardlopen ging daarentegen wel heel goed voor hem, al had hij wel wat druk op zijn maag, wat kan komen door de kou en de regen. ,,Ik ben op de marathon harder gestart dan in Almere. De eerste halve marathon liep ik in 1:20. Bij kilometer 25 kreeg ik het best wel zwaar, maar ik kon blijven pushen. Ik liep tenslotte naar plek 8 in 2:45, een supermarathon’’, aldus Olij.

ERG TEVREDEN Olij ziet zijn resultaat als een bevestiging om op door te bouwen volgend jaar, al kijkt hij ook naar wat beter moet. ,,Ik ben zeker tevreden over mijn wedstrijd. Het fietsen moet beter. De vermogens trap ik wel, maar die onderrug is niet te doen. Als ik dat onder controle krijg, zit het echt goed. Met een marathon van 2:45 kan je een podiumplek halen in andere wedstrijden die niet zo megagoed bezet zijn. Ik had van te voren gezegd, dat als ik 2:45 loop, ik super zou zijn en het is gewoon heel mooi dat ik na Almere nog zo’n goede wedstrijd heb neergezet’’, sluit de tevreden atleet af.

De winnaar van de race, de Duitser Patrick Lange, eindigde met een tijd van 7:42:00. Olij werd negende in een tijd van 8:01:31. Brons eindigde met een tijd van 8:02:26 als tiende.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 7 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 15 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 16 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45