Bo de Groot in het midden tijdens de prijsuitreiking
Bo de Groot in het midden tijdens de prijsuitreiking Tanja de Groot

Bo de Groot doet het weer; ‘Ik ben er trots op dat ik het behaald heb’

Survival

VEENENDAAL Afgelopen juni werd ze Nederlandse Korte Survival Kampioene 2022 en afgelopen zondag verdedigde ze haar titel met verve. Er staat geen maat op de 23-jarige Bo de Groot die na een weekje ‘rust’ met veel vertrouwen naar het Nederlands Kampioenschap KSR 2022/2023 in Dinxperlo ging. ,,De kampioenschappen zaten dicht op elkaar omdat de editie vorig jaar vanwege corona niet door is gegaan. Ja, het was een heel groot doel om wederom Nederlands Kampioen te worden en ik ben er trots op dat ik het behaald heb’’, aldus de blije de Groot.

Door Job Boers

TOT RUST KOMEN Nadat ze eind november haar EK 2023 deelname in Hongarije veilig stelde, gaf ze aan dat ze even minder zou sporten. Die rust duurde maar voor heel even. ,,Ik heb een weekje of twee rust gehad waarbij ik één week niets heb gedaan en de andere week wel heb getraind om in beweging te blijven. Ik heb vooral naar gister toe geleefd want ik wilde heel graag winnen omdat ik anders maar heel kort Nederlands Kampioene zou zijn. Ja, het was dus een heel groot doel. Op de korte afstand deden er veel toppers mee, er was veel strijd en daardoor gaf ik alles wat ik had.’’

DE RACE De Groot was opperst gemotiveerd om wederom te laten zien wat voor uitzonderlijke atleet ze is. Ze vertelt over hoe haar dag gister is verlopen. ,,Het was lekker wit in Dinxperlo en met -4 graden stond ik warm aangekleed aan de start. Met alleen nog koude voeten klonk het startsein om 9:36 uur. De start ging goed, ik kwam als tweede uit de swing over en ging achter Eva Kormelink aan maar ik gleed aan het begin uit over het ijs. De eerste kilometers van de wedstrijd had ik echt geen gevoel in mijn handen, ik kon de hindernissen vast houden maar voelde werkelijk niks meer. In de derde lus lopen kwam er een beetje gevoel in mijn handen. Ik had de hele tijd een strijd met Eva en aan het eind van de derde lus klom ik haar in de combinatiehindernis voorbij. Tot halverwege de vierde lus bleef de strijd en toen ik de laatste lus in ging met alle combi hindernissen heb ik het verschil kunnen maken. Nog even hakken, een swing over en een monsterlijke eindhindernis volgde. Na 1:02 uur kwam ik als eerste dame binnen. Ja, ik ben ontzettend blij met mijn titel Nederlands Kampioen KSR’’, vertelt de Groot die in 2022 aan 13 wedstrijden heeft deelgenomen en ze allemaal heeft gewonnen.


Bo de Groot is onverslaanbaar op de hindernissen - Tanja de Groot

DANKBAAR De Groot is op hindernissen niet te kloppen en het lijkt erop dat ze mede door haar begeleidingsteam ook enorme stappen aan het maken is op hardloopgebied. Rob Barel begeleid haar als coach al een aantal jaar, het resultaat is dat ze steeds snellere tijden loopt. Dit jaar liep ze de Wageningse BVC Cross in 26:12 en daarmee was ze drie minuten sneller dan vorig jaar. ,,Rob support mij al een paar jaar, hij voelt het goed aan als ik iets rustiger aan kan doen of juist harder moet. Op tactisch gebied heb ik ook veel opgestoken. Ja, dat is erg fijn. Daarnaast ben ik onwijs blij met de mogelijkheden die ik bij Survival Team Ede heb. Ja, ik zit heel goed in mijn vel en dat komt mede doordat ze in Ede weinig druk op me leggen’’, aldus de atlete die vaak te horen krijgt dat ze wedstrijden wel ‘even’ wint.

,,Het is heel gemakkelijk als mensen dat zeggen en natuurlijk heb ik mooie prestaties behaald maar ik moet er ook heel erg hard voor werken. Nee, het gaat niet vanzelf en daardoor ben ik extra dankbaar voor iedereen die me ondersteunt.’’

NIEUW JAAR EN NIEUWE DOELEN Met de feestdagen voor de deur gaat ze nu echt even ontspannen zodat ze fris aan 2023 kan beginnen. Haar eerste wedstrijd is de BVC cross in Ede op 7 januari, vervolgens doet ze mee aan de survivalrun in Beltrum op 8 januari en eind januari staat de survivalrun in Westerbork op het programma. De Groot heeft zin in het nieuwe jaar. ,,Ik wil het KSR klassement winnen, ik heb nu op vier overwinningen behaald in de korte survivalrun dit seizoen dus ik ben goed op weg. Daarnaast wil ik in het MSR klassement op het podium eindigen én op het NK podium komen. Het survival seizoen loopt tot eind juni en als alles bij survival goed gaat, start ik ook bij een aantal triathlon wedstrijden. Ja, ik heb veel zin in 2023’’, sluit de Groot af.

Bo de Groot
advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 1 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 5 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 7 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 19 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' gisteren
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 18 apr, 14:00