Afbeelding
Brenda Dekker

Trainerspraat met Jochem Twisker (GVVV): ‘Er staat veel op mijn wensenlijstje’

Rubrieken

VEENENDAAL In de rubriek ‘trainerspraat’ blikt de redactie van RegiosportVeenendaal.nl de komende periode terug met de voetbaltrainers van de Veenendaalse clubs. De coronacrisis gooide veel roet in het eten, maar dat betekent niet dat er achter de schermen niet gewerkt wordt.

door Jeroen van der Veer

Het zijn drukke dagen voor trainer Jochem Twisker van voetbalvereniging GVVV. Niet omdat er gevoetbald wordt, maar wel door het lesgeven aan zijn kinderen van 8 en 9 jaar. Even niet nadenken over formaties, speelstijlen en potentiële aanwinsten, maar in de lesboeken. ,,Gelukkig hebben ze nog niet de leeftijd dat ze ingewikkelde rekensommen moeten oplossen”, lacht de 48-jarige.

Hij doet het uiteraard met veel liefde, maar de oefenmeester moet bekennen dat het niet ideaal is. Zo moet hij ook nog gewoon zelf werken en is GVVV ook druk bezig. Zo zijn er al meerdere contracten verlengd, nieuwe spelers gevonden en aangetrokken én werd er donderdagavond weer voor het eerst getraind. Naast alle verplichtingen heeft de oefenmeester toch even tijd om terug te kijken op 2020; een jaar waarin hij voor het eerst voor de groep in Veenendaal stond. 

POWEL SOAP ,,Tja, laten we eerlijk zijn”, is Twisker maar direct duidelijk. ,,De start was zeker niet goed en dat verwijt ik mijzelf. Aan het begin zei ik dat het een groep met veel kwaliteit was en klaar zou zijn voor de speelstijl die ik voor ogen had, maar dat bleek niet zo te zijn. Toen ik hier voor het eerst voor de groep stond, ben ik best een beetje verbaasd over het instapniveau en waren we alles behalve een geoliede machine. Moet ik dan doorgaan met mijn visie? Ik denk van niet en daarom hebben we uiteindelijk -misschien achteraf gezien wat laat- gekozen om voor Noordwijk-uit terug te gaan naar 4-3-3.”

De start was zeker niet goed en dat verwijt ik mijzelfMaar voor die periode was een hoop gebeurd. Zo was er bijvoorbeeld de grote Powel-soap, waar al genoeg over gezegd en geschreven is. ,,In die gehele situatie hadden we beiden rustiger moeten zijn: Berry en de club. Het is vooral door de buitenwacht heel groot gemaakt...maar ach, dat is toch ook allemaal opgelost?”

TIJD NODIG Daar heeft de oefenmeester zeker een punt, maar het was wel een onderwerp van gesprek. Binnen én buiten de kleedkamer. Dat kwam ook omdat de prestaties tegenvielen, weet Twisker. ,,Win je van TEC Tiel en pak je een punt bij Quick Boys, dan hoorde je er waarschijnlijk veel minder mensen over. Maar goed, zo is het voetbal en daar moet ik ook niet moeilijk over doen. Wij hadden trainingen én wedstrijden nodig om aan de nieuwe stijl te wennen, maar als je verliest lijkt de tijd sneller te gaan. Het vertrouwen zakte weg en dan moet je als trainer ook niet blind zijn. Daarom zijn we gaan switchen.”

Dit gebeurde na meerdere gesprekken met spelers en staf en tegen Noordwijk had GVVV direct resultaat. ,,Haha, en uitgerekend die wedstrijd zat ik ziek thuis”, lacht Twisker nu. ,,Maar ik heb de beelden teruggekeken en het zag er goed uit. Natuurlijk waren er ook veel verbeterpunten, maar ik zag meer lef bij de spelers. Er kwam houvast en ze durfden soms -heel belangrijk- met z’n allen druk te zetten. In voorgaande wedstrijden ontbrak dat; dan was er verdeeldheid in de groep wanneer men volle bak druk moest zetten. Ook hierbij geldt; dit heeft tijd nodig om dit met z’n allen te herkennen.”

GERICHTE VERSTERKINGEN Door corona kwam de competitie stil te liggen en had Twisker niet langer de tijd verder te bouwen met zijn team. De balans die er na zes wedstrijden onder zijn leiding is, is er niet eentje om trots op te zijn: één overwinning, één gelijkspel en vier verliespartijen. ,,Vooral tegen Spakenburg gingen we er kansloos af. Het begin was nog redelijk, maar toen verloren we de grip op Roy Terschegget en speelden wij onze slechtste wedstrijd onder mijn leiding.”

De blik is inmiddels op de toekomst gericht en wie de aangetrokken spelers voor volgend seizoen bekijkt, kan concluderen dat GVVV inzet op jonge spelers. ,,Deels heb je daarin gelijk”, aldus Twisker. ,,Wij zijn niet in de gelegenheid de grote jongens op te halen. Wij kunnen geen spits aantrekken die er gegarandeerd 25 in een seizoen maakt en daarom moet je verder kijken. Neem bijvoorbeeld Jordi Bitter; bij Spakenburg niet altijd basisspeler, maar heeft wel alle eigenschappen van een goede spits.”

Wij willen volgend jaar meer verrassing in ons spel brengenVolgend seizoen moet er een jong en dynamisch GVVV staan. ,,Maar”, zegt hij direct. ,,Jong is geen doel op zich. Want daar word ik moe van als trainers dat gaan roepen. Wij willen volgend jaar meer verrassing in ons spel brengen en met Jordi Bitter, Joshua Patrick, Hicham Haouat en Lars ten Teije heb je veel mogelijkheden. Het klopt dat wij spelers aantrekken op basis van een 4-3-3-formatie, daarmee gaan we inderdaad verder. Of we klaar zijn? Nee, we willen er nog wel wat spelers bij. Een ervaren kracht die de boel op sleeptouw kan nemen, zeg je? Tja, er staat zoveel op mijn wensenlijstje...”

DOELSTELLINGEN De gouden jaren die GVVV heeft gekend, met een spelersgroep die meerdere seizoenen met elkaar samenspeelde, is al een tijdje verleden tijd. Deze tijden zullen ook niet snel meer terugkeren, maar dat betekent niet dat de Veenendalers een grijze muis willen zijn. ,,Absoluut niet zelfs. Er doen vijf ploegen mee om de titel en wij zullen voor een plek in de middenmoot gaan en vanuit daar kijken wat er eventueel mogelijk is. Wat de toekomst gaat brengen weet niemand, maar we zijn als vereniging wel echt toekomstgericht bezig. Jonge spelers krijgen de kans, we halen talentvolle voetballers naar de club en intern heerst er rust. Ja, eigenlijk heb ik het hier ontzettend naar mijn zin”, sluit Twisker af, waarna hij weer verdergaat met lesgeven aan zijn kinderen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 3 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 6 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 11 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 21 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 18 apr, 16:08
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 18 apr, 14:00