Alfred Lieuwen (assistent) en Bertho van Neerbos (trainer)
Alfred Lieuwen (assistent) en Bertho van Neerbos (trainer) sv Panter

Trainerspraat met Bertho van Neerbos (SV Panter): ‘Kan alleen maar trots op de club zijn’

Rubrieken

VEENENDAAL In de rubriek ‘trainerspraat’ blikt de redactie van RegiosportVeenendaal.nl terug met de voetbaltrainers van de Veenendaalse clubs. De coronacrisis gooide veel roet in het eten, maar dat betekent niet dat er achter de schermen niet gewerkt wordt.

door Jeroen van der Veer

Het kleinste voetbalclubje van Veenendaal is niet langer het lelijke eendje meer. Onder leiding van Gerard van de Pavert en trainer Bertho van Neerbos kreeg Panter een nieuwe injectie en kwam er veel jong talent naar de club. In het seizoen 2019/2020 stond de ploeg op een derde plek en toen gooide corona roet in het eten. ,,Zonde”, weet ook Van Neerbos. ,,We waren echt op jacht naar de periodetitel en ik ben er van overtuigd dat ons dit gelukt was.”

VERANTWOORDELIJKHEID Toch wil de oefenmeester duidelijk hebben dat hij de corona-stop begreep. ,,Ik ben naast trainer ook mens en we moeten met z’n allen de verantwoordelijkheid pakken. We moeten er alles aan doen om de besmettingsaantallen naar beneden te krijgen en als daarbij hoort dat de competitie gestopt moet worden, dan is dat maar zo.”

Maar ja, jammer was het wel. Geen periodetitel en wederom een jaar in de vierde klasse. De kelderklasse, zoals sommigen deze competitie regelmatig noemen. Ook Van Neerbos wil er liever vandaag dan morgen uit, maar dit blijkt niet eenvoudig. Met nog meer nieuwe talenten zou het dan dit seizoen moeten gebeuren. ,,Alleen na vier gespeelde wedstrijden stopte dit voetbaljaar alweer”, baalt Van Neerbos. ,,We hadden slechts acht punten en het was niet altijd goed, maar je zag ons wel groeien. Jonge jongens werden ingepast, de oude generatie pakte zijn verantwoordelijkheid en ook intern gebeurden er mooie dingen.”

FORMATIE ,,Toen ik met Panter in onderhandeling was, heb ik er goed over na moeten denken”, bekent de oefenmeester zo’n twee jaar later. ,,Je moet je altijd afvragen of de mooie praatjes waargemaakt kunnen worden. Nou, ik kan je vertellen: dat is gebeurd. Het is niet meer lang leve de lol en we zijn nu écht bezig met selectievoetbal. Zelfs de ‘klaverjasmannetjes’ komen naar mij toe om complimenten te geven. Nou, dan kan ik alleen maar trots op de club zijn.”

Zelfs de ‘klaverjasmannetjes’ komen naar mij toe om complimenten te geven

Het kalenderjaar 2020 was ook een periode waarin Panter overschakelde van 4-3-3 naar 5-3-2. Dit omdat Van Neerboos defensieve zekerheid wilde inbouwen. ,,Met vier tegendoelpunten tegen DEV Doorn en Vliegdorp is dat niet echt gelukt”, lacht hij nu. ,,Daarom gaan we na de onderbreking weer terug naar 4-3-3.”

MAN VAN GLAS In die formatie moet Mike Willemse ook weer een belangrijke rol gaan spelen. Want als Van Neerbos gevraagd wordt twee spelers te benoemen die hem dit kalenderjaar zijn opgevallen, wordt Willemse genoemd. ,,Hij is het slachtoffer geworden van de verandering. Daar heeft Mike het best moeilijk mee gehad en dat begrijp ik. Daarom werd ik soms iets meer ‘vriend’ dan trainer en sprak ik veel met hem. Zijn kans komt weer, dat weet ik zeker.”

Daarnaast noemt de trainer ook Aron de Kaste; de man van glas. Een zeer begaafde voetballer, maar meer geblesseerd dan fit. ,,Ik moet alle credits aan Peter Romijn geven; onze fysiotherapeut. Hij heeft een speciaal programma voor Aron gemaakt en hij is daardoor fitter dan ooit. Daar hebben wij in 2020 van geprofiteerd, want een fitte Aron is goud waard. Die jongen is zo belangrijk en goed...Gelukkig heeft hij aangegeven ook volgend seizoen door te gaan en ik hoop dat hij dan een heel seizoen zijn kwaliteiten kan tonen.”

Trainers die zeggen dat er veel mogelijk is, geloof ik niet

DOELSTELLING De trainer kijkt uit naar het moment dat hij weer met z’n mannen op het veld kan staan. In viertallen trainde Panter niet, legt Van Neerbos uit. ,,Er komt dan wel steeds meer een selectie-mentaliteit, maar kom op; wat kan je met vier man doen? Trainers die zeggen dat er veel mogelijk is, geloof ik niet. Je bent dan bezig met bezigheidstherapie en zeker spelers op vierde klasse niveau trainen om de partijvormen. Dat was niet meer mogelijk en daarom zijn wij niet gaan trainen. Ik hoop dat dit snel weer met grote groepen kan, want je mist het toch hoor...”

Bij Panter verwacht men dat het seizoen 2020/2021 afgemaakt wordt in aangepaste vorm. Van Neerbos: ,,Ik denk dat we de eerste competitiehelft uitspelen mét daarbij de nacompetitie. Dat lijkt mij het meest eerlijk. Voor ons blijft het doel ongewijzigd; ik vind dat Panter in de derde klasse hoort en daar gaan we voor. Panter moet een klasse omhoog.”

advertentie
advertentie
ZVC Veenendaal verloor vrijdagavond bij Be'79 en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. (Hier op archieffoto tegen ZVV Ede)
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal loopt rood aan in Berkel-Enschot; 'We begonnen niet goed aan de wedstrijd' 3 uur geleden
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 16 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 18 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 22 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' gisteren
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 apr, 10:10
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 19 apr, 08:32