Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gezondheid van medewerkers waarborgen met de arbodienst

Partnercontent

Een zieke medewerker is voor niemand fijn. Daarom is het belangrijk om zowel de fysieke als mentale gezondheid van jouw medewerkers te waarborgen. Dit doe je het beste door de arbodienst in te zetten. Vanaf juli 2017 is het verplicht om minimaal een basiscontract met een arbodienst te hebben. Deze verplichtstelling is niet gek, aangezien jij en jouw medewerkers er echt wat aan hebben.

Arbodienst kort uitgelegd

Vaak wordt een arbodienst ingezet voor de verzuimbegeleiding van zieke medewerkers. Je kunt het ook inzetten voor ondersteuning bij arbeidsomstandighedenbeleid en verzuimbeleid. Er zitten vier kerndeskundigen in een arbodienst: een bedrijfsarts, een arbeidshygiënist, een arbeids- en organisatiedeskundige en een veiligheidsdeskundige. Deze kerndeskundigen zorgen er samen met jou voor dat de werkgevers goede arbeidsomstandigheden hebben én dat er passende verzuimbegeleiding is.

Begeleiding van zieke werknemers

Heb je zieke medewerkers? Dan komt de bedrijfsarts van de arbodienst in actie. Verwacht je lang ziekteverzuim? Dan stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse en advies op. Met deze informatie ga je samen met de desbetreffende medewerker een plan van aanpak maken. Hierdoor weet de medewerker waar hij zij aan toe is en jij ook. Dit kan bevorderlijk werken voor het herstel.

Preventief medisch onderzoek

De arbodienst helpt ook met het voorkomen van ziekteverzuim. Zo moeten de werknemers vrije toegang hebben tot de bedrijfsarts en kan de bedrijfsarts alle werkplekken betreden. Hier komt nog een preventief medisch onderzoek bovenop. Medewerkers kunnen vrijwillig deelnemen aan dit onderzoek. Uit dit onderzoek wordt duidelijk of de kans bestaat op gezondheidsproblemen bij de medewerkers. Aan de hand van het preventief medisch onderzoek kun je de werkomstandigheden verbeteren.

Trainingen

Wil je nog een extra stap zetten om verzuim te voorkomen? Dan kun je de arbodienst inschakelen om trainingen en voorlichting te geven. Deze trainingen zijn erop gericht om risico’s en verzuim te beperken.

Vind een goede arbodienst

Wil je een arbodienst inschakelen voor jouw bedrijf? Kies dan niet het bovenste resultaat in Google. De arbodienst moet namelijk wel passen bij jouw bedrijf en jouw wensen. Het is verstandig om te vergelijken en in gesprek te gaan. Passen ze bij jouw bedrijf? HR Navigator kan je bij deze tijdrovende keuze helpen. Ze zoeken, op basis van een vragenlijst en een telefonisch gesprek, drie arbodiensten die bij jouw bedrijf passen. Dit is niet alleen vrijblijvend, maar ook gratis én onafhankelijk!

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp toont herstel in Madrid 3 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: VZC sluit seizoen bijna perfect af; 'Ik ben zeker trots op de mannen' 8 uur geleden
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 23 apr, 17:36
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 apr, 12:26
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28