Afbeelding
Foto: Shutterstock

Historisch hoge beurskoersen laat beleggers naar edelmetalen kijken

Partnercontent

Kijkende naar de koersontwikkeling van de grootste bedrijven op de Amsterdamse AEX, lijkt een correctie aannemelijk. Dat geldt ook voor de koersen van aandelen in de Verenigde Staten en bijvoorbeeld Duitsland. Het nadeel van de beurs is dat een dergelijke correctie nooit volledig te timen is. Verschillende factoren kunnen aanleiding zijn voor een snelle daling of een verdere stijging. De stijging uit de laatste jaren maakt dat steeds meer beleggers kijken naar edelmetalen. Goud- en zilver kopen is populairder geworden. Deze edelmetalen worden als een veilige haven gezien tijdens een recessie of crash op de beurs. Een van de eigenschappen van bijvoorbeeld zilver is dat het materiaal relatief waardevast is.

Aantal beleggers nam de laatste tijd fors toe 

Uit verschillende statistieken blijkt dat het aantal beleggers in Nederland de afgelopen anderhalf jaar fors is toegenomen. De goud inkoop, het investeren in aandelen en bijvoorbeeld de handel in digitale valuta zijn populairder geworden. Met name onder jongeren en jongvolwassenen nam het aantal beleggers fors toe. Voornaamste reden hiervan is het feit, dat beleggen steeds toegankelijker is geworden. Je kunt naar een wisselkantoor om valuta of goud te kopen en dit vervolgens op een later moment te verkopen. Daarbij heb je voor de handel in aandelen niets meer nodig dan een app op je telefoon of tablet. In de app kun je jezelf vaak binnen een paar minuten verifiëren.

AFM waarschuwt voor mogelijke correctie

Niet alleen ervaren beleggers houden de beurskoersen nauwlettend in de gaten om tijdig te kunnen anticiperen bij een dreigende correctie. Ook de AFM waarschuwt beleggers voor het risico op een negatief rendement, wanneer men nu nog instapt. Zeker ook omdat met name beginnende beleggers, vaak jongeren, niet eerder een correctie hebben meegemaakt. Een snelle daling in de beurskoers kan onder deze startende beleggers tot paniek leiden, waardoor zij investeringen met veel verlies verkopen. Ook zijn beginnende beleggers zich er niet altijd van bewust dat zij alleen met geld moeten beleggen wat zij voor langere tijd kunnen missen, waardoor het verkopen hiervan bij een daling geen noodzaak wordt.

Nederlanders hebben meer spaargeld dan voorheen 

Niet alleen is beleggen makkelijker geworden. Ook is het een aantrekkelijke optie om meer rendement te halen uit spaargeld. Verschillende onderzoeken toonden de afgelopen tijd aan dat Nederlandse huishoudens veel meer spaargeld hebben dan in de periode voor de pandemie. De belangrijkste reden hiervoor is het feit, dat de meeste Nederlanders thuis zijn gebleven tijdens de afgelopen twee zomervakanties. Het geld wat hiermee bespaard werd, voegde men toe aan de spaarrekening. De minimale rente bij de bank maakt het verleidelijk om dit spaargeld elders te stallen. Een investering in aandelen op de beurs of bijvoorbeeld in goud is een goede optie voor hen.

advertentie
advertentie
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 1 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 2 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 13 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 19 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 21 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' gisteren
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 18 apr, 07:02