Afbeelding
Rijbewijs

Versoepelingen leiden tot een toegenomen filedruk

Partnercontent

Men heeft er een lange tijd op moeten wachten, maar inmiddels mag er weer meer in Nederland. Mede door het grote aantal burgers wat zich al heeft laten vaccineren in het afgelopen half jaar. Het maakt het land als geheel, maar logischerwijs ook het individu, minder kwetsbaar voor het coronavirus en haar varianten. De kroegen gingen open, restaurants draaien weer op volle toeren en ook de kantoren openen hun deuren langzaamaan weer voor personeel. Hoewel de versoepelingen door de meeste mensen als zeer prettig worden ervaren, levert het ook ergernissen op. Goed voorbeeld hiervan: de toenemende filedruk. Daarnaast is je rijbewijs in Arnhem of bijvoorbeeld Amsterdam halen een kwestie van geduld hebben, door lange wachtrijen bij het CBR welke eerst moeten worden weggewerkt.

Weer op vakantie en naar kantoor 

Met de versoepelingen die eind juni werden doorgevoerd door de Nederlandse regering, kan er steeds meer. We pakken de auto voor een vakantie in eigen land, of overwegen het C1 rijbewijs halen om met een camper door Europa te kunnen trekken. Het feit dat er de afgelopen anderhalf jaar weinig mogelijk was, maakt dat men veel meer spaargeld heeft dan voorheen. De een kiest voor een investering in een boot, de ander gaat voor een camper en het behalen van het bijbehorende rijbewijs. Ook het feit dat we weer naar kantoor mogen, maakt dat we vaker buiten de deur komen. Helemaal naar kantoor zit er bij veel bedrijven nog niet in. De kantoortuinen die de laatste jaren zijn ingericht, maken het bijzonder lastig tot onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden tot collega’s. Dit betekent dat er in kleine groepen op kantoor gewerkt wordt. Pas wanneer de regel rond de anderhalve meter volledig kan worden losgelaten, zal een terugkeer naar kantoor mogelijk worden.

Reacties op terugkeer naar kantoor zijn wisselend 

Waar de ene medewerker al maanden uitkijkt naar het moment om terug te keren naar kantoor, geldt dat voor anderen zeker niet. Zij vinden het heerlijk om vanuit huis te kunnen werken. Geen collega’s die je voortdurend afleiden, geen slappe gesprekken bij de koffieautomaat, enzovoorts. Vooral het feit dat je geen reistijd meer hebt en je tijd zelf in kunt delen wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren. De kans is groot, dat er de komende jaren in een hybride vorm gewerkt zal worden. Dit betekent dat medewerkers enkele dagen op kantoor zullen zijn en de andere dagen vanuit huis werken, afhankelijk van de werkzaamheden die zij uitvoeren. Na een paar jaar zal duidelijk worden of deze hybride vorm van werken een blijvertje is. Met name het hybride vergaderen zal uitdagingen met zich meebrengen.

In 2020 voor het eerst een afname in de filedruk 

Opvallend is dat met name 2020 een zeer goed jaar was voor wat betreft de filedruk op de Nederlandse wegen. We hielden ons goed aan de geldende maatregelen, wat ertoe leidde dat de filedruk met meer dan 60% afnam ten opzichte van een jaar eerder. Een forse daling, zeker gezien het feit dat de filedruk in de jaren voor 2020 juist sterk toenam. Het wordt steeds drukker in Nederland, we pakken vaker de auto en het verkeer centreert zich steeds meer rond de grote Nederlandse steden. Met name op de ringweg van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam stond het voorheen vrijwel dagelijks vast. Datzelfde geldt voor de stukken tussen bijvoorbeeld Leiden en Amsterdam en Leiden en Den Haag. Op dit moment is de Nederlandse infrastructuur zichtbaar niet ingericht op de mate waarin we de auto gebruiken.

Filedruk neemt laatste maanden weer toe 

Hoewel de filedruk momenteel nog lang niet op het niveau van voor de pandemie zit, is er duidelijk sprake van een stijgende lijn. In het eerste kwartaal van dit jaar werd de auto veel vaker gepakt dan in de laatste twee kwartalen van 2020. Het geeft aan, dat veel mensen het voortdurende werken vanuit huis zat beginnen te worden. Ze willen weer naar kantoor, naar hun klanten, enzovoorts. Ook een bezoekje aan familie maakt dat we vaker op pad gaan, waarmee de filedruk toeneemt. Het is de vraag hoe deze trend zich de komende maanden verder zal ontwikkelen. Naderen we de filedruk van voor de pandemie, of blijft de lijn op een lager niveau steken? Dat laatste is bepaald niet ondenkbaar, gezien hybride werken de nieuwe norm lijkt te worden.

Motor kopen om sneller op het werk te zijn 

De ergernissen die de files bij mensen veroorzaken maakt dat steeds meer consumenten de aankoop van een motor overwegen. Met een motor manoeuvreren zij zich eenvoudig door de files. Om een motor te mogen besturen dient men eerst een motorrijbewijs te halen. Het was iets wat veel mensen in de afgelopen anderhalf jaar al deden. Zo zijn ze goed voorbereid op de periode waarin we weer naar kantoor mogen. Zeker door het feit dat veel mensen hun vakantiegeld van vorig jaar nog niet uitgegeven hebben. Is het voldoende voor de aankoop van een motor? 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 13 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 20 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 22 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45