Afbeelding
Foto door form PxHere

Thuis sporten tijdens de lockdown, hoe pak je dat aan?

Partnercontent

Door de lockdown zitten we veel thuis. Doordat de meeste sportclubs momenteel dicht zijn beweeg je weinig. Beweging is belangrijk. Om van die extra coronakilo’s af te komen, maar ook om stress te verminderen. Je voelt je er energieker door en je slaapt beter. Eigenlijk is beweging goed voor ieder deel van je lichaam. Om toch aan je dagelijkse beweging te komen zul je in deze tijd creatiever moeten zijn dan normaal. Toch is het mogelijk om aan voldoende beweging te komen. In dit artikel geven je inspiratie om lekker te gaan bewegen in en om je huis.

Krachttraining vanuit huis

Schaf een paar halters en dumbells aan en begin met krachttraining. Dit kun je eigenlijk op iedere plek in je huis doen. Een paar vierkante meter is al genoeg. Krachttraining vergroot je spiermassa en verhoogt daarmee je metabolisme. Hierdoor verbrand je lichaam makkelijker en sneller calorieën. Daarnaast verlaagd krachttraining de bloeddruk en is goed voor je hart en vaatstelsel. Op YouTube vind je een ruime keuze aan work-outs. Bekijk deze met je smartphone. Zet je smartphone neer op een plek waar je deze goed kunt zien. Zorg voor een goedkoop telefoonhoesje om je telefoon zodat je je telefoon stabiel kunt neerzetten.  Begin met korte video’s die niet te zwaar zijn, zodat je de krachttraining rustig kunt opbouwen.

Fietsen

Een sportieve activiteit die je zonder problemen kan doen tijdens de lockdown is fietsen. Fietsen is gezond voor lichaam en geest. Het is een laagdrempelige manier van bewegen. Je kunt zelf je tempo bepalen en je gewrichten worden bijna niet belast. Ook als je wat zwaarder bent is fietsen een goede manier van bewegen. Doordat het grootste gedeelte van je gewicht op het zadel rust hoeven je knieën en enkels je gewicht niet te dragen. Je kunt je prestaties op de fiets makkelijk bijhouden. Zo zijn er verschillende apps waarmee je je de afstand die je hebt gefietst en je snelheid bijhouden. Zorg voor een goede telefoonhouder op je fiets, zodat je je telefoon niet hoeft vast te houden of in je zak hoeft te stoppen. Wil je iets uitdagenders dan alleen maar fietsen dan kun je ook gaan wielrennen of mountainbiken.

Yoga vanuit huis

Ook yoga kun je prima vanuit huis beoefenen. Op YouTube vind je veel gratis yogavideo’s. Het enige wat je nodig hebt is een yogamatje. Yoga maakt je leniger en sterker. Het geeft je een rustgevend gevoel en na yoga voel je helemaal ontspannen. Yoga verbetert ook je lichaamshouding en verlaagt je bloeddruk en verbetert je bloedcirculatie. Er zijn verschillende soorten yoga. De eerste vorm van yoga die we bespreken is hatha yoga. Dit is de klassieke vorm van yoga. Dynamische en stille houdingen wisselen elkaar af. Flow yoga heeft een iets hoger tempo klassieke yoga. Verschillende houdingen worden afgewisseld met vloeiende bewegingen. Bij Vinyasa yoga worden verschillende houdingen met elkaar afgewisseld op het ritme van de ademhaling. Vinyasa heeft een positief effect op je zelfvertrouwen en zorgt voor een rustgevend gevoel. Power yoga is een krachtige en uitdagende variant van yoga. Bij deze vorm ligt de focus meer op de ontwikkeling van de spieren. Door yoga en mindfullness zorgt ervoor dat je minder gestrest wordt. Zeker een aanrader om te proberen tijdens de lockdown.

Touwtjespringen

Tien minuten touwtje springen per dag staat gelijk aan 45 minuten hardlopen per dag. Heb je weinig tijd, maar wil je wel een stevige work-out ga dan touwtje springen! Bovendien train je alles tegelijk. Je buikspieren, je billen, je armen en schouders. Daarnaast haalt touwtje springen het kind in je naar boven. Voor een paar euro heb je een springtouw bij een sportwinkel of speelgoedwinkel. Heb je geen springtouw, maar bijvoorbeeld wel een waslijn? Dan kun je die ook prima gebruiken om touwtje te springen.

Hardlopen

Van hardlopen krijg je een betere conditie en je kunt het overal doen. Hardlopen is goed voor je humeur en voor je denkvermogen. Door hard te lopen krijgt je stofwisseling een boost. Je lichaam verbrandt sneller categorieën. Een voordeel is dat die snellere verbranding nog een tijdje door gaat nadat je bent gestopt met hardlopen. Je lichaam gaat efficiënter energie verbruiken naarmate je langer hard loopt. Hardlopen heeft veel positieve effecten op je gezondheid. Een prima sportactiviteit om te doen in de lockdown periode.

advertentie
advertentie
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 1 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 4 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 6 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 16 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 22 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) gisteren
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 18 apr, 10:30