Esther Hoezen
Esther Hoezen Esther Hoezen

Esther Hoezen blijft doelen stellen: ‘Het is fijn om een doel voor ogen te hebben, dat stimuleert mij’

Atletiek

VEENENDAAL Dirk van Sijpveld was de snelste mannelijke deelnemer van de FinalLap 2022, bij de vrouwen was Esther Hoezen de snelste deelneemster. De ijzersterke Hoezen liep de unieke 10km hardloopwedstrijd in een tijd van 41:11 en was tevreden met haar resultaat. ,,Het is een uitdagend parcours en dan is het fijn om dit resultaat neer te zetten.’’

Door Job Boers

De top 11 bij de vrouwen bestond voornamelijk uit VZC en VAV-atleten. Angelique Wammes- Bouman werd tweede gevolgd door Djanne van der Schaaf. Daarna eindigden Rianne Slomp, Samantha de Bruin, Christina Draijer, Bo de Groot, Jacobien van Holland, Anne-Wil Veldman, Esther Ophoff en Rosanne Diepeveen.

MENTAAL STERK De 31-jarige Esther Hoezen kijkt positief terug op de FinalLap en vindt het een mooi initiatief van de organisatie. De snelle atlete had het niet altijd even gemakkelijk tijdens de loop. ,,Het is voor atleten een mooie prikkel aan het einde van het jaar en ondanks het een zwaar rondje is, heb ik sneller dan vorig jaar gelopen. Ja, een PR is toch weer fijn al heb ik toch het idee dat hardlopen in heuvels me minder goed ligt dan op de baan. Toen ik halverwege naar mijn tijd keek, leek het erop dat het me niet meer ging lukken. Na een klein mentaal inkakmoment zette ik de schouders er weer onder. Het was fijn dat mijn partner Aart (van Steenbergen) mee was, dat zorgde er mede voor dat ik deze tijd heb neergezet’’, vertelt Hoezen die op een vlak 10km parcours 38:50 loopt.

SUCCESVOL AFGELOPEN JAAR De sportieve atlete loopt elke maandag op de atletiekbaan en zwemt op woensdag, vrijdag en soms zaterdag. Daarnaast probeert ze twee keer per week kracht te trainen en loopt ze nog twee keer per week alleen of samen haar partner. Hoezen is onderdeel van het succesvolle VZC-triathlon team dat afgelopen seizoen kampioen is geworden van de Eerste Divisie. Ze haalt veel plezier uit sporten én uit de manier waarop het team met elkaar omgaat.

,,Naast mijn baan sport ik veel maar het voelt niet als ‘te veel’. Het kampioenschap was echt een hoogtepunt, we hadden het niet verwacht. Het mooie aan de prestatie is dat we veel plezier samen hebben en onze doelen ook echt samen behalen en daardoor vormen we een heel fijn team samen. Ik vind het ook erg leuk dat er drie enthousiaste dames bij zijn gekomen. We hebben er allemaal weer veel zin in komend seizoen’’, geeft de atlete aan die in maart samen met het team mee doet aan de halve marathon de Twiskemolenloop.

DOELEN BEHALEN Afgelopen april liep de Veenendaalse de marathon van Rotterdam na twee eerdere marathon deelnames. Ze had zich ingeschreven op 3:25 en ging meer hardlopen dan dat ze al deed waardoor ze merkte dat ze beter kon dan haar inschrijftijd. ,,Gedurende de trainigingsperiode van drie maanden ging het erg goed en uiteindelijk heb ik de inschrijving verandert naar 3:10. Ik liep de marathon uiteindelijk in 3:08 waar ik erg tevreden mee was. Het is fijn om een doel voor ogen te hebben, dat stimuleert mij.’’

TOT RUST KOMEN De atlete moet haar tijd goed verdelen en haar trainingen goed inplannen. Ze doet elke dag ‘iets’ al traint ze geen twee keer per dag. Naast het triathlon kampioenschap en haar BVC Cross winst in 2021, werd ze afgelopen jaar ook eerste op de Dorpsrun Renswoude, vierde op de BVC Cross in Wageningen en zwom ze in de landelijke zwemcompetitie namens de Blauwe Schuur in Rhenen. ,,Ja, ik sport veel maar ik ontspan ook voldoende en kom ook echt tot rust als ik een boek lees, lekker aan het zwemmen ben of sociale afspraken heb. Daarnaast wonen mijn partner en ik net samen en is het heel fijn om samen te zijn. Hij sport ook veel dus we vullen elkaar daarin goed aan.’’

FOCUS KOMEND JAAR Na het succesvolle 2022 kijkt ze uit naar 2023 waarin Hoezen het komende jaar de focus legt op de triathlonsport. ,,De komende periode wil ik me echt focussen op het triathlonseizoen van de Eredivisie. Waar ik voorheen met verschillende disciplines bezig was zoals de marathon, ligt de focus deze winter al op de voorbereiding van het Eredivisie seizoen van de Teamcompetities. Misschien dat ik aan het einde van het jaar mee doe aan de marathon in Valencia maar daar ben ik nog niet over uit. Ik heb in ieder geval zin in een wederom sportief 2023’’, sluit de triatlete af.

advertentie
advertentie
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 1 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 3 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 4 uur geleden
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 17 uur geleden
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 18 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 20 uur geleden
Afbeelding
Open trainingen bij VAV vallen in de smaak: 'Dit is voor herhaling vatbaar' (video) 20 uur geleden