Evert Dirksen op de Koude Polderloop
Evert Dirksen op de Koude Polderloop Harry van't Veld photography

Evert Dirksen loopt richting het einde van het jaar; ‘Het is altijd een dun lijntje wat het beste is voor je race’

Atletiek

VEENENDAAL Hij sluit op oudjaarsdag zijn sportieve jaar af tijdens de Sylvestercross in Soest. De afgelopen twee weken liep de VAV-atleet in Nijkerk op de Koude Polderloop nog de 5km waar hij vierde werd en op de 10,5km Linschotenloop werd hij tweede in zijn leeftijdscategorie. 

DUN LIJNTJE Evert liep de 10,5km in 36:23 en de 5km in 16:59 waarbij zijn streeftijd bij de 10km doorkomst 34:43 was. Voor beide races was hij tevreden over hoe het gegaan is. ,,In Linschoten heb ik de race gelopen die ik wilde en in Nijkerk ging het ook goed. Het is bij de start en vervolgens welk tempo je aanhoudt altijd een dun lijntje wat het beste is voor je race. Bij de start is er vaak gedrang met ellebogen en trekken en dat is lastig. In Linschoten had ik misschien rustiger kunnen starten en na de start heb ik me toch een beetje laten afzakken en tactisch gelopen. Ik wil ook niet te langzaam lopen want dan moet je later weer harder versnellen. Ik had meerdere atleten ingehaald en kwam in een goede groep te lopen’’, aldus de Veenendaler.

TACTISCH LOPEN In Nijkerk liepen er 300 mensen en in Linschoten liepen ruim 896 atleten. Volgens Dirksen is het fijn als er meerdere lopers zijn die ook een goed tempo lopen. ,,Ja, het motiveert als je met lopers bent die ook jouw tijd willen behalen. Als je alleen loopt dan werkt dat ook mentaal. Na het afstemmen van je tempo heb je een richtpunt en moet je gas blijven geven. In Linschoten had ik een een paar man achter mij met de wind en die bleven er ook.’’

In de hardloopwereld is het ‘normaal’ dat lopers elkaar aflossen als voorste loper. ,,Als je het zelf niet doet als de anderen het ook niet doen, dan gaat de tijd achteruit. Als je het wel doet dan raak je wat vermoeider. Ja, je ‘offert’ jezelf een beetje op.’’

WEERSOMSTANDIGHEDEN De afgelopen weken lag de temperatuur vaak rond het vriespunt. Het is voor sommige atleten altijd de vraag bij uitzonderlijke temperaturen welke kleding ze moeten dragen. Voor Dirksen geldt dat niet, hij is er altijd vrij zeker van. ,,Het was de afgelopen tijd lekker fris ja, het vroor niet echt maar door de mist en wind wordt de gevoelstemperatuur kouder. Welke temperatuur het is maakt voor mij niet uit. Ik loop altijd hoog in mijn hardslag en het vergt veel van mijn lichaam. Na 1,5 km zweet je al dus ik kleed me niet anders. Het is per persoon verschillend natuurlijk maar ik loop liever in korte kleding’’, geeft Dirksen aan die beide wedstrijden lekker vond om zichzelf weer te prikkelen. 

De atleet gaat in januari stage lopen als uitvoerder in wegenbouw. Het is voor hem dus even afwachten hoe zijn komende periode er uit komt te zien. ,,Ik wil op dit niveau blijven doorgaan maar daar moet ik veel voor trainen. De komende periode ga ik mijn trainingen weer inplannen’’, sluit Dirksen af.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 18 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30