Afbeelding
Ted Walker

Alle sportcompetities kunnen met publiek hervat worden

Overig

VEENENDAAL Alle sportcompetities in Nederland kunnen met publiek hervat worden. Het kabinet heeft daar toestemming voor gegeven. 

De afgelopen weken konden amateursporters alleen op hun eigen club trainen en onderlinge wedstrijden spelen. Dat was een tijdje zelfs slechts tot 17.00 uur mogelijk; iedereen van 18 jaar en ouder mocht alleen in groepjes van twee personen sporten op 1,5 meter afstand.

Voor de topsport gold een uitzondering. De topsportcompetities, zoals de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in het voetbal, gingen wel door tijdens de lockdown. Het kabinet kondigde dinsdagavond nieuwe versoepelingen aan.

VOETBALWEDSTRIJDEN Voetbalbond KNVB heeft voor komend weekeinde al weer competitiewedstrijden op het programma staan in de zogeheten B-categorie. Het is nog niet duidelijk of die wedstrijden doorgaan, of dat de KNVB de clubs wat meer tijd geeft om zich voor te bereiden op de hervatting van het seizoen. In de A-categorie, waar onder meer de eerste elftallen die spelen in de tweede divisie tot en met de vijfde klasse onder vallen, worden de competities sowieso pas volgende maand hervat. De eerste wedstrijden staan voor zaterdag 5 februari op het programma.

CTB Iedereen van 18 jaar en ouder heeft wel een coronatoegangsbewijs nodig om binnensportlocaties te betreden. Dat betekent dat iemand moet kunnen aantonen volledig gevaccineerd te zijn, recent een coronabesmetting te hebben doorgemaakt of beschikken over een negatieve testuitslag. Op buitensportlocaties, zoals een voetbalclub, geldt de verplichting van het coronatoegangsbewijs om bijvoorbeeld de kantine of de kleedkamer in te gaan.

TOESCHOUWERS In sporthallen mogen maximaal 1250 mensen naar binnen. Toeschouwers moeten een vaste zitplaats hebben en 1,5 meter afstand houden. Voor stadions in de buitenlucht geldt dat maximale aantal bezoekers niet, maar daarin mag niet meer dan een derde van de capaciteit worden gebruikt. Bij professionele sportwedstrijden moet al het publiek van 13 jaar en ouder over een coronatoegangsbewijs beschikken. Zij moeten een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen.

Bij zowel de top- als amateursport is tussen 05.00 en 22.00 uur publiek welkom bij trainingen en wedstrijden. Buiten die tijden om is dat niet toegestaan.

GRENZEN De versoepelingen voor de sport zijn onderdeel van een groter pakket aan versoepelingen die premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers dinsdagavond bekend maakten. Het kabinet zoekt met de versoepelingen die het dinsdag aankondigt ,,bewust de grenzen van het mogelijke op”, zegt premier Mark Rutte. Dit doet het kabinet omdat ,,achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten”, zegt hij.

Rutte erkent dat het kabinet een groot risico neemt met het loslaten van veel beperkingen. Hij hoopt daar niet over enkele weken weer op terug te hoeven komen. Om dat te voorkomen, is het vooral belangrijk dat iedereen de basismaatregelen naleeft en zich aan de nog bestaande regels houdt.

ZES WEKEN Het pakket versoepelde coronamaatregelen dat dinsdag is aangekondigd, ,,geldt in principe voor zes weken, maar over drie weken is er een weegmoment, om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat”, zei premier Mark Rutte in de persconferentie. Hij hoopt dan niet op de rem te hoeven trappen, maar dat is niet uitgesloten. ,,Want”, waarschuwde Rutte, ,,we doen vandaag iets heel spannends.”

Dat het kabinet ook meer toelaat dan het Outbreak Management Team (als eindtijd kiest het kabinet voor 22.00 uur in plaats van het door het OMT geadviseerde 20.00 uur), ligt eraan dat de regels op die manier begrijpelijker en overzichtelijker zijn, legt Rutte uit. Maar het kabinet ziet vooral de noodzaak om te versoepelen, omdat mensen niet nog langer met strenge regels en dichte sectoren kunnen leven. ,,Nog langer met veel beperkende maatregelen leven, beschadigt onze gezondheid en onze samenleving”, zegt zorgminister Ernst Kuipers daarover.

VEEL BESMETTINGEN Dat er zoveel mensen besmet zijn met het coronavirus ,,is ons grootste probleem”, meent zorgminister Ernst Kuipers. Hierdoor zitten ,,continu bijna een half miljoen mensen thuis”, omdat mensen zeven dagen in isolatie moeten als ze besmet zijn. Het tweede probleem is de druk op de zorg, zei de bewindsman. De omikronvariant van het coronavirus leidt wel tot minder ernstige ziekte, maar door het hoge aantal besmettingen kan toch opnieuw een grote golf patiënten in het ziekenhuis belanden. In landen om ons heen met minder strenge maatregelen ligt het aantal ziekenhuisopnames ,,een factor vijf hoger”, aldus Kuipers.

Het hoge aantal besmettingen op dit moment maakt dat het ,,belangrijker dan ooit tevoren” is om je aan de basisregels tegen het coronavirus te houden. Dat zegt zorgminister Ernst Kuipers.

Anderhalve meter, handen wassen, ventileren en thuisblijven en testen bij klachten, ,,we kunnen ze inmiddels wel dromen”, zegt Kuipers over de bekende basisregels. ,,Ze werken nog steeds het beste om niet besmet te raken en te voorkomen dat we anderen niet besmetten.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 18 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 23 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30