Afbeelding
Teus Nieboer

‘Bewegingsarmoede verminderen begint bij kinderen’

Overig

VEENENDAAL ,,De druk op de gezondheid neemt hard toe door bewegingsarmoede”, stelde schaatscoach Jac Orie eerder deze week in een interview met De Telegraaf. In de Tweede Kamer zijn er meteen vragen over gesteld. Ook het Sportakkoord bevestigt deze trend: de bewegingsvaardigheden van kinderen zijn de laatste decennia achteruit gegaan. ,,Deze trend kan worden gekeerd door juist al op jonge leeftijd gezonde beweeggewoonten aan te leren”, zegt Noor Willemsen, specialist beweegstimulering, beweegrichtlijnen en gedragsverandering bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

,,Al op jonge leeftijd is er een relatie tussen beweeggedrag en gezondheid. Kinderen die op jonge leeftijd weinig bewegen, bewegen op latere leeftijd ook te weinig en hebben daarmee een grotere kans op chronische aandoeningen zoals overgewicht en diabetes. Deze kinderen zouden namelijk op latere leeftijd hun beweeggedrag moeten veranderen, wat een stuk lastiger is dan wanneer gezonde gewoonten op jonge leeftijd aangeleerd zouden zijn.”

Een kind dat op jonge leeftijd veel beweegt, ontwikkelt verschillende motorische vaardigheden. ,,Dit maakt bewegen makkelijker en leidt tot meer zelfvertrouwen”, vervolgt Willemsen. ,,Gecombineerd zorgen deze twee effecten voor meer plezier in bewegen. Essentieel, want plezier is de belangrijkste voorspeller voor het ontwikkelen van beweeggewoonten. Het is daarom van groot belang om kinderen juist op jonge leeftijd te stimuleren om veel en gevarieerd te bewegen. Dit kan door veel beweging in de dag te brengen en kinderen te laten oefenen met verschillende bewegingen zoals rennen, balanceren en stoeien. Zo kun je bewegingsarmoede op een laagdrempelige manier voorkomen.”

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 11 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 13 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 17 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 20 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 23 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 gisteren
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23