Co Keulstra maakte een boek over alle sportclubs in Veenendaal. Ze staan gebundeld in een kloeke uitgave.
Co Keulstra maakte een boek over alle sportclubs in Veenendaal. Ze staan gebundeld in een kloeke uitgave. Martin Brink

Jarenlang onderzoek Co Keulstra resulteert in nieuw sportboek in Veenendaal

Overig

VEENENDAAL Ben je echt geen club vergeten? Co Keulstra denkt eens diep na. ,,Ik hoop het niet, ik denk echt dat ik ze echt allemaal heb. Op één na dan want die wilde niet, ondanks enig aandringen van mij.’’

door Martin Brink

Op vrijdag 24 september wordt het resultaat, het Groot Veenendaals Sportclubboek, gepresenteerd in het businesshome van Businessclub De Groene Velden bij voetbalclub De Merino’s. Dat gebeurt om half acht. De nieuwe Veenendaalse publicatie is vanaf die dag bij Boekhandel van Kooten aan de Zandstraat en bij Primera van Walsem aan het Bruïneplein voor 24,95 euro verkrijgbaar. De eerste oplage is op 500 stuks gehouden.

Het is het resultaat van een titanenklus waarmee Co - al meer dan twintig jaar een trouwe redactiemedewerker van de Rijnpost - de afgelopen tweeënhalf jaar druk bezig is geweest. Hij is blij dat het af is.

Nieuwe plannen heeft hij zeker niet. ,,Eerst maar bijkomen’’, zegt hij om snel weer de draad op te pakken door samen met zijn Jannie mooie fietstochten door Nederland te plannen. Dat is wat hij graag doet, net als zijn wekelijkse inzet voor het IVN waar hij als vrijwilliger werkt op landgoed Prattenburg en Remmerstein.

FRIESLAND Hij is net terug uit het mooie Friesland. Een mooi en voor beiden onbekend gebied. ,,Ik heb een boekje met vijftig fietsroutes door ons land, gemaakt door de ANWB. Ik wil ze allemaal fietsen’’, zegt de fitte zeventiger. Vrouw Jannie doet ook mee. Ze vindt het eigenlijk stiekem ook wel heel leuk. ,,Vooral de kleine dorpjes in Friesland spreken mij zeer aan’’, zegt Jannie die over het project van haar man wel eens heeft verzucht: ,,Waar ben je aan begonnen om een sportboek te maken?’’

KLUS Het was ook een onvoorstelbare klus, erger dan dat Co zich had kunnen voorstellen. Ga er maar aan staan: beschrijf alle sportclubs - hoe klein of groot ze ook zijn - in Veenendaal. Pak daarbij zelfs de sportscholen en de businessclubs mee die aan de sporten zijn gerelateerd. Aan zo’n monsterklus had nog niemand zich gewaagd.

Good-old Eef van Asselt, een voormalige sportleraar en directeur van ooit de Sportstichting Veenendaal, maakte in de jaren tachtig een eerste opzet. Op losse blaadjes noteerde hij in bijna onleesbaar handschrift eenvoudige aantekeningen over het ontstaan van een aantal sportclubs in Veenendaal. Van een echt boek kwam het niet. De toenmalige sportredacteur van de Rijnpost, wijlen Jan Hessels-Mulder, maakte er in deze krant korte verhalen van.

Zit ik daar dan een paar uur te praten over de oude tijd

Maar wat Co nu heeft gedaan is veel en veel breder. En dat begon eigenlijk direct na zijn in 2019 verschenen boek ‘Levensverhalen’ waarin Veenendalers centraal staan die veel voor de samenleving hebben gedaan of nog doen. In de verhalen in het boek kon hij hun verhaal kwijt.

Co heeft een voorliefde voor sport, hoe klein ook. Zo covert hij ook graag het schoolvoetbal, een activiteit die door veel media links wordt gelaten. Maar Co doet het wel.

DE MERINO’S Na het succes van ‘Levensverhalen’ dacht hij aan de sport. Hoe zijn de clubs ontstaan en hoe ging het verder, tot in de huidige tijd? Voor hemzelf speelde voetbalclub De Merino’s ooit een belangrijke rol in zijn vrije tijd. Hij speelde er, net als veel familieleden. Het is daarom niet zo vreemd dat hij in zijn boek met voetbal begint. Dat is nog altijd de belangrijkste sport in Veenendaal. Maar het ging verder. ,,Er zijn toch nog veel meer clubs? Hoe zit het daarmee’’, zo vroeg hij zich af. Het werd een ware zoektocht, een complexe puzzel.

Anders dan bij grote clubs hebben kleine verenigingen vaak geen goed geoliede pr-machine. Co moest vaker dan het hem lief was, vragen om gegevens. Het werd bijna routine.

Co: ,,Maar vasthoudendheid en net zolang aandacht vragen zorgde ervoor dat ze uiteindelijk toch over de brug kwamen met informatie en mooie verhalen over hun vereniging.’’

Jij maakt er maar iets van, kreeg ik vervolgens te horen

Hij was daarbij niet zelden aangewezen op vaak oudere leden die nog alles wisten. ,,Zit ik daar dan een paar uur te praten over de oude tijd. Bij één club had iemand een grote stapel krantenverslagen en dat was het. Moest ik er maar een mooi verhaal uit maken’’, herinnert hij zich. Of die club die hem foto’s stuurde met wat tekst erbij. ,,Jij maakt er maar iets van, kreeg ik vervolgens te horen.’’

Soms ging het anders. ,,Na vele mails over en weer ben ik soms gewoon naar de sportclub gestapt en heb mensen aangesproken. Zo kwamen we er wel uit. Maar wat een tijd en moeite kost zoiets!’’ Zelfs een dag voor de deadline kreeg hij nog verhalen binnen.

KOSTEN Omdat Co per sé een mooie harde omslag wilde en een boek van rond de 330 bladzijden in de markt wilde zetten met veel onbekend fotomateriaal (waarvan een groot deel in kleur), zijn daar uiteraard flink wat kosten mee gemoeid.

Dankzij een aantal sponsors lukte het allemaal. Voor de totstandkoming tekenden de businessclubs De Groene Velden (De Merino’s) en de Veense Businessclub van VRC. Ook anderen werkten mee: het bedrijf Grondvrij, voetbalclub Panter, Introbouw, Davelaar Sport en het Veenendaal Fonds.

Ik was echt verbaasd dat er zoveel sportclubs in Veenendaal bestaan

CLUBMENSEN Co kreeg ook op een andere manier hulp. ,,Van echte clubmensen, zoals Corné Sjoer die veel weet van het Veenendaalse voetbal en van DOVO in het bijzonder, Cor van de Haar van Sparta en Bert Booman die vele mensen heeft ingeschakeld om de geschiedenis van de hockeyclub in kaart te brengen. Ron van Stokkum heeft mij geholpen met VZC en de Triatlon en Henk en Jannie Uri vertelden mij over de beginjaren van VZC en voornamelijk over het waterpolo. Aart Hasselaar wist veel over tennisvereniging Spitsbergen en Jacko Stuivenberg vertelde mij vele feitjes over de jeugdopleiding bij GVVV. Zomaar enkele clubmensen die spontaan hun medewerking hebben verleend.’’

In het boek staan meer dan vijftig clubs, met de sportscholen en de gerelateerde zakenclubs erbij zijn dat er precies 68. ,,Ik was echt verbaasd dat er zoveel in Veenendaal bestaan’’, zegt hij. Ook heel bijzonder vindt hij de nieuwe sporten die hij aantrof, zoals floorball en frisbee.

TEVREDEN Met het resultaat is hij dik tevreden. Hij kon zijn eigen gang gaan en zijn eigen tekst maken. ,,Sommigen leverden hele verhalen in over nieuwe spelregels bijvoorbeeld en hoe het op trainingen bij de jeugd er aan toegaat. Dat alles heb ik er uit gelaten. Het moet toch voor iedereen leesbaar blijven.’’

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 14 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 22 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 23 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45