Afbeelding
Epa/Justin Lane

Van de Zandschulp biedt Medvedev goed partij maar is wel uitgeschakeld

Tennis

VEENENDAAL Het avontuur van Botic van de Zandschulp op de US Open is voorbij. De tennisser uit Veenendaal verloor dinsdagavond in de kwartfinale van het grand slam toernooi van Daniil Medvedev uit Rusland. Maar het is absoluut een afscheid met opgeheven hoofd voor de 25-jarige Van de Zandschulp, hij was de eerste speler dit toernooi die een set won van de nummer twee van de wereld: 3-6, 0-6, 6-4, 5-7.

Van de Zandschulp is de eerste Nederlandse tennisser die de kwartfinales van een grand slam haalde sinds 2004. Op weg naar de kwartfinales won de Nederlander zeven partijen op Flushing Meadows, waarvan drie in de kwalificaties. Hij versloeg onder anderen de als achtste geplaatste Noor Casper Ruud en de als elfde geplaatste Argentijn Diego Schwartzman.

EERSTE KEER Voor Van de Zandschulp was het de eerste keer dat hij het opnam tegen leeftijdsgenoot Medvedev, die in 2019 de finale haalde in New York en vorig jaar strandde in de halve finales. De Veenendaler die op plaats 117 op de wereldranglijst stond voordat de US Open begon, moest in het Arthur Ashe Stadium meteen toezien hoe de Rus hem in de openingsgame brak. Na een tweede break kon hij nog terugkomen tot 3-5, daarna pakte Medvedev de set.

In de tweede set liep Medvedev al snel uit. De nummer 2 van de wereld maakte weinig fouten. Hij benutte de slordige momenten van Van de Zandschulp. De Rus won zes games op rij en won de set eenvoudig.

(de tekst gaat onder de tweet verder)

SETWINST Van de Zandschulp liet de fysio komen omdat hij last had van zijn linkerbovenbeen. Hij had er op dat moment ook al 29 sets op zitten in New York, tegen pas 14 voor de Rus. De Nederlander begon wel sterk aan de derde set, maar kon breakkansen op de opslag van Medvedev niet verzilveren. Met aanvallend tennis probeerde Van de Zandschulp toch kansen te creëren op de service van de Rus en hij pakte met een sterke forehandwinner de break. Die voorsprong hield hij vervolgens met goede opslagbeurten vast. Het was pas het eerste setverlies voor Medvedev in dit grandslamtoernooi.

OVERTUIGEND In de vierde set herstelde de favoriet uit Rusland zich, maar ook Van de Zandschulp won zijn opslagbeurten overtuigend met goede eerste services. Met punten aan het net besliste Van de Zandschulp belangrijke momenten. Hij kon echter niet voorkomen dat Medvedev op 5-4 zijn eerste matchpoint kreeg. De Nederlander sloeg het echter weg en pakte de game. Op het tweede matchpoint twee games later sloeg de Rus wel toe.

(de tekst gaat onder het bericht verder)

ONDER DE INDRUK De als tweede geplaatste Daniil Medvedev was onder de indruk van Van de Zandschulp, die na zeven overwinningen en een verliespartij een einde zag komen aan zijn debuut op het Amerikaanse grand slam.

,,Ten eerste is het verbazingwekkend dat hij van de kwalificaties tot in de kwartfinales is gekomen", zei Medvedev over zijn tegenstander. ,,Ik denk dat ik twee keer kwalificaties speelde op een grand slam en beide keren wist ik het hoofdtoernooi niet te bereiken. Daarnaast speelde hij ook nog heel zware partijen", zei de Rus over de zeven overwinningen van Van de Zandschulp op Flushing Meadows.

HOOG NIVEAU Medvedev won de eerst twee sets eenvoudig van de Nederlander. ,,Ik controleerde de wedstrijd. Toch was hij nog in staat om terug te komen. In de derde set ging hij minder ballen missen en speelde hij agressiever. In de vierde set kon het alle kanten op. Ik was blij met mijn spel, maar ik voelde me altijd onder druk staan. Op 6-5 was hij een beetje moe en kon ik het gelukkig zonder tiebreak afmaken. Hij haalde een heel hoog niveau in de derde en vierde set en als hij zo doorgaan komt hij in de top 30, top 50 minimaal."

advertentie
advertentie
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 1 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 2 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 12 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 19 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 21 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' gisteren
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 18 apr, 07:02