Afbeelding
NOS

Rutte: ‘Duidelijk dat we de snelle verspreiding van het coronavirus moeten afremmen’

Corona

VEENENDAAL (ANP) ,,Het is duidelijk dat we de snelle verspreiding van het coronavirus moeten afremmen”, zegt demissionair premier Mark Rutte. Daarvoor moeten de maatregelen voor de horeca en voor evenementen worden aangescherpt. Rutte noemt dat “niet leuk, maar noodzakelijk”.

Het aantal besmettingen is de afgelopen week explosief gestegen. Dat is volgens Rutte mede het gevolg van de besmettelijkere Delta-variant.

TOEGANGSBEWIJZEN Toegangsbewijzen gaan alleen nog voor evenementen gelden en niet meer voor horeca. Ook zijn de negatieve testuitslagen per 13 juli nog maar 24 uur geldig in plaats van 40 uur. Dat heeft het kabinet besloten, om zo het aantal besmettingen in de horeca een halt toe te roepen.

Door aan de deur te controleren of iemand was getest, gevaccineerd of onlangs hersteld van corona konden horecagelegenheden de 1,5 meter afstand loslaten. Dat systeem bleek verre van waterdicht. Tijdens de uitgaansweekenden kwamen verschillende meldingen van bezoekers die toegangsbewijzen van anderen hadden gekopieerd, of portiers die niet goed controleerden.

Evenementen kunnen nog wel controleren op toegangsbewijzen. Ze mogen dan meer bezoekers toelaten, tot twee derde van de maximale bezoekerscapaciteit.

DE JONGE Demissionair zorgminister Hugo de Jonge houdt staande dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment “logisch en verantwoord” was. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende was gedaald, terwijl “razendsnel” mensen werden gevaccineerd.

De meeste versoepelingen zijn volgens De Jonge nog altijd verantwoord te noemen. Dat er nu toch weer moet worden ingegrepen, heeft volgens hem ook te maken met de besmettelijkere Delta-variant. Dat die sneller rond zou gaan was “ingecalculeerd”, maar het gaat nog sneller dan de modellen hadden voorspeld.

13 AUGUSTUS Het kabinet besluit op 13 augustus welke ruimte er weer is wat betreft de coronamaatregelen. Tot die tijd gelden er weer aangescherpte regels, zoals een sluitingstijd voor horeca om middernacht en het sluiten van nachtclubs. Eerder stond 13 augustus in de agenda als datum om mogelijk nog verder te versoepelen, zoals het loslaten van de 1,5 meter in het onderwijs.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 7 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 14 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 16 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45