Afbeelding
VCV

Kabinet komt met openingsplan: binnen sporten mogelijk half mei weer toegestaan

Corona

VEENENDAAL (ANP) Binnen sporten is mogelijk vanaf half mei weer toegestaan. Het openen van binnensportlocaties is stap twee in het stappenplan dat het demissionaire kabinet presenteerde. ,,We gaan in stap twee zoveel mogelijk buiten weer dingen mogelijk maken, met speciale aandacht voor sport”, zei coronaminister Hugo de Jonge. ,,Dat zelfs ook binnen. Wel op 1,5 meter en met een gemaximaliseerd aantal mensen binnen.”

Op dit moment kan iedereen tot en met 26 jaar buiten zonder restricties sporten, al zijn competitiewedstrijden niet toegestaan. Voor mensen van 27 jaar en ouder geldt dat ze in groepen van maximaal vier mogen sporten, met onderling 1,5 meter afstand. Binnen sporten is niet toegestaan.

SPORTSCHOLEN Onder meer sportscholen en zwembaden kunnen in de loop van mei, op z’n vroegst 11 mei, hun deuren openen als de coronacijfers dat toelaten. Het kabinet kijkt daarbij vooral naar de dagelijkse ziekenhuisopnames. ,,We kunnen de eerste stap bijna zetten, als we zien dat we over de piek van de derde golf in de ziekenhuizen heen raken”, aldus De Jonge.

OPENINGSPLAN Niet met een routekaart, maar met een ‘openingsplan’ wil het kabinet nu perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten. In vijf stappen moet steeds meer kunnen, afhankelijk van het aantal bezette bedden op de intensive care en het percentage Nederlanders dat is gevaccineerd tegen corona.

Dit stappenplan presenteerde het kabinet dinsdag tijdens de persconferentie. Er staan data bij de stappen, maar dat zijn eerder richtlijnen, benadrukt het kabinet. ,,We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. Het geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar”, zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge.

TERRASSEN EN AVONDKLOK Vanuit de Tweede Kamer klonk eerder juist kritiek dat het kabinet met data kwam, die achteraf toch moesten worden aangepast. Het kabinet zei in maart bijvoorbeeld dat de terrassen mogelijk al begin april open konden. Volgens de routekaart kunnen restaurants en kroegen en de terrassen mogelijk onder voorwaarden open op 28 april. Dan zou ook de avondklok van tafel kunnen, die al sinds januari geldt. Ook zouden mensen dan niet één maar twee mensen per dag thuis mogen ontvangen.

Vanaf 26 mei mogen mogelijk restaurants ook weer binnen mensen ontvangen, en mogen culturele instellingen onder voorwaarden weer open. Vanaf 7 juli moeten de meeste specifieke regels van tafel zijn, als het goed gaat met het vaccineren en de ziekenhuiscijfers. Dan gelden nog wel de basisregels, zoals de 1,5 meter afstand houden en het thuisblijven bij klachten.

ZOMERVAKANTIE Het kabinet kan niet zeggen wanneer die basisregels van tafel gaan. ,,We moeten ook de zomervakantie even afwachten, of we dan niet allerlei exotische virusvarianten meenemen”, zei De Jonge. Mogelijk zijn de vaccins niet bestand tegen deze mutanten.

Volgens demissionair premier Mark Rutte is het nieuw gepresenteerde plan ,,coherent met de routekaart”. Maar bij die routekaart werd uitgegaan van andere voorwaarden voor versoepelingen, zoals het dagelijkse aantal positieve coronatests.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 45 minuten geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 10 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 17 uur geleden
Afbeelding
Waar moet je zijn? Een rondje Veenendaal-Veenendaal in beeld (video) 19 uur geleden
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 22 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Van Gent Finaleweken: Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 18 apr, 07:02
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 17 apr, 15:30