Afbeelding
Swimcup/EQM

Nieuwe kansen voor Marjolein Delno richting Olympische Spelen

Overig

VEENENDAAL Zwemster Marjolein Delno strijdt dit weekend opnieuw voor kwalificatie voor de Olympische Spelen. De Veenendaalse doet in het Pieter van den Hoogenband zwembad mee aan de Eindhoven Qualification Meet. In het Eindhovense water zijn naast tickets voor de Olympische Spelen ook startbewijzen voor het EK in Boedapest te verdienen. Ook andere VZC-zwemmers komen in actie, zij proberen zich te plaatsen voor het EK of EJK.

Marjolein Delno had in december al een kans om zich te plaatsen voor Tokio, maar dat lukte toen niet. De deur naar de Spelen is echter nog niet helemaal dicht voor haar. Als Delno in Eindhoven sneller is dan één van de vier geplaatste zwemsters voor de 4x100 meter estafette dan heeft ze nog kans op plaatsing. Zij zou dan als vijfde zwemster mee kunnen gaan zodat de Nederlandse topzwemsters Ranomi Kromowidjojo of Femke Heemskerk de series van die estafette in Tokio kan overslaan. Of het allemaal zover komt is toekomstmuziek, daar hangt een hele theorie met richttijden en A- en B-limieten achter. Voor Delno is het zaak zo snel mogelijk te zwemmen in Eindhoven op de 100 meter vrije slag en proberen één of meer van de reeds geplaatste zwemsters achter zich te houden.

Daarnaast heeft de zwemster ook nog kwalificatiekansen op de 200 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Daarvoor moet Delno zich dit weekend zien te plaatsen voor het EK zwemmen in Boedapest, want de individuele richttijden bij de Eindhoven Qualification Meet zijn normaal gesproken te hoog gegrepen voor haar. Maar op het EK zijn er nieuwe kwalificatiekansen, dus moet Delno zich daar in Eindhoven primair op richten. Lukt het haar niet zich te kwalificeren voor het EK, dan eindigt dus ook meteen de Olympische droom.

In Eindhoven komen nog meer VZC-zwemmers aan de start. Silke Holkenborg en Femke Spiering gaan zich proberen te kwalificeren voor het EK in Boedapest in mei. Holkenberg gaat zich proberen te kwalificeren voor de 200 meter vrije slag en de 400 meter vrije slag. Spiering zal zich vooral focussen op de 100 meter vlinderslag en 200 meter vlinderslag.

Kirsten Verhalle en Bridget Vermeer komen aan de start met als doel om zich voor het Europees Jeugd Kampioenschap (EJK) te plaatsen. Verhalle gaat daarvoor onder meer de 200 meter wisselslag en 400 meter wisselslag en de 200 meter vrije slag zwemmen. Voor Verhalle wordt het de laatste kans zich te plaatsen voor het EJK, na dit seizoen is ze te oud voor EJK-deelname. Vermeer gaat onder meer starten op de 200, 400, 800 en 1500 meter vrije slag. Voor Vermeer is er ook nog kans op het EJK Open Water, maar of dat dit jaar door kan gaan en welke selectiecriteria daar voor gelden, is nog niet bekend. 

De tweeling Sander en Vincent Crooijmans namen in 2019 deel aan dat EJK Open Water in Tsjechië. Zij zwommen daar toen de 10 kilometer. Zoals bekend werden er in 2020 geen internationale kampioenschappen gezwommen. De broers zijn nu te oud voor een EJK en zullen zich dus moeten kwalificeren voor het EK Open Water, ook in (de buurt van) Boedapest. Sander en Vincent maakten recentelijk hun internationale debuut op het allerhoogste niveau tijdens een World Cup Open water wedstrijd in Dubai. De eerste wedstrijd weer van dit seizoen. Daar behoorden zij tot de jongste deelnemers en eindigden zij nog in het achterveld. Het zal voor hun moeilijk worden om in Eindhoven te voldoen aan de richttijden voor dat EK Open Water. Zij komen dit weekend aan de start op de langste vrije slag afstanden, de 400, 800 en 1500 meter vrije slag.

De wedstrijden in Eindhoven zijn zonder publiek. Alles is via Livetiming en Livestream te volgen op: https://www.swimcup.nl/eqm/

advertentie
advertentie
Afbeelding
Paul Oostermeijer kiest voor langer verblijf bij DOVO 19 uur geleden
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag gisteren
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 23 apr, 10:00
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 23 apr, 09:02
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 22 apr, 20:28
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 22 apr, 19:41
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 22 apr, 17:30