Afbeelding
Jan de Groen

Geen sportcompetities maar wel een NK in Veenendaal

Overig

VEENENDAAL Sportcompetities zijn er dan door alle coronamaatregelen niet veel, toch doet de gemeente Veenendaal mee aan een heus NK. Dinsdag 30 maart gaat namelijk het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen van start. Meer dan veertig gemeenten strijden mee om de Gouden Tegel, waaronder dus Veenendaal. Wethouder Engbert Stroobosscher gaat dinsdag de eerste Veense tegel wippen.

De gemeente Veenendaal doet graag mee aan het NK, legt woordvoerder Frank Bartelds uit. ,,Vorig jaar was dit een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Dit jaar is het een landelijk event en kan ook de gemeente Veenendaal meedoen. Dat doen we graag, want dit initiatief past bij onze duurzaamheidsambities en in het bijzonder het ‘vergroenen van de openbare ruimte’. Door meer te vergroenen gaan we hittestress tegen, kunnen we regenwater beter afvoeren en meer groen is goed voor de biodiversiteit én het aangezicht van onze gemeente.”

RIVALITEIT Dat vergroeningsthema is natuurlijk ook precies het doel van dit NK. ,,Door de nu al opborrelende sportieve rivaliteit tussen wethouders in het hele land biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities”, aldus Eva Braaksma, mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen. ,,Maar er is inderdaad een hoger, gemeenschappelijk doel. We doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.”

Helaas hebben onze buurgemeenten de sportieve uitnodiging afgeslagen

IN DE ETALAGE Hoe meer tegels eruit hoe beter, is dus het motto. Hoeveel tegels moeten er in Veenendaal uit de komende maanden? ,,We hebben ons vooraf aan dit event geen doel gesteld. We zien het vooral als een ludieke actie om het thema vergroenen in de etalage te zetten”, legt Bartelds uit. ,,Op deze manier kunnen we inwoners uitleggen hoe belangrijk het is om te vergroenen en welke positieve effecten dit heeft voor ons leefgebied. Uiteraard hopen we wel dat dit inwoners van Veenendaal ertoe aanzet om in actie te komen en tegels te vervangen voor groen. Dus het hoofddoel is om Veenendaal als leefstad te vergroenen. In de komende maanden volgen er in Veenendaal nog meer acties en events om inwoners bewust te maken van de noodzaak van vergroenen en hen ertoe te bewegen op hun eigen terrein.”

En wat betreft de sportieve strijd tussen verschillende (buur)gemeenten? Bartelds: ,,Helaas hebben onze buurgemeenten de sportieve uitnodiging afgeslagen. We horen nog of er een andere gemeente met ons wil strijden en anders doen we alleen mee.”

De Gouden Tegel en de Publiekswipper
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij gehouden en er strijden ruim veertig gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. 30 maart is tevens de eerste dag van De Week van de Groene Tuin en staat geheel in het teken van ontstenen. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. 

Wippen is belangrijker dan winnen

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen geeft samen met Nederlands bekendste TV-tuinman Lodewijk Hoekstra op dinsdag 30 maart om 10.00 uur het startschot door de eerste tegel te wippen. Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels aanmelden via www.nk-tegelwippen.nl. Ook als je gemeente niet meedoet met het NK. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’

95.000 stoeptegels gewipt in 2020
In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen, waarbij Amsterdam en Rotterdam de strijd aangingen. Bewoners staken massaal de handen uit de mouwen. Zo’n 95.000 tegels werden verruild voor gras, bloemperken en geveltuinen. De wedstrijd heeft dus een hectare aan groen opgeleverd: dat is meer dan het voetbalveld van de Johan Cruijff ArenA of De Kuip.

,,Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar tijdens het NK Tegelwippen. Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte”, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aanvangstijden laatste twee wedstrijden GVVV vervroegd 30 minuten geleden
Afbeelding
Internationale topteams bij 37e editie Veenendaal-Veenendaal 5 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 6 uur geleden
Afbeelding
Taoufik Adnane stopt na dit seizoen als voetballer in de hoofdmacht van GVVV 7 uur geleden
Leonie Nap en zoon Job komen samen over de finish
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl 22 uur geleden
Afbeelding
Autobedrijf Braber topscorersklassement Veenendaal 23 uur geleden
Foto uit archief.
Van Gent Finaleweken: 't Speelkwartier met drie teams in halve finales schoolvoetbal Veenendaal gisteren