Afbeelding
Roelofs

‘On-Nederlandse investering in sport is nodig’

Corona

VEENENDAAL (ANP) Om de gezondheidscrisis in Nederland op te lossen is een ‘on-Nederlandse investering’ in de sport nodig. Dat zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, in zijn column. Hij praat dan over een een investering van één miljard euro, één procent van de totale zorgkosten.

,,Het is helemaal waar”, vervolgt Van der Zee. ,,De ziekenhuizen moeten op orde, de zorgmedewerkers veel beter beloond en het ministerie van VWS zal op de schop gaan. Toch wordt de gezondheidscrisis er niet mee opgelost. De 160 miljoen euro, die er nu voor de sport staat is, in vergelijking met de 100 miljard euro aan zorgkosten, een druppel op de gloeiende plaat. De gezondheidscrisis overwinnen we alleen als preventie, sport en bewegen een fundamenteel onderdeel uitmaakt van de aanpak.”

GEZONDHEIDSCRISIS Volgens Van der Zee zijn de ontwikkelingen over bewegingsarmoede alarmerend. ,,Uit onderzoek van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen blijkt dat het negatieve effect van de coronacrisis op het bewegen in Nederland in 2020 alleen al 46.000 gezonde levensjaren heeft gekost. Een derde van de volwassenen vanaf 25 jaar ging minder wandelen, fietsen of sporten. Al deze mensen zitten nu onder de richtlijn van 150 minuten matig intensief bewegen per week. Met als gevolg dat we minder oud worden of eerder gezondheidsproblemen krijgen. Nederland begeeft zich in een gezondheidscrisis.”

BINNENSPORTEN Ook de verenigde bonden van binnensporten trekken aan de bel. In een gezamenlijke brief doen ze een dringende oproep aan het (demissionaire) kabinet en de Tweede Kamer om bij een volgend keuzemoment meer oog te hebben voor ,,de helft van sportend Nederland die nu noodgedwongen inactief is”.

Zij presenteren in hun oproep zorgwekkende cijfers over de sportbeoefening, met name onder kinderen. ,,Van de zes miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden, was in januari 2021 nog slechts een derde over”, aldus de bonden in hun brandbrief. ,,Zeker vier miljoen binnensporters missen daardoor de mogelijkheid om met hun sport geluk, plezier en ontspanning te vinden. Deze groep heeft ook nauwelijks de gelegenheid om aan hun sterk afgenomen mentale en lichamelijke gezondheid te werken.”

advertentie
advertentie
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 7 minuten geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 3 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 7 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 11 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 21 uur geleden
Afbeelding
DOVO's Lid van Verdienste Cees van Wijk overleden: 'Een echte rooie is ons ontvallen' 18 apr, 16:08