Afbeelding
BDU media

Tweede Kamerverkiezingen: welke partijen hebben het beste voor met sport en bewegen?

Overig

VEENENDAAL Nederland mag volgende week weer naar stembus. Op 15, 16 en 17 maart kan er gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Welke partijen hebben het beste voor met sport, bewegen en gezonde leefstijl? Kenniscentrum Sport & Bewegen zocht het uit en komt met een uitgebreide analyse. Bovendien wordt de Stemhulp Sport en Bewegen gelanceerd.

,,Met de coronacrisis en toeslagenaffaire als prioriteiten in politiek Nederland raken andere thema’s wat op de achtergrond”, schrijft het kenniscentrum. ,,Maar het goede nieuws is: in een flink aantal verkiezingsprogramma’s is de rol van sport en bewegen uitvoerig beschreven. Juist in coronatijd wordt het belang van investeren in gezonde leefstijl van links tot rechts onderschreven.”

STEMHULP In een interactief overzicht kun je via de Stemhulp Sport en Bewegen zien welke politieke partijen wat beloven, gegroepeerd in relevante themagebieden uit het Nationaal Sportakkoord en aanverwante domeinen. In de Stemhulp zijn alleen de politieke partijen opgenomen die nu al als partij en/of als persoon in de huidige Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd: 15 van de in totaal 37 bij de Kiesraad geregistreerde partijen.

In absolute zin besteden D66 en ChristenUnie de meeste aandacht aan de onderwerpen sport en bewegen. VVD, PvdA, CDA en Partij voor de Dieren bevinden zich in de middenmoot. Minder aandacht is er van GroenLinks, SGP, Splinter, Lijst Henk Krol en SP. De partijen 50Plus, DENK, Forum voor Democratie en PVV besteden niet of nauwelijks aandacht aan sport en bewegen.

VERKIEZINGSPROGRAMMA’S Kenniscentrum Sport & Bewegen duikt op haar website verder in de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen. Op thema’s zoals inclusief sport en bewegen; duurzaamheid; sport en corona; en wetenschappelijk onderzoek wordt uiteen gezet welke partijen waarvoor staan en welke plannen ze hebben.

We pikken er in dit artikel vier thema’s uit: preventie, armoede, voorzieningen en topsport. Wat valt onder meer op?

Preventie
Preventie wordt een belangrijk thema. In bijna alle verkiezingsprogramma’s wordt volop ingezet op meer investeren in preventie en de rol van sport en bewegen daarin. Partijen als CDA, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks pleiten voor een regionale preventieve aanpak; VVD wil het investeren in preventie aantrekkelijker maken voor zorgverzekeraars en ook Lijst Henk Krol wil meer investeren in preventie. D66, PvdA, SP en Partij voor de Dieren willen preventie (inclusief meer bewegen) zelfs in het basispakket van de zorgverzekering. SGP en DENK pleiten voor een nationaal preventiefonds.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Ieder kind moet kunnen sporten, vinden veel partijen. - Sportservice Veenendaal (foto ter illustratie)

Armoede
Veel partijen besteden aandacht aan armoede. PvdA pleit voor gratis sport voor lage inkomens; ChristenUnie vindt het ‘onbestaanbaar’ dat de kloof steeds groter wordt, maar noemt geen specifieke acties; VVD en CDA vinden dat ieder kind moet kunnen sporten en wil tegemoetkomingen voor ouders die de contributie niet kunnen betalen. GroenLinks ‘garandeert’ zelfs toegang tot sport voor gezinnen met een kleine beurs. D66 en CDA benoemen daarnaast als enige partijen de rol van buurtsportcoaches, waarbij CDA toevoegt dat het ervoor wil zorgen dat de buurtsportcoaches hun werk kunnen blijven doen.

Voorzieningen
De coronacrisis heeft extra aandacht gegenereerd voor het belang van sport als breedtesportvoorziening. Negen van de zestien partijen in het overzicht besteden er aandacht aan, met uitschieters (in aantal woorden) van VVD, D66 en ChristenUnie. De Partij voor de Dieren pleit voor sportvoorzieningen voor jongeren in elke wijk. ChristenUnie maakt dat specifieker: deze partij wil dat gemeenten meer geld krijgen om sport- en beweegplekken te realiseren om zo gezond gedrag te bevorderen. En er zou een sportnorm moeten komen: bij grootschalige herontwikkelingen voor woningbouw geldt dan een adviesnorm voor het aantal vierkante meter sportgebied (binnen en buiten). D66 legt de nadruk op de toegankelijkheid van sport voor iedereen en wil meer beweegmogelijkheden voor ouderen, om ook de vraag naar medische zorg te remmen. Dat wil ook de VVD, die ook verwacht dat eenzaamheid daarmee kan worden teruggedrongen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


D66 en VVD willen meer beweegmogelijkheden voor ouderen. - Sportservice Veenendaal (foto ter illustratie)

Topsport
De rol van topsport speelt ook een rol in verkiezingsprogramma’s. De VVD en D66 zien wel wat in het halen van meer grote sportevenementen naar Nederland, D66 houdt zelfs een pleidooi voor het binnenhalen van de Olympische/Paralympische Spelen. Deze evenementen moeten verbroederend en motiverend werken en dienen als inspiratie voor vele Nederlanders. SGP vindt dat het topsportbudget beter in beweging en breedtesport gestoken kan worden. Deze partij vindt bovendien, net als Lijst Henk Krol, dat het afgelopen moet zijn met het budget van de publieke omroep om de uitzendrechten van sportwedstrijden te kopen die ook door commerciële zenders kunnen worden uitgezonden.

Kijk voor een veel uitgebreidere analyse op allesoversport.nl en bekijk de Stemhulp Sport en Bewegen.

Twee nieuwe partijen
Er zijn in Nederland twee nieuw opgerichte partijen die zich inzetten voor een vitaler Nederland. Eén daarvan is de PartijvdSport (van en voor de sport), onder leiding van Ronald Wouters en Maurice Anbaum, die hun roots in de fitnesswereld hebben. De nieuwe partij werd in oktober 2020 aangekondigd als nieuwkomer voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar dat bleek geen haalbare kaart. Ze richten zich nu eerst op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
Een partij die nu wel meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen is NLBeter , met als lijsttrekker psychiater Esther van Fennema en als woordvoerder preventie cardioloog Janneke Wittekoek. Vanuit de sporthoek is Maurice Leeser, voorheen Watersportverbond en nu Sportbedrijf Lelystad, betrokken. Zij zetten bijvoorbeeld in op de bestrijding van de ,,pandemie van de bewegingsarmoede” met een preventieplan Sport en Bewegen, waarin onder meer wordt gepleit voor een Sportwet, de beweegvriendelijke omgeving en extra sport- en beweeginterventies in krachtwijken. Kijk hier voor het verkiezingsprogramma van NLBeter.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 4 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 5 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45
Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice De Vallei verlengen samenwerking: 'Volle kracht vooruit met het Leefstijlloket' 25 mrt, 18:51