Afbeelding
Pixabay

Een jaar na de eerste coronadode: zoveel Veenendalers overleden minimaal aan Covid-19

Overig

VEENENDAAL In de gemeente Veenendaal zijn het afgelopen jaar minimaal 70 inwoners overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op 6 maart 2020 werd duidelijk dat een 86-jarige man uit Hoeksche Waard gestorven was aan de gevolgen van Covid-19. Sinds die eerste coronadode, een jaar geleden, zijn minimaal 15.762 duizend Nederlanders overleden aan Covid-19. 

De eerste geregistreerde besmetting in Nederland was op 27 februari 2020. Sinds die eerste besmetting telde het RIVM bijna 1,1 miljoen besmettingen, vierentwintigduizend ziekenhuisopnamen en vijftienduizend overlijdens.

In Rotterdam stierven in absolute zin de meeste mensen aan corona, 812. Amsterdam (686) en Den Haag (523) volgen op de lijst. Op Ameland en Vlieland en in het Rozendaal (Gelderland) is voor zover bekend nog niemand gestorven aan de gevolgen van Covid-19. Dit zijn de enige gemeenten waar geen enkele coronadode geregistreerd staat. 

Het werkelijk aantal coronabesmettingen en -doden in Nederland ligt waarschijnlijk hoger dan uit de RIVM-cijfers valt op te maken. Pas vanaf 1 juni kon iedereen met klachten zich te laten testen. Ook nu is het nog aannemelijk dat niet iedereen die klachten heeft zich laat testen. Uit doorlopend bloedonderzoek van Sanquin blijkt vijftien procent van de bloeddonoren antistoffen tegen het coronavirus te hebben. Ook in de cijfers over ziekenhuisopnamen en overlijdens is er volgens het RIVM (waarschijnlijk) sprake van een bepaalde onderrapportage. Bovendien kan het even duren voordat een coronadode in de cijfers voorkomt: wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

In de interactieve tool hieronder zijn de RIVM-cijfers verwerkt per gemeente.


advertentie
advertentie
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooyen gaat niet door 5 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 12 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 13 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45