Afbeelding
Photo by Mitch Rosen on Unsplash

Deze voetbalmomenten vergeten we liever

Partnercontent

Nieuw jaar, nieuwe kansen. We kijken waarop we kunnen bezuinigen, duiken wat vaker in de supermarktfolders, speuren naar nieuwe energie aanbiedingen en fantaseren stiekem over een vakantie. Ook op het gebied van sport dromen we over nieuwe hoogtepunten. Nederlandse voetballers hebben ons het afgelopen decennium weer veelal geïnspireerd. Deze momenten wissen we echter liever uit het collectieve sportgeheugen.

De teen van Casillas

Nederland in de finale van een WK voetbal, dat gebeurde in 2010 voor de derde keer en de uitdrukking drie keer is scheepsrecht gonsde door Oranjegek Nederland en Zuid-Afrika, waar men massaal met de vuvuzela in de weer was. Kwam het door die toeters, het niet inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar of toch door de Spaanse goalie Iker Casillas, die met zijn teen een inzet van Arjen Robben keerde?

Gedrag supporters in binnen- en buitenland

Vernederde zwervers in Madrid, NEC-hooligans die hun spelers aanvallen, een pop aan een touw in Amsterdam, een gesloopte fontein in Rome en de racistische spreekkoren in het stadion van FC Den Bosch: we willen het niet meer terugzien of horen. Hoeveel decennia roepen we dit al. Toch doen voetbalorganisaties er alles aan om het hooliganisme terug te dringen en vestigen we de hoop op een nieuwe, vriendelijke generatie voetbalsupporters.

Twee gemiste eindtoernooien

Niets was sowieso zo grillig als de prestaties van het Nederlands Elftal, de afgelopen 10 jaar. Na de successen op het allergrootste podium in 2010 en 2014, ontbrak Oranje pardoes op de twee toernooien erna: geen EK 2016, geen WK 2018. Bondscoaches als Danny Blind en Guus Hiddink kregen het simpelweg niet voor elkaar. Nu staat er met de internationaal gelouterde Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij in ieder geval een defensie waarmee Oranje de absolute top kan bestrijden.

Ajax grijpt er twee keer naast in Europa

Het is coach Peter Bosz die met zijn baby’s de finale van de Europa League haalt in 2017. Manchester United-oefenmeester José Mourinho heeft de tactiek van de Amsterdammers echter doorzien: 2-0, geen nieuw poetswerk in de Amsterdamse vitrine. In het seizoen 2018-2019 wordt het in de halve finale van de Champions League strandende Ajax de favoriete outsider van menig voetbalfan onder leiding van het duo Erik ten Hag en Alfred Schreuder. Soccer stories - Oh My Goal vat de stemming samen in een ode op YouTube. ‘Ajax may have lost in the Champions League, but they won our hearts’. Toch beklijft de gedachte dat Ajax de finale had moeten halen. Het kon de 34ste landstitel wel opdragen aan de geliefde Abdelhak Nouri. Dieptepunten in het voetbal zijn, zo blijkt, uiteindelijk relatief.

advertentie
advertentie
Marit van Rabenswaaij, Kaily Meerwijk,  Fien Cornelissen en trainers Michel Klok en Manja Moraal
Wisselend succes voor eredivisie turnsters in Den Haag 1 uur geleden
Quinty van Ingen,  Marleen Epskamp, Jayda Neervoort en Nevaeh Manuputty
Veenendaals succes tijdens NK turnen in Den Haag 4 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 17 5 uur geleden
Oussama el Azzouzi's 0-1 in de maak.
Oussama el Azzouzi scoort met fantastische omhaal voor Bologna tegen AS Roma 17 uur geleden
Jan van Willige.
Van Gent Finaleweken: keeper Jan van Willige verlaat GVVV ondanks eerdere verlenging toch 18 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Bekijk alle uitslagen in het scorebord van RegiosportVeenendaal.nl (video) 20 uur geleden
Afbeelding
Open trainingen bij VAV vallen in de smaak: 'Dit is voor herhaling vatbaar' (video) 21 uur geleden