Afbeelding
Foto door form PxHere

Sporten volhouden? Zoek een passende sport!

Partnercontent

Het prijkt op vele lijstjes met goede voornemens bovenaan: meer sporten. Dat klinkt niet zo moeilijk, maar in de praktijk blijkt het sporten lastig vol te houden. Is een jaarabonnement afsluiten bij een sportschool nu wel echt zo’n goede stok achter de deur, of zorgt het alleen maar voor een groter schuldgevoel wanneer voor de eerste, maar zeker niet de laatste keer, een les overgeslagen wordt? En lukt het nog om die sportkleding aan te trekken na een hele dag werken, bij thuiskomst nog even snel een zorgverzekering vergelijken en daarna zorgen dat er een maaltijd op tafel komt?

Plezier in het sporten

Het aanbod aan sporten is groot. Alleen in Veenendaal zijn er al tientallen clubs in diverse takken van sport. Van hockey tot waterpolo en van voetbal tot paardensport. Om het sporten vol te kunnen houden, is het belangrijk dat men plezier beleeft aan het beoefenen ervan. Het helpt ook als iemand ergens goed in is, of het snel onder de knie krijgt. Daarnaast zijn de redenen waarom iemand gaat sporten belangrijk. Is dit bijvoorbeeld om af te vallen, fitter te worden of speelt het sociale contact een rol?

De NOC*NSF Sportwijzer: ‘Minimale inspanning, maximaal resultaat’

Sport.nl ontwikkelde de Sportwijzer, zodat mensen een sport kunnen vinden die bij hen past. Online vult men negen vragen in, zoals hoe intensief de sport mag zijn en wat de beweegredenen zijn om te gaan sporten. Het invullen van de vragen zorgt dat mensen bewuster nadenken over wat ze uit het sporten willen halen. Vervolgens komt hier een advies uit, dat de invuller per e-mail ontvangt. Naast passende sporten, staan hier ook sportclubs in de buurt in vermeld.

Routine en prioriteiten

Plezier hebben in het sporten is belangrijk. Maar daarnaast is het goed om het sporten onderdeel van de routine te maken. Wie sporadisch sport, geeft namelijk makkelijk andere zaken prioriteit, zoals een middag naar de bioscoop met een goede vriendin, of een avondje op de bank hangen. Het sporten kan de volgende dag toch ook nog? Maar als er vaste sportmomenten in de agenda staan, is de drempel om op die tijdstippen iets anders af te spreken hoger.

Afwisseling en doelen stellen

Afwisseling helpt ook om het sporten vol te houden. Iedere keer hetzelfde rondje rennen leidt tot verveling, terwijl een nieuwe route weer andere uitdagingen biedt. Ook afwisseling tussen verschillende sporten kan helpen. Veel sportclubs bieden goedkope proeflessen aan, zodat mensen kunnen ervaren of ze een sport nu echt leuk vinden. De laatste tip om het sporten vol te houden is het stellen van doelen, bijvoorbeeld minimaal twee keer per week trainen of vijf kilo kwijtraken. Het is wel belangrijk dat dit realistische doelen zijn, anders werken ze juist demotiverend.

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 7 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 9 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 13 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 16 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 21 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23