Afbeelding
Pexels/Pixabay

Vanaf zaterdag avondklok: sporten en wandelen in de avond voorlopig taboe

Corona

VEENENDAAL (ANP) De avondklok gaat aanstaande zaterdag in en gaat gelden van 21.00 uur tot 04.30 uur. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie) donderdag na afloop van een debat over de coronacrisis. Dat betekent dat sporten of een stukje wandelen na 21.00 uur er voorlopig niet in zit. De avondklok duurt tot en met 10 februari 04.30 uur.

Het kabinet zette eerder in op een avondklok die om 20.30 uur begint, maar dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een aantal partijen stelde voor de avondklok een half uur later te laten ingaan.

In het OMT-advies staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren. Dat de spertijd nu een half uur later ingaat zal volgens de minister maar ,,een heel klein stukje effect hebben” op dat percentage. ,,Het zal nu misschien 7 tot 12 procent zijn. Maar ik denk dat het nog steeds een groot effect heeft. Je dwingt mensen om te zeggen ik blijf toch een avond thuis.”

Ook zorgminister Hugo de Jonge denkt niet dat een half uur latere ingangstijd een groot probleem is. Het belangrijkste is dat mensen hun gedrag aanpassen. ,,Uiteindelijk zijn het niet maatregelen die het verschil maken maar is het ons gedrag dat het verschil maakt. Al die maatregelen samen helpen daarbij”, aldus De Jonge na afloop van het debat.

UITZONDERINGEN Sommige mensen mogen nog wel de straat op tijdens de avondklok, zo werd gisteren al bekend. Mensen die per se naar hun werk moeten, mogen met een werkgeversverklaring wel de straat op. Ook mantelzorgers mogen na 20.30 uur nog naar buiten, en de hond uitlaten is in je eentje ook nog toegestaan. 

Het kabinet wil de avondklok om zo minder groepsvorming te krijgen, om minder reisbewegingen te hebben en om thuisbezoek verder te beperken. ,,Kortom, minder contacten”, aldus premier Mark Rutte gisteren. Mensen die zich niet aan de avondklok houden en geen geldige reden hebben, krijgen een boete van 95 euro.


Rijksoverheid

advertentie
advertentie
Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied
Kwintelooijen in Rhenen.
'De traditie van de Hemelvaartcross ter ziele? Mooi niet!' 15 minuten geleden
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 2 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 3 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 18 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 28 mrt, 10:00
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 28 mrt, 08:30
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00