Mark Boetekees van de KNVB: ,,Het is niet zo dat wij in Zeist zomaar iets besloten hebben."
Mark Boetekees van de KNVB: ,,Het is niet zo dat wij in Zeist zomaar iets besloten hebben." Jaap van den Broek

‘Nieuwe regelgeving voor betaalde amateurs hard nodig’

Voetbal

VEENENDAAL Het amateurvoetbal in Nederland staat aan het begin van een nieuw tijdperk. General Counsel Mark Boetekees is namens de KNVB bezig geweest met het wijzigen van de regels voor betalingen in het amateurvoetbal. Daarin staan heldere rechten en plichten voor de betrokken clubs en spelers.

De voorbereiding voor de nieuwe regelgeving is niet iets wat pas gisteren ingezet is. Boetekees. ,,We zijn al jaren aan het kijken hoe je moet omgaan met betalingen in het amateurvoetbal. Sinds 2010 is het mogelijk geworden om met spelers een spelerscontract af te sluiten. Daardoor ontstonden twee type spelers in het amateurvoetbal. De één is amateurspeler en de ander is contractspeler van wie het contract geregistreerd wordt bij de KNVB en wiens contract moet voldoen aan voorwaarden die door de KNVB worden gesteld.”

STICHTINGEN ,,Zeker in de top van het amateurvoetbal zie je spelers die een spelerscontract hebben. Behalve spelerscontracten mochten amateurspelers tot nu toe geen arbeidsovereenkomsten sluiten met verenigingen, maar wel met stichtingen of sponsors. Er golden vanuit de KNVB geen voorwaarden voor deze overeenkomsten en ze werden niet door de KNVB geregistreerd.”

Amateurspelers mogen straks alleen nog maar een onkostenvergoeding of een vrijwilligersvergoeding krijgen

VERGOEDING Boetekees legt uit wat de veranderingen inhouden. ,,Ondanks dat deze laatste groep spelers een arbeidsovereenkomst heeft en betaald krijgt voor de voetbalactiviteiten, zijn zij op grond van de reglementen van de KNVB nog steeds amateur. Dat vonden wij al heel lang gek en daarom wordt dat aangepast. Amateurspelers mogen in de nieuwe situatie uitsluitend nog een onkostenvergoeding of een vrijwilligersvergoeding ontvangen. Wil een vereniging een speler meer betalen, dan moet de speler contractspeler zijn en een spelerscontract hebben.

CONTRACT De nieuwe regeling gaat in seizoen 2022-2023 van start en laat niet toe dat de amateurspeler meer betaald krijgt dan een onkostenvergoeding of de vrijwilligersvergoeding. ,,Dus elke vereniging (of stichting) die meer betaalt dan een onkostenvergoeding of vrijwilligersvergoeding, zal met de speler een door de KNVB geregistreerd spelerscontract moeten afsluiten. Wij registreren die contracten net zoals in het betaald voetbal en kijken of die in overeenstemming zijn met de regels van de KNVB.’’

Er is overleg geweest met belangengroepen. Het is niet zo dat we zomaar iets in Zeist hebben besloten

HANDHAVING De regeling gaat gelden voor het gehele amateurvoetbal, tot de laagste klasse aan toe en de clubs zullen daarover geïnformeerd en voorgelicht worden. ,,Omdat het ingewikkelde materie is, gaan we hier een voorlichtingscampagne op los laten. Voor de besluitvorming is er overleg geweest met diverse belangengroepen uit het amateurvoetbal. Het is niet zo dat wij in Zeist zomaar iets bedacht hebben. We zijn beslist niet over één nacht ijs gegaan.’’ De handhaving van de nieuwe regels zal wel lastig zijn, meent Boetekees. ,,Voor de tweede en derde divisie hebben we het licentiesysteem al. Daar is de controle wat eenvoudiger. In de rest van het amateurvoetbal zullen we steekproeven gaan doen.’’

HARD NODIG Volgens Boetekees is de regeling hard nodig. ,,Wij weken nog steeds af van de FIFA-regels die zeggen dat als je meer dan een onkostenvergoeding krijgt, je een betaald voetballer (dus contractspeler) bent. Een voetballer met een spelerscontract kan in de winterstop overschrijving aanvragen. Maar hij kan zijn spelerscontract niet zomaar tussentijds opzeggen. In dat geval zullen wij hem niet overschrijven’’, aldus de General Counsel bij de KNVB.

door Ton van Zoeren

advertentie
advertentie
ZVC Veenendaal verloor vrijdagavond bij Be'79 en moet vrezen voor degradatie uit de Eredivisie. (Hier op archieffoto tegen ZVV Ede)
Van Gent Finaleweken: ZVC Veenendaal loopt rood aan in Berkel-Enschot; 'We begonnen niet goed aan de wedstrijd' 3 uur geleden
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 17 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 22 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 19 apr, 12:45
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 19 apr, 10:10
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 19 apr, 08:32