Afbeelding
Ted Walker

Interne worsteling bij DOVO nog lang niet opgelost: ‘Ik heb met Scott te doen’

Voetbal

VEENENDAAL Waar bij DOVO de ambitie was om naar de tweede divisie te gaan, moeten ze bij de Veenendalers alle zeilen bijzetten om volgend seizoen in de derde divisie te blijven. Dat zegt Lenno van Kleef, voorzitter van de Financiële Stichting DOVO (FSD). Er is momenteel amper geld beschikbaar om grote namen te contracteren en daarom wordt gemikt op de jeugd. ,,Op dit moment is handhaven het doel.” 

door Jeroen van der Veer

Het is geen geheim dat het intern bij DOVO flink rommelt en het wordt steeds meer duidelijk waardoor dit komt. Scott Calderwood werd aangetrokken om de club omhoog te helpen, maar een slechte boekhouding, een interne strijd en de coronacrisis gooien roet in het eten. ,,Ik heb met Scott te doen. Hij is hier met bepaalde ambities gekomen en die kunnen wij op dit moment niet waarmaken”, aldus Van Kleef.

DRASTISCH INGRIJPEN Toen de coronacrisis het voetbal enkele maanden geleden opnieuw stillegde, wilde voetbaltechnische zaken onder aanvoering van trainer/technisch manager Scott Calderwood weten waarmee ze konden werken. Ondanks meerdere verzoeken, kwam het antwoord tot twee weken geleden niet. Volgens Van Kleef kwam dit omdat sponsoren aangaven op de rem te willen trappen, er kwam geen entreegeld meer en ook het DOVO-gala viel weg. 

Deze drie inkomstenbronnen verdwenen en daardoor kwam er druk te staan op het budget van DOVO. Er kwam echter nog een klap. Zo bleken drie inmiddels vertrokken spelers (namen bij de redactie bekend) nog geldbedrag te krijgen en dat kwam er dus óók nog eens bij. Dit houdt in dat het spelersbudget voor volgend seizoen drastisch naar beneden is gegaan en dat er amper nog wat mogelijk is. 

SPELERSBUDGET Maar wat is het budget precies? Op bestuurlijk niveau praat niemand binnen DOVO openbaar over geld, maar meerdere bronnen bevestigen dat het gaat om een spelersbudget van 100.000 euro. Een hoop geld, maar is dat ook genoeg om een selectie samen te stellen die in de derde divisie mee kan doen? De club wil gaan werken met 18 veldspelers en 3 keepers, wat neerkomt op 21 contractspelers.

Dat zou betekenen dat elke speler gemiddeld 4700 euro op jaarbasis zou ontvangen. In het amateurvoetbal op divisie-niveau is dat een redelijk basisbedrag, vooral omdat voetballers daar bovenop ook nog winstpremies en kilometervergoeding ontvangen. Dat is, zeggen meerdere bronnen, bij DOVO momenteel anders; van die 100.000 euro moeten de premies én kilometervergoeding ook betaald worden.

AANBIEDING AAN VAN ZEELST ,,Het klopt dat wij flink naar beneden gaan qua budget”, benadrukt Van Kleef. ,,We moeten zorgen dat we financieel gezond worden en daarbij ook realistisch zijn. DOVO gaat dit seizoen, in deze situatie, niet meedoen om promotie. Het wordt al een hele uitdaging om in de derde divisie te blijven. Zo realistisch moet je zijn.”

De uitspraak van Van Kleef is echter wel opvallend te noemen. Zo gaf hij vorige week nog aan aanvoerder Simon van Zeelst een aanbieding te hebben gedaan (klik hier) die gelijk is aan het salaris van dit huidige seizoen en dat terwijl hij de grootverdiener was én DOVO moet bezuinigen?

WORSTELING Dit geeft echter wel aan waar DOVO momenteel mee worstelt. William Honders (die verantwoordelijk is voor de scouting) en Wilco Vink (die de schakel moet zijn tussen jeugdopleiding en de selectie) willen meer zeggenschap in het reilen en zeilen van eventuele aanwinsten, terwijl de anderen daar anders over denken. Zij willen wel gaan voor prestatievoetbal en dat terwijl het eerder genoemde tweetal meer op de jeugd wil mikken. De tweestrijd, en het tegen elkaar opzetten van personen, heeft er mede voor gezorgd dat Jan-Willem de Groot maandagavond opstapte uit het bestuur (klik hier) en uit het verstuurde persbericht van woensdagmiddag (klik hier) wordt andermaal duidelijk dat organisatorisch nog niet alle neuzen dezelfde kant opstaan.

Daarin is gekozen om het woordje ‘heel’ in de zin Niettemin gaat de blik vooruit, zoals aangegeven gaan we veel meer van de jeugdopleiding gebruik maken en zullen we, binnen de mogelijkheden met HEEL voetbalzaken invulling gaan geven aan de selectie voor volgend seizoen met een hoofdletter te schrijven. Opvallend detail; op www.dovo.nl is dit aangepast.

,,Het klopt dat het organisatorisch niet lekker gaat”, zegt Van Kleef in een telefonische reactie. ,,Maar het organisatorische gedeelte hebben we even op de achtergrond geparkeerd, omdat er duidelijkheid moest komen over de financiën. Nu daar duidelijkheid over is, moeten we ervoor zorgen dat iedereen hetzelfde denkt en vindt.”

TOEKOMST Ondanks alle perikelen wil DOVO zich nu vooral gaan focussen op de toekomst. De komende dagen gaat de club in gesprek met huidige selectiespelers, waarbij verwacht wordt dat flink wat spelers vertrekken. Dat biedt perspectief voor jongens als Tarik el Khoulati, Noah Staal en Sam Schoeman, die ondanks hun jonge leeftijd hoogstwaarschijnlijk de dragers van het nieuwe DOVO moeten worden.

Of toch niet? Voordat DOVO het persbericht over de toekomst naar buiten bracht, sprak RegiosportVeenendaal.nl met Van Kleef en daarin zei hij iets opvallends: ,,Financieel gaat het nu niet top, maar niemand kan in de toekomst kijken. Ons budget is momenteel minimaal, maar wie weet hoe dat volgend kalenderjaar is. In voorgaande jaren gaven we misschien wel eens geld uit wat er op dat moment nog niet was, maar dat doen we nu niet. Maar wat als corona straks voorbij is, er wel een gala kan komen en we wel entreegeld kunnen krijgen? Dan kan je mogelijk in mei, juni en/of juli nog spelers aantrekken met het budget wat er extra bij is gekomen.”

Er is voor de mensen binnen DOVO dus nog gigantisch veel werk te verrichten, waarbij de belangrijkste taak is dat alles en iedereen in het belang van de club gaat denken. Hier ontbreekt het volgens ex-voorzitter én inmiddels ex-bestuurslid De Groot aan, zei hij (klik hier) na zijn vertrek: ,,We moeten met elkaar bespreken hoe het beter kan in plaats van over elkaar te spreken. Juist nu, in deze vervelende situatie voor de gehele club, moet je een geheel vormen. Dat mis ik en er wordt niet fatsoenlijk met elkaar omgegaan. Dan moet ik, hoe moeilijk ik het ook vind om dit los te laten, voor mijzelf kiezen.”

RUG TEGEN DE MUUR ,,De club gooit het nu op financiën”, baalt Scott Calderwood, die niets af wist van het feit dat DOVO een persbericht naar buiten zou gooien. ,,Alleen daar ligt het hele probleem niet. Het heeft te maken met persoonlijke belangen van bepaalde mensen binnen deze mooie vereniging. Op voetbaltechnisch gebied ging het goed en opeens moeten twee mensen meer naar de voorgrond. Waarom moet ik met mensen die door de FSD naar voren worden geduwd over voetbaltechnische zaken praten? Daar hadden we duidelijke afspraken over en dat is nu anders. Iedereen heeft zijn eigen taak en volgens mij moet iedereen zich daarmee bezig houden, toch? Ik begrijp dat echt niet. Waarom moest ik tien weken lang vragen wat ik ongeveer te besteden had? Het gaat mij absoluut niet om het geld, maar ik moet naar de spelers wel een eerlijk verhaal kunnen vertellen. Helaas merk ik dat bepaalde mensen naar voren worden gedrukt en ik daardoor met de rug tegen de muur word gezet. Het lijkt erop dat persoonlijke belangen voor de club gaan en dat is een kwalijke zaak. Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Drietal verlengt samenwerking: staf van DOVO krijgt vorm 42 minuten geleden
Erik van de Weerd: ,,Ik doe graag iets voor de vereniging die mij ook veel heeft gegeven!"
De Vrijwilliger: Een leven lang waterpolo met Erik van de Weerd (VZC): 'De vereniging is een enorm warm nest' 2 uur geleden
Dit jaar geen Hemelvaartscross op recreatiegebied
Kwintelooijen in Rhenen.
'De traditie van de Hemelvaartcross ter ziele? Mooi niet!' 4 uur geleden
Afbeelding
Kom in beweging met de opstartgroepen van VAV in Veenendaal 6 uur geleden
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 7 uur geleden
Afbeelding
Motorcross op Kwintelooijen gaat niet door 22 uur geleden
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 28 mrt, 10:00