Afbeelding
Ted Walker

Voorzitter Homma: ‘Veenendaal-Veenendaal is meer dan een wedstrijd’

Wielrennen

VEENENDAAL Een lockdown of niet; de organisatie van Veenendaal – Veenendaal is achter de schermen druk bezig om de wielerkoers in het kalenderjaar 2021 door te laten gaan. Het Veense centrum moet bruisen, er komt een mannen- en vrouwenkoers en daarnaast zullen er meer side-events dan ooit zijn. ,,Gezondheid staat op één”, is voorzitter Andre Homma duidelijk. ,,Blijkt dat het evenement te veel risico met zich meeneemt, dan parkeren we de plannen. Alleen we houden met de voorbereiding rekening met het feit dat we in mei kunnen starten.”

door Jeroen van der Veer

Het bestuur van het grote sportevenement is een nieuwe weg ingeslagen en wil Veenendaal laten zien hoe mooi de wielrensport is. Dit moet gaan gebeuren met tal van side-events, waarbij jong en oud in beweging kan komen. Toch is het hoofdnummer nog altijd de mannenkoers, al verwacht Homma dat er ook veel ogen gericht zullen zijn op de vrouwen. De laatstgenoemde groep rijdt op 21 mei door de Veenendaalse straten en een dag later, op 22 mei, zullen de heren de strijd met elkaar aangaan. ,,We willen enkele grote namen aan de start en ik heb zo’n vermoeden dat ons dit gaat lukken.”

‘WIJ-GEVOEL’ Wie Homma spreekt, kan er niet omheen: de nieuwe voorzitter van Veenendaal-Veenendaal bruist van de energie. Vorig jaar nam hij het stokje van Job van Schuppen over, maar in het voorjaar zette corona een streep door de koers van 2020. Het zou zomaar kunnen dat zo’n scenario zich in 2021 herhaalt, maar daar wil Homma nog niet vanuit gaan. ,,Dat is over een half jaar en misschien ziet dan de wereld er heel anders uit. We kunnen niet pas een week van te voren met de voorbereiding beginnen, want we gaan groot uitpakken. Daarom zijn we achter de schermen hard bezig en zorgen we ervoor dat alle draaiboeken gereed zijn. Mocht corona dan toch roet in het eten gooien, dan hebben we ze maar alvast liggen en maken we het jaar daarop een mooi feestje.”

Dit moet een evenement zijn voor de hele gemeente Veenendaal. Inwoners en ondernemers moeten het gevoel hebben dat ze erbij horen.

SIDE-EVENTS Want dat er een nieuwe wind gaat waaien bij de wielerklassieker is wel duidelijk. Enkele grote sponsoren - waaronder Simac - en kleinere ondernemers moeten één geheel vormen en daaraan wordt de kennis en kunde van onder meer Sportservice Veenendaal gekoppeld. Dit alles moet zorgen voor een fundament dat Veenendaal laat bruisen. ,,Er moet het hele weekend reuring zijn”, is de 55-jarige Homma duidelijk. Dat zal gebeuren door onder andere een toertocht voor aangepaste sporters, Veenendaal-Veenendaal Goes Electric, een fietsparcours voor kinderen en mogelijk een Dikke Bandenrace. ,,Over die side-events vertellen we binnenkort meer, maar ik wil het wel benoemd hebben. Veenendaal-Veenendaal is namelijk meer dan een koers alleen en moet een evenement zijn voor de hele gemeente Veenendaal. Als inwoner en ondernemer moet je het gevoel hebben dat je erbij hoort en dat ‘wij-gevoel’ willen we realiseren.”

TELEVISIE Omdat Homma van mening is dat de klassieker veel te bieden heeft, gaat hij inzetten op een televisie-uitzending. Iedereen in Nederland moet kunnen zien hoe mooi het evenement is. ,,Dat kost serieus geld, maar staat wel hoog op mijn wensenlijstje. Ik zal een soort noodscenario schetsen: als er geen publiek langs de kant mag staan, dan is het toch super als mensen de koers op televisie kunnen volgen? Maar ook als er wel rijen met mensen in de straten mogen staan, wil ik graag beelden op de landelijke televisie. We mogen namelijk trots zijn op wat hier al jarenlang gebeurt en daar moet heel Nederland van meegenieten.”

Ik wil graag beelden op tv. We mogen namelijk trots zijn op wat hier gebeurt en daar moet heel Nederland van meegenieten.

GROTE NAMEN Dit middel kan ook bijdragen aan een sterker deelnemersveld. Want hoe meer publiciteit, hoe groter de kans dat flinke namen aan de start komen. ,,Er zijn fantastische winnaars hier over de streep gekomen en vrijwel elke wielrenner kent Veenendaal-Veenendaal. Vergis je niet: deze koers is écht een begrip. Alleen het schema was niet altijd even gunstig, waardoor renners voor andere wedstrijden kozen. Nu is dat anders, want we hebben een mooie plek toegewezen gekregen. Eind mei is een fantastische periode en we verwachten dan ook enkele grote namen hier naar toe te kunnen halen.”

ENERGIE De voorzitter praat bewust in de ‘we-vorm’, want dit alles kan hij natuurlijk niet alleen. Achter hem staat een groot team van gedreven mensen, die ondanks de uitdagende tijd zich ook honderd procent inzetten voor Veenendaal – Veenendaal. ,,Je merkt dat mensen energie krijgen als we over het evenement praten. Natuurlijk houdt iedereen een slag om de arm wat betreft corona, maar ik heb goede hoop dat het evenement kan plaatsvinden. En anders is dit echt geen weggegooide tijd; we komen alvast bij sponsoren, proberen de horeca erbij te betrekken, maken draaiboeken en maken de mensen alvast enthousiast. Al deze dingen kunnen we - als dat echt nodig is - ook meenemen naar 2022.”

De komende periode wil de organisatie van Veenendaal – Veenendaal meer informatie naar buiten brengen, maar één ding is nu wel zeker: het evenement staat gepland op 21 en 22 mei, waarbij er een vrouwen- en herenkoers komt.

advertentie
advertentie
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 1 uur geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 5 uur geleden
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 20 uur geleden
Afbeelding
Tal van sporten op Koningsspelen voor scholieren in Veenendaal 22 uur geleden
Afbeelding
DOVO en nu ook GVVV spelen in de voorbereiding om de Harry Hamstra Cup gisteren
Afbeelding
Regio Foodvalley: 'We dagen iedereen uit om de fiets te pakken in mei' 17 apr, 10:07
Sem Middelhoven en Remco van Ewijk zien graag dat meer kinderen gaan tennissen.
VTC en Spitsbergen krijgen de jeugd weer aan het tennissen: 'Juist nu is tennis de hype' 17 apr, 08:00