Afbeelding
Ted Walker

Trainerspraat met Jan Gaasbeek (VRC): ‘We willen nu doorpakken’

Rubrieken

VEENENDAAL In de rubriek ‘trainerspraat’ blikt de redactie van RegiosportVeenendaal.nl terug met de voetbaltrainers van de Veenendaalse clubs. De coronacrisis gooide veel roet in het eten, maar dat betekent niet dat er achter de schermen niet gewerkt wordt. 

door Jeroen van der Veer

,,Haha, 2020... tja, wat moet ik daar nou over zeggen”, zegt VRC-trainer Jan Gaasbeek lachend als hem gevraagd wordt naar zijn kalenderjaar. De oefenmeester verlengde deze maand zijn contract en heeft vooral veel zin in de toekomst. ,,Want zeg nou zelf; iedereen wordt toch een beetje moe van deze tijd? Niets kan of mag...al ben ik het wel eens met de maatregelen, begrijp me niet verkeerd.”

IN ONTWIKKELING Goed, 2020 dus. Gaasbeek was in dit kalenderjaar met VRC actief in de tweede klasse en zag zijn ploeg stappen maken. Waar het vroeger nog wel eens ‘lang leve de lol’ was, is de hele vereniging volwassen aan het worden. De businessclub groeit, sponsoren haken aan, het sportcomplex krijgt een metamorfose en het vlaggenschip heeft de weg omhoog gevonden. ,,We zijn in ontwikkeling en dat is ook de reden dat ik hier zo graag blijf. De club heeft een tijd geleden uitgesproken stappen te willen maken en je ziet dat er iets ontstaat. De jeugdopleiding was al fantastisch, maar de zaken eromheen worden ook steeds beter.”

GROTE NAMEN Sportief gezien was 2020 een prima jaar, weet ook Gaasbeek. In de tweede klasse stond VRC op een zevende plek en toen zorgde de crisis ervoor dat het seizoen niet afgemaakt kon worden. Er kwamen vervolgens enkele grote namen (David Scholte, Jurrien van der Horst en Luuk van de Lustgraaf) naar de club en in het seizoen 2020-2021 moest het gaan gebeuren. ,,Dat wij deze spelers naar de club kunnen halen, zegt veel over onze ambitie. Dat zijn toch jongens die op een hoog niveau hebben gespeeld en daarnaast stond er gewoon al een heel sterke groep. Die combinatie moest ervoor zorgen dat we mee zouden doen om een periodetitel. Maar na vier wedstrijden kwam alles stil te liggen. Nu wachten we nog altijd op de hervatting van de competitie.”

De club heeft een tijd geleden uitgesproken stappen te willen maken en je ziet dat er iets ontstaat

INDIVIDUELE SPELERS Als Gaasbeek wordt gevraagd welke speler er in 2020 opviel, dan noemt hij Bas Muller. De verdediger stond altijd zijn mannetje, lag goed in de groep en ondanks de opgedane ervaring bij DOVO maakte hij grote stappen. ,,Zo’n jongen is goud waard voor een trainer. Iedereen verklaarde mij voor gek dat ik hem rechtsback zette, maar als je nu aan hem vraagt wat voor speler hij is, noemt Bas zichzelf back. Hij is voor mij een zekerheid en ik vind het mooi om te zien hoe hij zichzelf opstelt.”

Over Robin Segers, David Scholte en Jurrien van der Horst hoeft Gaasbeek niets te zeggen, vindt hijzelf. Dat zijn sterkhouders op wie hij altijd kan rekenen en van hen wordt dan ook veel verwacht. Ook van Mitch van den Berg, maar die speler bezorgt de oefenmeester regelmatig hoofdpijn. ,,Haha, Mitch....”, lacht Gaasbeek, waarna er even een stilte valt. ,,Mooi ventje en ik houd van dat soort types. Het is een ongeleid projectiel. Hij kan dingen doen waarvan je denkt ‘hoe is het in vredesnaam mogelijk’. Positief, maar ook negatief. Met hem ben ik wel druk, maar dat doe ik graag. Zo’n speler kan ook wedstrijden voor je winnen, maar je moet weten hoe je met zo’n persoonlijkheid om moet gaan. Ik niet alleen trouwens; de hele selectie. Mooie gozer, die Mitch.”

AANDACHTSPUNTJE Een 8-1 nederlaag is nooit leuk en Gaasbeek had dit in zijn trainersloopbaan nog niet eerder meegemaakt. Toch gebeurde dit in 2020 en stapte ASV Dronten met die cijfers van het veld tegen VRC. Voordeel voor iedereen die VRC lief heeft; er mochten die wedstrijd vanwege de maatregelen geen supporters langs de lijn staan. ,,Gelukkig maar, want dat was echt beschamend. Het seizoen daarvoor gingen we met 8-2 onderuit tegen De Merino’s, maar deze 8-1 kwam ook keihard aan. Het vreemde is wel dat we na die oorwassing een week later tegen Batavia, toch geen misselijke ploeg, enorm goed speelden. Zo raar kan voetbal zijn, hé. Het betekent echter wel dat we nog niet stabiel genoeg zijn en daar willen we verandering in brengen.”

Hij kan dingen doen waarvan je denkt ‘hoe is het in vredesnaam mogelijk’. Positief, maar ook negatief. Met hem ben ik wel druk, maar dat doe ik graag

Want na de contractverlenging kan Gaasbeek ook alvast aan volgend seizoen denken. ,,Dit onafgemaakt voetbaljaar zie ik ons niet meer uitspelen. Misschien maken we de eerste competitiehelft af, maar verder zie ik niets spannends gebeuren. Die besmettingsaantallen blijven maar oplopen. Daarom zijn we, meer dan voorgaande jaren in deze periode, al bezig met volgend seizoen. Het is de bedoeling dat we inderdaad sterker worden, want vooral voorin is de spoeling dun. Daarnaast is onze linksbackpositie nog altijd een aandachtspuntje.”

BUITENKANSJES Met beperkte middelen hoopt VRC die openstaande vacatures zo goed mogelijk in te vullen. Hierbij ligt de focus eerst op de eigen jeugdopleiding, maar als daar niemand is, dan wordt er verder gekeken. ,,Toen ik verlengde, zei de club door te willen pakken. Dat willen we nu ook echt laten zien. VRC is een grote club en ik ben van mening dat het eerste team in de eerste klasse hoort. Dat is ons doel en ik zeg niet dat dit volgend jaar al gaat gebeuren, maar we werken er wel aan. Het is geen geheim dat wij nu ook een kleine vergoeding aan spelers geven en dit in combinatie met onze ambitie, randvoorwaarde en speelstijl moet ervoor zorgen dat we aantrekkelijk zijn voor spelers.”

Daarbij wordt er dus ook buiten VRC gekeken en is men best jaloers op De Merino’s. Zij spelen op het niveau waar de club zelf ook actief wil zijn en daarnaast hadden ze een voltreffer in de persoon van Aron Veldhuizen. ,,Zo’n speler zou voor ons fantastisch zijn en die was echt wel haalbaar. Alleen toentertijd was hij bij niemand van ons opgevallen en De Merino’s plukt hem wel weg bij DOVO. Nu zijn we veel scherper op dat soort buitenkansjes en dat geeft ook aan dat we in ontwikkeling zijn.”

DOELSTELLING ,,Ik hoop dat iedereen de komende tijd gezond blijft en dat we snel weer op het veld kunnen staan”, sluit Gaasbeek af. ,,Je gaat zo’n spelletje toch echt missen hoor. Hopelijk kunnen we elkaar weer snel zien en komen de sociale contacten rondom het voetbalveld terug. Want winnen is leuk en dat wil ik altijd, maar ik mis ook de gezelligheid. Dus voor 2021 hoop ik iedereen weer gezond terug te zien en als ik een doelstelling moet noemen, dan wil ik met mijn gasten voor een plek bij de eerste vijf gaan.”

advertentie
advertentie
Fenna Achterberg is hard aan het trainen: ,,Indoor ging voor mij vooral om het weer doen van wedstrijden. Outdoor wil ik laten zien wat ik echt waard ben.”
Fenna Achterberg kijkt na blessureleed weer vooruit: 'Naast weer pijnvrij kunnen sporten, wil ik ook prestaties laten zien' 53 minuten geleden
NK Para-badminton in sporthal de Vallei
Nederlands Kampioenschap para-badminton komende zaterdag in Veenendaal 4 uur geleden
Afbeelding
Koningsspelen in Veenendaal afgelast in verband met slecht weer 19 uur geleden
Afbeelding
Tal van sporten op Koningsspelen voor scholieren in Veenendaal 21 uur geleden
Afbeelding
DOVO en nu ook GVVV spelen in de voorbereiding om de Harry Hamstra Cup gisteren
Afbeelding
Regio Foodvalley: 'We dagen iedereen uit om de fiets te pakken in mei' gisteren
Sem Middelhoven en Remco van Ewijk zien graag dat meer kinderen gaan tennissen.
VTC en Spitsbergen krijgen de jeugd weer aan het tennissen: 'Juist nu is tennis de hype' 17 apr, 08:00