Afbeelding
Andre Leppers

Anjema (72) houdt het voor gezien na 122 marathons: ‘De laatste was echt speciaal’

Overig

VEENENDAAL Na 122 marathons heeft Pieter Anjema afscheid genomen van zijn favoriete afstand. Afgelopen week organiseerde Loopgroep Veenendaal een ‘afscheidsmarathon’ en als de 72-jarige daaraan terugdenkt, krijgt hij nog kippenvel over zijn hele lichaam. ,,Ik had al veel eerder voorgenomen te stoppen, maar die corona hé...” 

door Jeroen van der Veer

Wie denkt dat Anjema de hardloopschoenen weg heeft gegooid, komt bedrogen uit. Want stoppen? Nee, dat gaat niet gebeuren. Wel neemt hij afscheid van de marathons, want deze heeft de inwoner van Veenendaal de afgelopen jaren meer dan gemiddeld gelopen. Maar liefst 122 stuks staan er op zijn naam, waaronder ook enkele ultra-marathons. ,,Als je met een groepje loopt, maak je elkaar gek. Je wil altijd meer en sneller.” 

UITLAATKLEP Het hardloopvirus kreeg Anjema tijdens zijn dienstperiode. Een hernia zorgde ervoor dat hij tijdelijk niet actief was, maar op zijn 45ste pakte de liefhebber de draad weer op. En hoe. Waar hij eerst onderdeel van een atletiekvereniging was, sloot hij zich later aan bij Loopgroep Veenendaal en beleefde mooie momenten. ,,Er zijn jaren geweest dat ik er twaalf per kalenderjaar liep”, blikt de hardloper terug. ,,Maar dat kwam ook omdat ik mij dan aan het voorbereiden was op een ultra-marathon. De marathon van Terschelling heb ik bijvoorbeeld negen keer gelopen.” 

De bescheiden Anjema vertelt over zijn hobby alsof het de normaalste zaak van de wereld is. ,,Het was gewoon al die tijd mijn uitlaatklep”, aldus de man die de marathon ooit in drie uur en zeventien minuten liep. ,,Na het werken had ik soms ook geen zin, maar na tien minuten was ik dan toch wel blij dat ik gegaan was. Je kan je kop legen en dat is zó belangrijk.” 

AFGELAST De passie voor het lopen deelde Anjema met zijn partner. Zij liep 22 keer een marathon en die momenten koestert hij. ,,Dat is toch schitterend”, aldus de 72-jarige. ,,Dat je zoiets samen kunt doen, is mooi. Zij is er alleen iets eerder mee gestopt dan ik.” Want Anjema was nauwelijks te stoppen. Soms liep hij wel 55 kilometer in een week en vorig jaar besloot hij dat ‘ie nog één keer een marathon wilde voltooien voordat hij ermee ging stoppen. ,,Maar toen kwam corona en werd vrijwel alles geannuleerd. Tot drie keer toe zag ik mijn afscheidsloop afgelast worden.” 

PIEPEN EN KRAKEN Zijn vrienden van Loopgroep Veenendaal konden dit niet laten gebeuren en besloten voor hun maat iets te organiseren. Een coronaproof marathon door en langs Veenendaal. ,,Schitterend vond ik dat. Ze hadden het echt uitstekend geregeld en zich strikt aan de coronamaatregelen gehouden. Er waren meerdere groepjes van vier en ik moest mij steeds iets laten afzakken tijdens het lopen. Hierdoor kwam ik continu in contact met anderen en kon ik op een mooie manier afscheid nemen. Bij de finish kwam wel even een emotioneel moment, maar echt nooit meer hardlopen? Haha, nee... dat gebeurt niet. Ik blijf lopen, want ik wil nooit zwaarder worden dan 72 kilo.” 

Zo blijft hij met zijn vrouw veel wandelen, maar gaat het hardlopen ook gewoon door. ,,Weliswaar wat kleinere afstanden hoor. Een kilometertje of dertig per week? Ja, weet je wat het is: ik ben ook de jongste niet meer. Het gaat ook piepen en kraken, haha. Nee, zonder gekheid. Ik ben zuinig op mijn lijf en om te voorkomen dat ik klachten krijg, stop ik met de marathons.”

advertentie
advertentie
Archieffoto van vorig jaar.
Van Gent Finaleweken: Vier strafschoppenseries nodig in halve finales schoolvoetbal Veenendaal 8 uur geleden
Van links naar rechts: lid tc Stefan Wildeman, Mitch van den Berg en voorzitter Daan van Kleef.
Van Gent Finaleweken: aanvallende versterking voor VV Veenendaal 11 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Veenendaalse teams naar finales Olympic Moves 14 uur geleden
Arris Haalboom regelt alles rondom de vlaggenparade bij het eerste elftal en de pupil van de dag, maar hij doet nog veel meer bij DOVO.
De Vrijwilliger: Arris Haalboom is van alle markten thuis bij DOVO: 'Ze noemen me hier Manusje van alles' 18 uur geleden
Het cricketteam in India is ontzettend trots op de T-shirts van Triathlon Veenendaal.
Vrijwilligster Margo verrast cricketteam in India met shirts van Triatlon Veenendaal 20 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 16 22 uur geleden
Afbeelding
Van Gent Finaleweken: Botic van de Zandschulp verliest in München en duikelt uit de top-100 18 apr, 22:23